Brüsszelben folytathatja nagy sorozatát az Alba

Szerda este 20:30-tól az Alba Fehérvár az eddig még nyeretlen Basic-Fit Brussels vendége lesz a FIBA Europe Cup első csoportkörének 5. fordulójában, de már ma továbbjuthatnak.

FIBA Europe Cup, A csoport, 5. forduló
Basic-Fit Brussels (belga, 0-4) - Alba Fehérvár (magyar, 3-1)
2016.11.16., szerda, 20:30

A belgákat bemutattuk már három héttel ezelőtt - azóta semmi változás nem történt náluk

Jelenleg várható rotáció:
Muya - Peciukevicius - Dowe - Lichodzijewski - Simmons
Loubry - Pita - Depuydt - Ubel

Nincs nagy formában a Brüsszel, az Alba elleni 86-79-es vereség óta 5 meccsükből 4-et elvesztettek, de azt is hozzá kell tenni, hogy mind a négy zakójuk 5 vagy 4 pontos volt, tehát elég szoros találkozókat játszanak. A belga bajnokságban a Leuvent verték (78-70), majd kikaptak az Antwerp otthonában (90-85), és a hétvégén némi meglepetésre a Liege-től is (70-65). A nemzetközi kupában egyelőre győzelem nélkül állnak, de a Benfica is megszenvedett ellenük (74-79), és legutóbb a Chalon sem ütötte ki őket Franciaországban (78-74). Főleg ez utóbbi eredmény és az Antwerp elleni szoros meccs óvatosságra intheti a fehérváriakat, olyan borzasztóan könnyű meccsre a mérleg ellenére sem számíthatnak. A legnagyobb gondjuk továbbra is az, hogy a húzóembereik nagyon hullámzóak, Dowe sem tud tartósan magas szinten játszani, és Ubel is hol így, hol úgy kosárlabdázik.

Az Alba legutóbb épp a Brüsszel és Jászberény ellen szenvedett meg a győzelemért, az elmúlt két hétben bombaformába lendültek - nemcsak a bajnokságban hozzák a könnyed sikereket, hanem a Benficát és a Chalont is kiütötték hazai pályán a nemzetközi kupában. Borzasztóan jó állapotban vannak látszólag Dzunics Braniszlavék, több lábon állnak, Justin Edwards a FIBA Europe Cupban sziporkázik, és egyelőre túlterhelni sem kellett senkit, a bő keretet jól rotálja a tréner. Óriási lehetőség előtt az Alba, ha folytatni tudja jó sorozatát, mert az ő legjobb játékukra a belgáknak jelen állapotukban egészen biztosan nincs válaszuk - ha a székesfehérvári együttes hozza azt a gyors, pörgős és pontos támadójátékot, amit láthattunk tőlük az elmúlt négy meccsen, akkor gyorsan megtörhetik a belgákat, gyorsabban, mint akár a Chalont, akár a Benficát.

Az Alba egy győzelemmel sem biztos, hogy ott van a következő körben, mert ha a Chalon kikap a Benfica otthonában, a portugálok megverik a Brüsszelt is az utolsó körben, a franciák pedig az Albát, akkor lehet 4-2-es holtverseny az első három helyen. Az Alba kosárkülönbsége azonban jelenleg +36 a három csapat egymás elleni meccsein, a Benficának -30, a Chalonnak pedig -6. Ez azt jelenti, hogy a Benfica Chalon elleni győzelmének nagysága, illettve az Alba Chalon elleni vereségének nagysága összesen legalább 67 pont kell hogy legyen - tehát ha 25 ponttal nyernek ma a portugálok a Chalon ellen (amennyivel egyébként nem fognak), akkor 42 ponttal kell kikapnia a fehérváriaknak Franciaországban ahhoz, hogy az Alba ne jusson be a következő körbe. Magyarul ez annyit jelent, hogy ha győz az Alba, akkor már csak matematikai valószínűsége lesz annak, hogy nem jut tovább, reális esélye nem.

Ha kikapnak Lóránt Péterék, akkor sok függ a többi meccs eredményétől, az előbbi fejtegetés ugyanis már lényegtelen lehet ma este. Ha Bonn győz a Södertalje Kings otthonában, akkor az Alba továbbjutott (ebben az esetben ha csoportharmadik lesz a Fehérvár, azok összevetésében is ott van a székesfehérvári gárda a legjobb két nyugati csoportharmadik között), illetve ha a Benfica nem nyeri meg a Chalon elleni meccset szintén ma este, akkor az Alba biztosan első vagy második a csoportban, ekkor is továbbléptek Taylorék már a saját meccsük eredményétől függetlenül.

A találkozót nem közvetíti egyik csatorna sem, viszont lesz ezúttal is élőképes stream, ennek a linkjét a holnapi napon közzétesszük.

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus