Az Olaj a Tiszaligetben kapott ki a Marosvásárhelytől

Ma este a Szolnoki Olaj KK együttese a BC Murest fogadta a EuroChallenge első csoportkörének ötödik fordulójában. Az első negyed utolsó három percét leszámítva végig hátrányban, gyengén kosárlabdázott a szolnoki együttes, és ez egy 3 perces periódust leszámítva a második félidőben sem változott. A vendégek szinte végig vezetve nyerték meg 68-76 arányban a találkozót.

EuroChallenge, Első csoportkör, H csoport, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-2) - BC Mures (román, 2-3) 68-76 
(17-15, 17-27, 19-20, 15-14)

Szolnoki Olaj KK: Warren 7/3, Rakics 5/3, Holiday 14/6, Ivosev -, Lóránt 4.
Csere: Keller 14, Oliver 8, Simon 4, Vojvoda 12/6.

BC Mures: Martinics 16/6, Jelenics 8/3, Brown 9/3, Ivanovics 4, Mladenovics 26.
Csere: Paltinisanu 4, Lupusavei 6/6, Jucan 3.

Rosszul indult a találkozó a szolnokiak számára. Kicsit álmosan kezdtek Neno Asceric fiai, az üres helyzeteket sem tudták értékesíteni kintről. A gondokat tetézte, hogy Lóránt Péter nagyon gyorsan összeszedett két személyi hibát, így pillanatok alatt a padon találta magát az utóbbi hetek legjobb Olaj-játékosa. A Marosvásárhely nem tette meg azt a szívességet, amit pár hete a Rilski: folyamatosan kosarakat szereztek, így a Szolnok támadásbeli gyengélkedését kihasználva kettő és fél perc alatt 7 ponttal elhúztak (0-7). A mérkőzés nem sokban változott ezt követően sem - a magyar csapatból Justin Holiday megkezdte a pontgyártást, de a román együttes tartani tudta elején kiharcolt előnyét, a 7. perc végén még mindig 7-tel mentek (8-15). Az Olaj ekkor tudott robbantani - a palánk alól könnyű kosarakat szereztek Keller Ákosék, és hiába kért időt közben Szrecsko Szekulovics, egyetlen perc alatt egyenlített a Szolnok (15-15). Kis intermezzo - majdnem két percnyi kosárcsend - után az első negyedben parádésan játszó Keller (8 pont, 3 pattanó, 2 blokk, 2 kiharcolt fault) kosarával a vezetést is átvette a 10. percben az OIaj (17-15).

A második negyedben sajnos semmi nem maradt a korábbi lendületből - a támadásokkal nem volt olyan nagy probléma, főleg ha az előző negyed kezdéséhez viszonyítunk, a védekezés azonban szétesett, a Marosvásárhely (szinte) minden támadásából pontot, pontokat szerzett, így előbb folyamatosan hullámzott a meccs és váltakozott a vezető csapat kiléte, a 14. perc közepétől pedig egy 7-0-ás rohanást produkált a vendég gárda, így a második negyed közepén megint a BC Mures vezetett 6 egységgel (23-29). Asceric időkérését követően sem változott a helyzet, gyakorlatilag egyetlen támadást sem tudott kivédekezni a hazai alakulat továbbra sem, így folyamatosan nőtt tovább a távolság, a 18. perc elején már 9 egységgel álltak jobban Szekulovicsék (27-36). Ezt a szakaszt abszolút uralta a román együttes, mindenre volt válaszuk, így nem volt meglepő az összképet tekintve, hogy 8 ponttal vezettek a félidőben (34-42), az Olaj egy három és fél perces periódust leszámítva nem tudott felnőni a feladathoz.

A fordulást követően, egy zsákolást leszámítva teljesen elvesztették a fonalat a vendégek, nehéz helyzeteket, és könnyű ziccereket is hibáztak ekkor, a nagyszünet után a három amerikaija által láthatóan jobban pörgő Szolnok pedig pillanatok alatt ledolgozta hátrányát. Holiday "put-back" zsákolása után, a 23. perc végén már csak 1-gyel volt lemaradva a magyar együttes ellenfelétől, jött is Szekulovics időkérése (43-44). A játékmegszakítás sikeres volt román részről, az eddig a pontig kitűnően kosárlabdázó Olaj megint kiesett a ritmusból. A vendégek sem szerezték számolatlanul a pontokat, de mivel a hazaiak majdnem három percig pontképtelenek voltak, így megint 5-tel ment a Mures a 26. perc közepén (43-48). Ha nem is mindig a legprecízebb támadások után, de sikerült újra ritmust találnia a szolnokiaknak, a nagy gond viszont megint nem elöl, hanem hátul volt. A negyed elején abszolút statikus vendégeknek megint minden bejött, így azok után, hogy majdnem egyenlített is az Olaj a félidő elején, Martinics triplájával 9 egységgel ment a Mures 10 perccel a vége előtt (53-62).

A negyedik negyedben folytatódott a rémálom: bár a vendégek sok ziccert is elrontottak, mégsem tudott közelebb kerülni a magyar együttes, Mladenovics pedig a palánk alatt azt csinált, amit akart, így a 34. perc kezdetén, 11 pontos vendég előnynél Asceric időt kért (57-68). A Marosvásárhely kezdte elhinni, hogy lehet keresnivalója, és Martinics és Mladenovics továbbra is megállíthatatlannak bizonyultak - a centert kitűnően játszották meg a festékben többször is, nem egyszer rángatta meg a palánktartó szerkezetet. Az Olaj játékosai ezen az estén kis túlzással az óceánba sem tudtak volna betalálni középtávolról - Lóránt, Oliver és Warren is több tiszta dobást hagyott ki. A 36. perc kezdetén már 15 ponttal is vezetett a BC Mures, ami az egymás elleni összevetés miatt volt óriási probléma. Vojvoda és Warren pontjaival sikerült közelebb kerülni, de összességében a meccset megnyerni már nem. A végeredmény 68-76 lett a román együttes javára.

Mivel a Rilski Sportist kikapott a Tsmoki Minszk együttesétől, az Olaj pedig jobban áll az egymás elleni összevetésben a Marosvásárhellyel szemben, így a Szolnok a vereség ellenére is továbbjutott a csoportból. A csoportelsőséghez legalább 8 ponttal kell megverniük egy hét múlva a fehéroroszokat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus