Az életben maradásért lép pályára a Szolnok

48 óra sem telik el az előző találkozó lefújását követően, máris újra összecsap a Szolnoki Olaj KK és az észt Tartu Rock - az idei EuroChallenge negyeddöntőjének második mérkőzésén, holnap, 18:00-tól az északiak vendégeskednek a Tiszaligetben, nincs túl sok ideje tehát rendezni a sorokat Dragan Alekszics együttesének. Hogy mi várható, azt nézzük meg most kicsit bővebben kifejtve!

EuroChallenge, Negyeddöntő, 2. mérkőzés
Szolnoki Olaj KK (magyar) - Tartu Rock (észt)
2014.03.13., csütörtök, 18:00 (TV - Sport2, 17:45)

A párharc állása: 1-0 a Tartu Rock javára.

Sok minden kiderült az előző összecsapásból. Egyrészt az, hogy a statisztikák nem minden esetben hazudnak: az észtek borzasztóan kiegyensúlyozott csapatot alkotnak, 1-1 emberre nem lehet felkészülni. Az összes kisemberük képes megbontani a védelmet. Zóna ellen is előszeretettel támadják a festéket, hogy onnan kiosztásokkal, illetve az utána következő extrapasszokkal üres helyzeteket alakítsanak ki a triplavonalon várakozó társaknak, akik egészen kiváló százalékkal dobták szét a magyar csapatot az első félidőben. Bármennyire is jó és mély az Olaj állománya, a rohanós játékban az északiak vannak előnyben, a támadójátékuk gyors, ritmusos labdajáratásnál gyakorlatilag hibátlan.

Az is kiderült viszont a második félidőben, hogy amennyiben elfáradnak vagy/és a Szolnok szigorít védekezésén, gondba kerülnek elöl, mert üres helyzetek helyett védővel a nyakukon, ritmustalanul kell dobálniuk, ez pedig nekik sem megy. Az első félidőben pár kihagyott kisérlet után Vincent Simpson gondosan figyelt arra, hogy még az üres helyzeteit se vállalja el kintről, inkább keresse a hasonlóan jó helyzetben lévő, biztosabb kezű társakat, a negyedik negyedben azonban sokszor, legalábbis az általa reméltnél jóval többször került olyan szituációba, amit számára nem megfelelő helyzetből kellett elvállalni a támadóidő lejárta miatt.

A feladat tehát adott a magyarok számára: meg kell próbálni minél jobban lassítani, tördelni az ellenfél játékát, akár faultok árán is, hiszen a büntetőket sem dobták túl fényesen a Tartu játékosai, hozták a 71% körüli átlagukat (20/28). Amennyiben ez sikerül, akkor a második félidőben látható "bírkózásba" kényszeríthetik Alekszicsék az északiakat, ebben pedig az első mérkőzés alapján jobb az Olaj, legalábbis elég jó eséllyel lehet keresnivalója.

Egyik csapat sem a mélységi játékából élt tegnap, és akkor még finoman fogalmaztunk. Lóránt Péter kiváló teljesítményt nyújtott, de pontjait kintről, illetve középtávoli tempók után szerezte leginkább, Keller Ákos pedig nem volt túl sokat játékban akkor sem, mikor a pályán tartózkodott. Nagyon hiányzott Báder Márton, rá nagy szükség lenne a holnapi napon, amennyiben bevethető állapotba tudják hozni az orvosok. Azért sem lenne mindegy, hány ember foroghat a magasembereknél, mert az észtek gondolkodás nélkül ütötték faultjaikat (hasonlóan bő rotációjuk miatt erre meg is van a lehetőségük), a bónuszt nagyon hamar el lehetne érni a második meccs minden negyedében egy kicsit több festékbe játszott labdával - több alkalommal is azonnal faultoltak a Tartu játékosai, amikor ez megtörtént az első meccsen.

A cserepadnak mindenképpen jobb teljesítményt kell nyújtania holnap, az összesen 4 pont a négy embertől nagyon kevés. Justin Holiday, Vojvoda Dávid és Lóránt Péter egészen kiváló produkciót nyújtottak Észtországban, de ők sem robotok, ha Vojvoda például nem dob 6/9-et triplából holnap - márpedig erre azért van esély -, akkor pótolni kell valakinek a pontjait. Remélhetőleg hasonlóan jól szerepel majd a három említett játékos, de függetlenül ettől a cserejátékosoktól több kell, az ellenfélnél ugyanis 8-10 ember szorgoskodja össze a pontokat, többek között ezért sincs szükségük hatalmas nevekre a jó eredményekhez.

Azt mondani sem kell, hogy ezúttal a győzelem kötelező, ha tovább akar jutni a Szolnok, egy vereséggel ugyanis vége lenne a párharcnak. A hazai közönség ezúttal nem segíti a Tartut, a magyarokat azonban annál jobban, ez mindenképpen könnyebbség lesz az előző találkozóhoz képest. Jó versenyzőtípusok vannak idén az Olajban, a "do or die" szituáció elvileg nem kellene, hogy összenyomja őket, de hogy sikerül-e pozitív energiává átalakítani a nyomást, ami most az együttesen van, az holnap este kiderül.

A találkozót 17:45-ös műsorkezdettel a Sport2 csatorna élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto, Slide - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus