Az utolsó szalmaszálba kapaszkodna az Alba

Holnap este 18:00-tól az Alba Fehérvár a Cmoki Minszk gárdáját fogadja a FIBA Europe Cup csoportkörének harmadik fordulójában - 0-2-es kezdés után az "életben maradásért" küzd Dzunics Braniszlav legénysége.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, F-csoport, 3. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 0-2) - BC Cmoki Minszk (fehérorosz, 1-1)
2017.11.01., szerda, 18:00 (TV - DIGI Sport 2, 17:45)

Tavaly egy csoportban voltak a második csoportkörben a Körmenddel, november végén bemutattuk már őket. Az előző idényben egyébként újra bajnokok lettek, a VTB Ligában újfent a 12. helyen végeztek, a FIBA Europe Cupban pedig a Körmend és a későbbi győztes Nanterre mögött a harmadikok lettek csoportjukban 3-3-as mérleggel, így nem jutottak a nyolcaddöntőbe.

Idén egyelőre felemás eredményeket hoznak. A BL-ben két kört mentek a Sigal Prishtina és a Budivelnyk Kijev ellen kettős győzelmekkel, aztán a Nanterre ellen kiestek, de egy döntetlennel és egy ötpontos vereséggel. A fehérorosz bajnokságban 6-0-lal állnak, ami az erőviszonyokat és a korábbi éveket nézve nem meglepő, a FIBA Europe Cupban pedig ugyan kikaptak hazai pályán két ponttal a Spirou-tól (76-78), de a Bnei Herzliya vendégeként nekik sikerült nyerni (63-69). A VTB Ligában 2-2-vel, a Balti Ligában pedig 0-2-vel állnak - finoman szólva is elfoglaltak tehát, de azt is hozzá kell tenni, hogy a Balti Ligában példál más kerettel játszanak.

Vezetőedzőjük az 57 esztendős Alekszander Krutikov, aki korábban Lengyelországban dolgozott hosszú évekig, 2015 decemberének végén kinevezték fehérorosz szövetségi kapitánynak, és idén nyáron vette át a klub irányítását.

Várható rotáció:
Adamovics - Kudravcov - Czerapowicz - Mescsarakov - Semianiuk
Saddler/(Wiggs) - Traszcinecki - Paliascsuk - Kravish - Szalas

Érdekes csapatuk van, mert a viszonylag állandó kezdőjük nem túl magas a 208 centis centerrel és a két 201 centis csatárral, a padról viszont a tavaly Körmenden és Jászberényben is megforduló Devon Saddlert leszámítva nincs 2 méter alatti emberük, szerkezeteket váltanak a cserék pályára kerülésével. Saddleren kívül ismerős lehet a tavalyi együttesből megmaradó Kudravcov, Mescsarakov, Semianiuk, Traszcinecki négyes mellett még Filip Adamovics is, aki tavaly a Kolozsvár színeiben játszott már Székesfehérváron, hiszen a U-BT Cluj Napoca egy csoportban volt az Albával.

Mindenképp ki kell még emelni a 26 éves, 201 centi magas, svéd-amerikai swingman, Chris Czerapowiczot, aki svéd válogatott, az Andorránál fejezte be az előző idényt a spanyol élvonalban, és a tripladobás mellett a pattanózásból is kiveszi a részét. Rajta kívül még a 25 éves, 208 centi magas, amerikai magasember, David Kravish az, akinek kifejezetten komoly szerepe van a nem említettek közül - a lengyel élvonalbeli Czarni Slupsk húzóembere volt, és itt is meghatározó játékos. Makszim Szalas és Dmitrij Paliascsuk 10-15 perceket játszanak, de sokkal kisebb szerepben, a 23 éves, 193 centis amerikai irányító, Sekou Wiggs pedig az előző két találkozót kihagyta.

Az Albának ellenfétől függetlenül is megvannak a gondjai - a hétvégén legalább mindenki visszatérhetett már, pályára lépett az összes nyáron igazolt légiósuk és Lóránt Péter is az Olaj ellen, de leginkább csak a klasszis magyar magasember játéka tartogatott magában pozitívumokat, a többieké (még) nem. A védekezéssel három negyedig már nem volt akkora problémája a székesfehérváriaknak, de a támadójátékuk finoman szólva is esetleges, kapkodó és borzasztóan pontatlan volt.

Nagyon kellene a győzelem az Albának, mert az utolsó utáni lehetőséget ragadnák meg - a Minszk izraeli győzelmével például egészen nyitott még ez a csoport -, de elég komoly formajavulásnak kellene bekövetkeznie 4-5 nap alatt, hogy reális sansza legyen a magyar bajnoknak arra, hogy győzzön. Ehhez azt mindenképpen el kell érniük, hogy legalább hátul ne legyenek minimum 5-10 perces kihagyásaik, mert az utóbbi találkozókon nagyon komoly összeeséseket produkáltak hol a meccs korai, hol a későbbi szakaszában.

A mérkőzést a DIGI Sport 2 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti, de a holnapi nap folyamán az élő internetes közvetítés elérhetőségét is közzé tesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus