Az Olaj megint bejutott a EuroChallenge Final Fourjába!

Ma este játszották a EuroChallenge negyeddöntőjében a Tartu Rock - Szolnoki Olaj KK párosítás harmadik, utolsó összecsapását. A két sokat hibázó csapat az első félidőben nem igazán bírt egymással, az Olaj Lóránt Péter és Báder Márton vezetésével 3 pontos előnyben zárta az első 20 percet. A fordulást követően sokkal jobban játszott a Szolnok, tripláiknak köszönhetően 12 pontos előnyre tettek szert a 3. felvonásban, amit a negyedik negyedben simán tartott meg, sőt, növelt a magyar együttes. Végül 60-78 arányban nyert a Szolnok, és egy év szünet után újra ott van a EuroChallenge Final Fourjában!

EuroChallenge, Negyeddöntő, 3. mérkőzés
Tartu Rock (észt) - Szolnoki Olaj KK (magyar) 60-78
(14-16, 15-16, 10-19, 21-27)

Tartu Rock: Peciukevicius 10, Dorbek 12/6, Kurbas 11/3, Talts 1, Dylis 9/3.
Csere: Toome 3/3, Eichfuss 1, Simpson 6, Kriisa 2, Doronin 3, Vene 2, Meister -.

Szolnoki Olaj KK: Simon 3, Vojvoda 9/3, Holiday 18/12, Lóránt 15/6, Keller 4.
Csere: Pilcsevics 2, Báder 18, Trotter 6/6, Milosevics 3/3.

A teljes statisztikát ezen a linken megtaláljátok!

A párharc végeredménye: 2-1 a Szolnoki Olaj KK javára.

Pocsékul kezdődött a Szolnok számára a találkozó, hiszen a hazaiak első két támadásukból 5 pontot szereztek, a vendégek pedig kettő és fél percig pontképtelenek voltak. Hogy nem lesz ez egy sima győzelem a hazaiak számára, az ettől függetlenül gyorsan kiderült. Az észtek a megszokottnál jóval lassabb tempóban támadtak, így nem jutottak el dobóhelyzetekig, megálltak a pontszerzéssel. Az Olajnál Keller Ákos gyorsan beszedte két faultját, de a pontszerzést is ő kezdte meg, Lóránt Péter kosara után pedig Justin Holiday 2+1-es akciójával már egyenlített is a magyar együttes a negyed felénél (7-7). A mérkőzés tétje nagyon meglátszódott a csapatok játékán, ad hoc jellegű helyzetekből találtak be a felek, nagyon ideges, feszült volt a hangulat. A hazaiak előnyben maradtak a 9. perc legelejéig, ekkor Trotter Obie Trotter triplájával átvette a vezetést a Szolnok, először a mérkőzés folyamán (12-13). Vincent Simpson révén ugyan visszavette előnyét az észt gárda, ám Báder Márton három pontja zárta le az első negyedet, amelyet így 2 egységyni fórral zártak Dragan Alekszicsék (14-16).

A második negyed elején úgy tűnt, hogy a vendéglátók kicsit összeszedik magukat, gyorsan három támadásból is pontokat pakoltak a táblára, de elhúzniuk nem sikerült, fej-fej mellett haladt a két alakulat. Trotter második hármasát is bedobta a túloldalon, Keller pedig egy nagy kavarodás után volt eredményes (21-21). Az látszódott, hogy továbbra is nagyon idegesek mindkét oldalon, nagyon sok korán, nem kifejezetten jó helyzetből elvállalt dobásai voltak a játékosoknak, az eredmény szorossága pedig nem segített egyik csapatnak sem a lenyugvásban. A negyed felénél Gert Dorbek és Lóránt dobópárbaját láthatta a közönség - mindkét kosaras 5-5 pontot termelt két percen belül, így továbbra is maradt az egál eredmény a 18. perc kezdetén (26-26). Elérkezett a negyed vége, Báder ideje: a veterán szolnoki center egyrészt 4 hibával a padra küldte Joosep Toome-t, másrészt 4 büntetőjével némileg kezdett ellépni a szolnoki együttes ellenfelétől a 19. perc közepén (26-30). A végjátékba (is) nagyon sok elemi hiba csúszot, Báder két újabb jó büntetőjére pedig Dorbek egy távoli duplával, Doronin pedig egy időntúli büntetővel válaszolt, így 3-mal állt jobban az Olaj a nagyszünetben (29-32).

A fordulást követően az első két meccshez képest visszafogottabb Tanel Kurbas triplájával egyenlített is a Tartu, de kis spéttel Holiday válaszolt a túloldalon (32-35), Lóránt pedig hosszú percek kosárcsendjét törte meg kintről a 24. percben (32-38), jött is Gert Kullamäe időkérése. Radenko Pilcsevics egy ziccert rontott el lépéshiba miatt, de ez csak ideig-óráig törte meg a magyarok lendületét. Vilmantas Dylis kettesére ugyanis Holiday kintről, Lóránt pedig senkitől nem zavartatva, a festékből volt eredményes, megint időt kértek a vendéglátók a 26. perc végén (34-43). Báder ugyan előbb 10 pont fölé tolta a differenciát, ám villámgyorsan beszedte 4. faultját is, így le kellett ülnie a padra a Szolnok egyik legjobbjának. Az észtek idegállapotáról sokat mond, hogy Dylis mindkét büntetőt kihagyta ezt követően, egyszerűen képtelenek voltak a gyűrűbe találni a hazaiak. A litván center és Valmo Kriisa kettesére Sztrahinja Milosevics és Holiday kintről válaszoltak, így tovább nőtt a differencia a két gárda között, ami a harmadik negyed végén pontosan 12 pontot számlált (39-51).

A záró felvonás Augustas Peciukevicius két kosarával indult, Vojvoda Dávid azonban egy sima ziccerrel és egy palánkos hármassal válaszolt is gyorsan, így a 32. perc kezdetén 13 egységgel állt jobban az Olaj (43-56). Kurbas 2+1-e után Peciukevicius két büntetővel jelentkezett, így a 34. perc elején Alekszics magához hívta övéit, mielőtt még jobban beindultak és felzárkóztak volna a hazaiak (48-56). Ami nagyon nagy bajnak tűnt, hogy már a 34. perc végére bónuszba kerültek az észtek, minden egyes magyar fault után büntetőzhettek. Peciukevicius újabb két pontja után megint 8 pont volt "csak" a távolság a csapatok között (50-58), ám itt el is dőlt a mérkőzés. Jött megint Holiday kintről, Vojvoda az utolsó másodpercben, Báder pedig a büntetővonalról négyszer is, így két és fél perccel a vége előtt 16-tal ment a Szolnok, érett a Final Four (51-67). A végjátékban nem is történt már semmilyen komolyabb feltámadás a Tartu részéről, végeredményben 60-78 arányban nyert a Szolnok.

Ezzel az eredménnyel 2-1-re nyerte a párharcot a magyar együttes, tehát ott lesz április végén a EuroChallenge Final Fourjában - ellenfelük az orosz Triumph Ljuberci lesz majd. Hogy hol, az később derül ki.

A mérkőzést követő nyilatkozatokat ezen a linken megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus