Az Olaj itthon megcsinálta, egy győzelemre az EC Final Four!

A Szolnok ma este igen jó és magabiztos játékkal verte a Tartu Rockot a Tiszaligetben egy rendkívül magas sportértékkel rendelkező összecsapáson, amelyen már Obie Trotter és Báder Márton is tevékeny részese volt a sikernek. A párharcot tehát kiegyenlítette a dupla duplázó Lóránt Péter vezette Olaj, de az EuroChallenge Final Fourjába jutáshoz még Észtországban is meg kell nyernie a mindent eldöntő összecsapást!

EuroChallenge, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Szolnoki Olaj KK (magyar) - Tartu Rock (észt)80 - 73 
(17-22, 25-13, 21-16, 17-22)

A párharc állása: 1-1.

Szolnoki Olaj KK: Simon 4, Rakics -, Vojvoda 7,  Milosevics 8, Keller 9.
Csere: Lóránt 16/6, Trotter 8/6, Pilcsevics 7/3, Báder 11, Holiday 10/3

Tartu Rock: Peciukevicius 9/3, Dorbek 10/9, Kurbas 18/6, Toome 3/3, Dylis 11.
Csere: Kriisa 3/3, Talts 7/3, Eichfuss -, Doronin -, Simpson 12/6.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

A kalandos repülőút után hazaérkező szolnoki csapat az első meccshez képest Báder Mártonnal és Trotter Obie-val kiegészülve kezdhetett neki az egyenlítési hadműveletnek, de nem indult jól a meccs: Dorbek rögtön triplával nyitott, majd Keller Ákosra 53 másodperc alatt két faultot fújtak, le is kellett cserélni. Vojvoda szép betörés után kezdte meg a hazai pontgyártást, majd Simon középtávolija után Vojvodát faultolták tripladobás közben – mindhárom szabaddobását értékesítette. A túloldalon viszont a palánk közelében jól dolgoztak a vendégek, rendre egy szolnoki kisemberrel maradt bent egy fejjel nagyobb játékosuk, amiből pontokat és faultokat tettek fel a táblára. 7-5 után 10-0-s futást csinált a Tartu, kénytelen volt időt kérni Dragan Alekszics. Kétirányítós (Trotter, Pilcsevics) rendszerre állt át az Olaj, Báder pedig büntetőkből lezárta a vendégek szériáját és néhány támadást is sikerült kivédekezni. Lóránt is betalált a triplavonalon túlról, de közelebb nem tudtak lépni, mert Holiday kilépett a labdával, és bár Pilcsevics szintén betalált kintről, de Kriisa is megtette ezt a túloldalon – 5 pontos előnnyel a vendégek mehettek pihenőre (17-22).

Trotter triplája vezette fel a második negyedet, majd Keller betörése után máris egyenlő volt az állás – a Tartu megzavarodott, sima ziccert hibáztak, Lóránt pedig támadóhibát harcolt ki. Időt is kért a vendégek mestere, de egy Vojvoda-Keller alley-ooppal már a Szolnok vezetett. Dylis nyugtatta meg csapatát egy szép centermunka után, azonban három perc után négy faulttal állt a Tartu, Keller pedig újabb kosarat szerzett, és a +1-et is a helyére küldte. A játékvezetők azonban egy olyan ütközésnél fújták rá Kellerre a 3. hibáját, amiből tucatnyi van egy mérkőzésen, le kellett ülnie. Ennek ellenére a hazaiak védekezése továbbra is nagyon jó volt, szűk 5 perc után két dobott pontnál álltak az észtek – míg a túloldalon előbb Báder ziccerezett, majd Holiday pörkölt be egy hármast, 15-2-re módosítva a 2. negyed pontarányát. Újabb vendég időkérés következett, ekkor már betalált Dorbek kintről, de itt meg is állt a Tartu, Holiday két akrobatikus ziccerrel lelohasztotta a vendégek lelkesedését. Megint a rutinos Dilys adott lendületet, majd Bádert tüntették el érdekes körülmények között az ellenfél palánkja alatt, amiből leindított az észt gárda. A Szolnok kért időt, Milosevics első pontjaival és Holiday újabb remek betörésével, majd Trotter leindítás utáni kosarával lendületbe is jöttek, és hétpontos előnnyel mehettek el a nagyszünetre.
 

Peciukevicius büntetőivel kezdte az észt csapat a második félidőt, Lóránt azonban 2+1-gyel válaszolt, majd egy triplát is a helyére küldött – 11 ponttal járt előrébb az Olaj. Nem sokkal később Báder és csinált egy 2+1-et, azonban az ellenfél hátvédjei, Simpson és Kurbas sem tétlenkedtek, így maradt a 10 pont körüli differencia. Lóránt távoli kettese törte meg kisebb kosárcsendet, a Tartu rögtön időt is kért, mert 12 ponttal ment az Olaj. A szusszanásnyi szünet után ismét Dilys kosara következett, majd Simpson büntetőivel 10-en belülre jöttek az észtek - majd Kellerre ráfújták a negyedik faultját is. Nagyon megállt a Szolnok támadásban, szerencsére Dilys csak egy szabaddobást értékesített, Simpson pedig kettőt bakizott, így nem kerültek veszélyes közelségbe a vendégek. Milosevics kalandos kosara után visszaállt a kétszámjegyű különbség, majd Lóránt két támadólepattanó után dobott ziccert. Peciukevicius triplájára Simon tempóval, Milosevics pedig egy parádés Lóránt-passz utáni ziccerrel válaszolt, az utolsó pillanatokban pedig Vojvoda 9 méteres dobása csorgott le a gyűrűről – azonban így is 63-51-re vezetett az Olaj az utolsó játékrész kezdetén.

Dilys negyedik faultjával indult a negyedik negyed, de a pontokat Dorbek szállította egy tripla formájában - azonban ugyanő a következő Olaj-támadásnál megkapta a negyedik hibáját. Toome is betalált kintről, kezdett belelendülni az észt alakulat. Szerencsére Báder visszapofozott egy ziccert, majd lépéshibát vétettek a vendégek, amiből Trotter termelt be egy hármast, majd egy Tartu-támadóhiba következett. Ezután Pilcsevics is csengetett kintről, így a 34 .percben 72-57-re lépett el az Olaj – időt kellett kérnie az észt kispadnak. Simpson megfogadta edzője tanácsait, triplával jelentkezett, majd Báder kapott könyököst, le kellett cserélni, mert erősen vérzett a feje. Ezekben a percekben a játékvezetők nem álltak hivatásuk magaslatán, mindkét csapat háboroghatott a véleményes ítéleteken. Ponttermésben azonban a Tartu nem jeleskedett, így 10 pont alá nem tudtak bejönni – egészen s 37. percig, ekkor Dilys ziccerével, majd Simpson hármasával pillanatok alatt két triplányi távolságba kerültek. Olaj-időkérést követően sem javult a támadójáték, de Keller higgadtan bedobott egy horgot, majd fontos támadást védekeztek ki a hazaiak. Másfél perccel a vége előtt a Tartu még egy időkéréssel próbálkozott, és Kurbas hármasával fel is jöttek 5 pontra, de Vojvoda nagyszerű betöréssel válaszolt, majd eladta a labdát a vendégcsapat. Innen már nem volt visszaút, a hazaiak annak ellenére gond nélkül kézben tartották a végjátékot, hogy rosszul büntetőztek az utolsó percben.

Lefújás után Dragan Alekszics a Sport TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy csapata nem utazik el a vasárnap 17 órakor esedékes, Partizan elleni idegenbeli összecsapásra, az Olaj a 18-ai, Tartu elleni 3. meccsre fog készülni. A Partizan elleni mérkőzés elmaradásáról vagy elnapolásáról egyelőre nincs hivatalos közlés az Adria Liga honlapján. 

fotó, slide: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus