Besiktas - Szolnok 19:00 (Sport2)

Szerda este a Szolnoki Olaj KK a török Besiktas vendége lesz a EuroCup első csoportkörének negyedik fordulójában.

EuroCup, Első csoportkör, 4. forduló
Besiktas Sompo Japan Istanbul (török, 2-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-3)
2015.11.04., szerda, 18:00 (TV - Sport2, 19:00)

A törökök nyári játékosmozgásáról írtunk már augusztusban, ezen a linken elolvashatjátok az akkori állapotokat, de azóta elég sok változás történt náluk. Kivásárolták például Ryan Broekhoffot, ő már Oroszországban játszik azóta, a helyére pedig a 33 éves amerikai swingman, Tremmel Darden érkezett - róla legyen elég annyi, hogy 2008 óta volt belga, francia, ausztrál, spanyol és görög bajnok is csapataival, legutóbbi két évét pedig a Real Madridnál és az Olympiakosznál töltötte. Szintén a külső posztokhoz tartozik, hogy maradt a csapatnál Engin Atsür, a 31 éves, 194 centi magas hátvéd, aki korábban 2-2 évet lehúzott a Galatasaray-nál és a Fenernél is, volt korábban török válogatott. Maradt a csapatnál a negyedik idényét kezdő, 35 éves korelnök, Muratcan Güler, akinek azért idén már nincs akkora szerepe.

Ennek oka főleg a 20 éves, 189 centi magas irányító, Kartal Özmirak - őt az Eskisehir Baskettől igazolt a Besiktas (19 éves kora ellenére 23 perceket átlagolt már a török első osztályban az előző idényben is). A palánk alatt is volt változás. Egyelőre nem tudni, mi van Lamont Hamiltonnal, aki a eurobasket.com-on is ott van a csapatlistában, illetve a EuroCup listájában is a Besiktasnál található, tehát erre a sorozatra is nevezték, de pályára még nem lépett ebben az idényben. Maradt Dogan Senli a csapatnál, illetve érkezett hozzájuk egy 208 centis, 25 éves horvát magasember, Leon Radosevic, aki erőcsatárként és centerként is bevethető kiegészítő, és az előző szezonban a német Alba Berlinnél játszott (21.4 perc, 6.8 pont, 4.0 pattanó a német bajnokságban, az Euroligában pedig nagyjából ugyanezt tudta).

Várható rotáció:
Wolters - Atsür - Darden - Murphy - Lampe
Özmirak - Güler - Seeley - Akyol - Senli - Radosevic

Elég gyengén kezdték azért az idényt, főleg állományukhoz képest, hiszen a török bajnokságban csak 2-2-vel állnak a 9. helyen - otthon 96 pontot kaptak a bajnoki címvédő Pinar Karsiyakától a nyitókörben (74-96), majd meglepetésre a második fordulóban is vereséget szenvedtek a Yesilgiresun otthonában (79-74). Legutóbb 103 pontot dobva győzték le az Istanbul BSB-t (103-91), de az világosan látszik, hogy védekezésük még nincs egyben. Ezt erősíti eddigi EuroCup szereplésük is. Az első körben ugyan idegenben legyőzték a Lietuvos Rytast (87-91), de ezt követően 103-at kaptak hazai pályán az Avtodor Szaratovtól (79-103). Az előző fordulóban azért Thesszalonikiben javítottak (80-100), így 2-1-es mérleggel jó pozícióban vannak a továbbjutás szempontjából, mivel a litvánokat és a görögöket is legyőzték idegenben.

Az Olajt már múlt héten kiveséztük, a szolnokiaknál még mindig az edzőváltás a legnagyobb téma, hiszen játékban nem nagyon lépett előre az együttes az elmúlt két találkozón - a Zenit Szentpétervár ellen azért már jobban küzdöttek, mint például egy héttel korábban, a Lietovus Rytas ellenfeleként, de a MAFC másfél negyedig szintén a szívbajt hozta a szolnoki szurkolókra, egyelőre tehát sok minden nem változott. Ez az a mérkőzés, ahol papíron még annyi esélye sincs az Olajnak, mint az előző két EuroCup-meccsen, mivel ez a Besiktas elvileg a csoport legerősebb csapata. Az eddigi eredmények ugyan nem ezt támasztják alá, kevésbé szoktak még össze, mint például a két orosz alakulat, de hatalmas nevek alkotják a keretet. Vojvoda Dávidéknak pont ez lehet az esélyük - a 0-3-as mutató után azért van rá esély, hogy a Besiktas kicsit belealszik a meccsbe, védekezésük pedig nem feltörhetetlen, egy jó kezdéssel legalább egy szoros meccset lehet velük játszani.

A nyitány nagyon fontos lenne, mert a törökök a két győztes meccsükön gyakorlatilag legázolták az ellenfelet az első félidőben, Görögországban már a második negyed elején több mint 20 ponttal vezettek, onnan pedig nincs visszaút ellenük, akármennyire is bukdácsolnak eddig az idényben. Nem nagyon van értelme posztokra vagy erősségekre lebontani ezt a találkozót, nincs olyan pont, ahol jól jönne ki a magyar csapat - fizikálisan például elég komoly megterhelés alá fognak esni, a törökök mezőnyposztokon is elég magasak, a palánk alatt is, ugyanakkor jó a kezük is szinte minden poszton, a rutinnal is sokkal jobban állnak -, úgyhogy itt most teljesen nyugodtan lehet kosárlabdázni, hátha ebből kijön valami jó eredmény. Ha nem, akkor sem történik negatív meglepetés.

A találkozó időpontjával kapcsolatban van némi zavar, mivel mindenhol átállították már az órákat, kivéve Törökországban. A SportTV műsorában 19:00-tól szerepel élőben ez a találkozó, de a EuroCup hivatalos honlapján 20:00 van feltüntetve kezdésnek helyi időben, 18:00 közép-európai idő szerint. Mindenesetre a találkozót a Sport2-n 19:00-tól tekinthetitek meg!

FRISSÍTVE (11.04): a Sport2 módosította a kezdési időpontot 18:00-ra!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!
 

Foto - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus