Az olasz bajnok otthonában a Körmend

Ma este 20:30-tól az Umana Reyer Venezia vendégeként lép pályára az Egis Körmend csapata a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

FIBA Europe Cup, Nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Umana Reyer Venezia (olasz) - Egis Körmend (magyar)
2018.03.07., szerda, 20:30

A velencei együttes nem rövid múltra tekint vissza, 1872-ben alapították, és a kosárlabda részleg is megindult 1925-ben. Háromszoros olasz bajnokok - 1942-ben és 1943-ban, valamint az előző idényben sikerült aranyérmet szerezniük úgy, hogy 2011-ben jutottak vissza az élvonalba. Nemzetközi színtéren nem is nagyon volt eredményük az utóbbi időben, korábban, 1980/81-ben a Korac-kupában döntőztek - 2015/16-ban a EuroCupban a legjobb 32 közé kerültek, tavaly viszont az olasz bajnoki elsőség mellett a Bajnokok Ligájában a négyesdöntőben is szerepeltek, és ott a negyedik helyen végeztek.

Játékosállományukban nehéz hibát találni - ott van benne a horvát válogatott Hrvoje Peric, a Dinamo Sassariból ismert MarQuez Haynes, két olasz válogatott, Stefano Tonut és Paul Biligha (Tonut végül nem került ki az Eb-re, de hétszer már magára ölthette a nemzeti mezt), vagy az amerikaiak, Michael Jenkins, Michael Watt és a kettősállampolgár Michael Bramos. Mind kiváló játékosok, de egy valakit ki kell emelni közülük is, a 211 centis Austin Daye-t. Daye 2011-ben volt már NBA bajnok a San Antonio Spursszel, de perememberként azt nehéz pályafutása csúcsának nevezni - azóta Európában komoly hírnévre tett szert a Pesaro és a Galatasaray játékosaként. Az kétséges, hogy fog-e játszani, mivel idén a EuroCupban már szerepelt a Hapoel Jeruzsálemmel (januárban tért vissza ide), de az egy ULEB sorozat - nem biztos, hogy egy FIBA sorozatból kizáró tényező az, hogy ott már pályára lépett.

Daye-jel vagy nélküle, az olaszok egyértelmű esélyesek, hiszen idén is kiválóan szerepelnek a bajnokságban, vezetik az olasz pontvadászatot. A Bajnokok Ligája C csoportjában a hatodikok lettek, de egyrészt 8-6-os mérleggel, másrészt egy győzelemmel lemaradva a nyolcast megnyerő SIG Strasbourg mögött, hatalmas csata folyt a továbbjutásért. 

A Körmend a kupahétvége után kikapott a Falco otthonában, de sokáig kiválóan tartották magukat a vasi piros-feketék, egészen jó játékot mutattak. Az biztos, hogy Dillard már nem tudja vállalni a játékot, kérdés, ez milyen hatással lesz az együttesre. Semmilyen nyomás nincs a magyar együttesen, hiszen egy jóval magasabban jegyzett gárda otthonában kell fellépniük - annak a csapatnak a hazai pályáján, amelyet nem a párharc, hanem az egész sorozat megnyerésére tartanak a legesélyesebbnek a csapatkapitányok, ahogyan erről tegnap már beszámoltunk. Felszabadultan kosárlabdázhat Gasper Potocnik alakulata, de hogy ebből mi fog kisülni, azt nem nagyon lehet megjósolni.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élő internetes stream elérhetőségét nemrég megadtuk már - ezen a linken láthatjátok az összecsapást!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.basketball, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus