Bulgáriában kell javítani az Olajnak

Holnap délután 16:30-tól Szamokovban, Bulgáriában vendégszerepel a Szolnoki Olaj KK együttese - Neno Asceric csapata a Rilski Sportist ellenfele lesz a EuroChallenge első csoportkörének negyedik fordulójában. Az utóbbi időben nem túl jó formában játszó magyar együttesnek jó alkalom ez, hogy visszataláljon a helyes útra, a kínálkozó lehetőséget azonban ki is kell használni. Hogy mi várható, azt nézzük kicsit részletesebben is!

EuroChallenge, Első csoportkör, H csoport, 4. forduló
Rilski Sportist (bolgár, 1-2) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 2-1)
2013.12.03., kedd, 16:30

A bolgárok az első körben egy nagyon dekocentráltan játszó Olajtól kaptak ki egy elég gyenge színvonalú meccsen (66-73). Ezt követően hazai parketten is vereséget szenvedtek, a Tsmoki Minszk együttese is jobbnak bizonyult náluk (73-78), az előző körben azonban legyűrték a marosvásárhelyi BC Mures alakulatát (70-68), így állnak 1-2-vel a csoport harmadik helyén.

Hazájuk bajnokságában sem igazán brillíroznak, és akkor még finoman fogalmaztunk. 2-1-gyel álltak a szolnoki meccs előtt, ezt követően pedig zsinórban kétszer kikaptak: két listavezető, a Levski Sofia (69-82) és a Cherno More Port Varna (78-80) bizonyult náluk jobbnak, előbbiek Szófiában, utóbbiak viszont Szamokovban. A hétvégén a Tundja Yambol ellen már sikerült nyerniük, így 3-3-mal az ötödikek a bolgár tabellán. Ennek a sikernek köszönhetően ha összességében nincsenek is jó formában, mégis kicsit jobb szájízzel készülhetnek a Szolnok elleni összecsapásra.

Várható rotáció:
Henry - Bozov - Barnette - Calhoun - Ravenel
Taylor - Georgiev - Vaklinov

A szolnoki meccsen már látható volt, hogy azért ez a bolgár együttes igen limitált képességekkel rendelkezik annak ellenére is, hogy öt amerikait tudnak soraikban. Játékuk abszolút az egy-egyekre épül, összetettebb figurákat várni tőlük felesleges. Jó felépítésű játékosok, de technikai tudásuk messze elmarad még a EuroChallenge átlagától is. Ezt jól mutatja, hogy csapatszinten 23.6%-kal tripláznak és 57.6%-kal büntetőznek - gyakorlatilag Georgievet leszámítva nincs kintről még csak átlagosan dobó játékosuk sem.

Legveszélyesebbjük Sean Barnette, aki a legtöbb pontot (14.0) és labdaszerzést (3.7) átlagolja, de kiveszi a részét a társak kiszolgálásából és pattanózásból is, ennek ellenére neki is megvan az ellenszere, hiszen csak 54.5%-kal büntetőzik és 28.6%-kal dobja a hármasokat. Mellette Corin Henry talán a legjobb, aki Barnette-hez hasonlóan sok pontot dob (12.7) és sok labdát szerez (2.3). Ő a gárda legjobb gólpasszadója is (5.7), és őt éri meg talán legkevésbé faultolni (72.7%), de 3 labdát el is ad meccsenként, ráadásul kintről ő is fa (22.2%).

A palánk alatt Evan Ravenelre kell leginkább figyelni, de rá is inkább csak termete miatt. A 204 centis center nem kis izomzata okozhat némi gondot, nem is szedi rosszul a pattanókat (7.7), de magasember létére csak 41.7%-kal dob mezőnyből - ami mondjuk nem csoda, tekintve hogy 20%-os triplamutatója ellenére is ráemel 3.3 hármast meccsenként -, és 4 személyi hiba az átlaga, könnyen ki lehet pontozni, de legalábbis faultgondokba keverni.

 

Az Olaj még a bolgároknál is rosszabb formában várja az összecsapást. Romániában ugyan még sikerült nyerniük a BC Mures ellen jó negyedik negyedüknek köszönhetően (85-72), de Minszkben a meccs ugyanezen szakaszát nagyon elrontották (68-76), így 2-1-gyel állnak három fordulót követően a csoport élén.

Az Adria Ligában utoljára pont a Rilski elleni találkozót megelőzően sikerült diadalmaskodniuk, a Radnicski ellen, azóta négy vereség jött zsinórban számukra a Union Olimpija (62-71), az Igokea (58-72), a Buducsnoszt (75-84) és a Cedevita (87-98) ellen, tehát szűk egy hónap alatt mindössze egy győzelmet tudott szerezni a szolnoki együttes öt vereség mellett.

Azt már az első fordulóban is láttuk, hogy félvállról nem lehet venni az ellenfelet, olyan hozzáállással ez a mérkőzés is nagyon szenvedős lehet. Báder Márton valószínűleg most sem játszik majd, de ezt a találkozót nélküle is könnyedén hoznia kellene a magyaroknak. Justin Holiday az első mérkőzésen még nem volt, a hétvégén kitűnően játszott a statisztikák alapján a Cedevita ellen, úgyhogy az ő jelenléte is segítség lehet.

Egy ennyire fakezű, ráadásul a büntetővonalról is rosszul célzó alakulat ellen viszonylag egyszerűen fel lehet építeni a nyerő taktikát, inkább kérdés, hogy nem hiszi-e el a Szolnok már előre, hogy megnyerte a meccset. Olyan nagy lelki megnyugvás nem lesz az oldalukon, mint volt az első meccs előtti, Radnicski elleni siker, de talán ezt most előnyként is fel lehet fogni. Mindenesetre a győzelem kötelező lenne, ha az Olaj az első helyen szeretne továbbjutni a második csoportkörbe.

A találkozót egyetlen csatorna sem közvetíti tudomásunk szerint, de a FIBA Europe hivatalos honlapján ezúttal is követhető lesz az online statisztika.

Az élő statot ezen a linken eléritek!

Amennyiben lesz élőképes stream, úgy természetesen arról is beszámolunk majd.

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto - fibaeurope.com
Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus