Cantuban is az "életükért" küzdenek Lóránték

A bivalyerős, minél jobb play off helyért küzdő Cantú szinte bevehetetlen otthonában készül a csodára Lóránt Péter Pesarója.

Semleges kosárbarátként aligha kívánhattunk volna ennél többet: a JuveCaserta látványos feltámadása, és a Pesaro megtorpanása miatt elképesztő izgalmak alakultak ki az olasz első osztály alsóházában, és majdnem biztosan a két csapat jövő heti egymás elleni ütközete dönt majd "életről és halálról". Persze sosem titkoltuk, mi több vállaljuk "elfogultságunkat" a külföldi bajnokságokban pattogtató honfitársainkkal szemben, hiszen tisztában vagyunk vele, az őn nemzetközi (csapat és egyéni) sikereik a magyar kosárlabda általános preszízsét is növelik. Éppen ezért elkerültük volna ezeket a rendkívüli izgalmakat, de ha már így alakult, először nézzük meg hogyan állunk most, az utolsó előtti alapszakasz forduló előtt közvetlenül.                                                                                                                    A 15. helyen álló Pesaro (7-21-es mérleggel) mindössze egyetlen ponttal előzi meg az utolsó (16. - kieső helyen) JuveCasertát, akik szintén 7-21-es mérleggel, de 1 büntetőponttal (ennek még lehet jelentősége, de erről később) állnak. Így ha ma Lóránték idegenben megverik a Cantút (óriási meglepetés lenne), és a Caserta hazai pályán nem bír a 2. helyért hajtó Reggio Emiliával (ez lenne a papírforma), elvileg az utolsó forduló eredményétől függetlenül is megőrizheti első ligás tagságát a Pesaro. De csak elvileg, ugyanis nem véletlenül említettük azt az ominózus egy büntető pontot, ezt a tavalyi szezonban "elkövetett bűnökért" : adminisztratív hiányosság+kisebb fizetési csúszások, kapta a Caserta. A campaniai gárda természetesen fellebbezett a döntés ellen, és az olasz sport-igazságszolgáltatás legfelsőbb szintjéig, a CONI (ez az olasz olimpiai bizottság - minden olasz sportszervezet felügyeleti szerve) tanácsa elé vitte az ügyet, a CONI pedig május 5.-én, azaz jövő hét kedden hoz döntést a Caserta pontlevonásának ügyében. Ha elfogadják a dél olasz klub fellebbezését, és a Caserta május 5.-én visszakapja ezt az 1 pontot, ma még semmiképpen nem menekülhetnek meg Lóránték, mi több mai esetleges vereségük és egyesetleges mai Caserta  győzelem után,  már nem elég pusztán győzniük a jövő heti "élet-halál" derbin, hanem legalább 8 ponttal kell már nyerniük közvetlen vetélytársuk ellen...

Na de vissza a mai bajnokihoz, társai közt Lóránt Péter igazi Cantú-szakértőnek mondhatja magát, hiszen válogatott magasemberünk 63. olasz élvonalbeli meccsén immáron 10-szer fog a Cantú ellen fellépni, csapata számára így nemcsak Péter utóbbi hetekben mutatott ragyogó formája (19.3 pontos átlag az utolsó 3 bajnokin), hanem az is biztató lehet, hogy honfitársunk egyelőre pozitív mérleggel (5 győzelem és 4 vereség) bír a Cantú ellen.

Ma azonban jóval nehezebb dolga lesz mint talán eddig bármikor, a mai házigazda ugyan a szezon első felében elszenvedett néhány váratlan hazai vereséget (ennek is köszönhető hogy nem előrébb tanyázik a táblázaton), de már 4 hónapja senki nem tudta bevenni hazai csarnokát, még az euroligás Milano is sima 20 pontos vereségbe futott itt bele. Elsősorban múltja miatt, a klubot Európa Királynőjének( Regina d' Europa) is hívják, hiszen csak a kontinensen csak a Real Madrid nyert több európai kupaserleget a Cantunál.

Már nem tagja a mai vendéglátónak az amerikai-magyar Damian Hollis aki időközben Görögországba szerződött, azonban a Cantú a helyére olyan amerikai játékost igazolt,amilyen nagyon kevés játszott és játszik Európában: Metta World Peace (született Ron Artest) személyében korábbi NBA sztárjátékossal erősödött a "brianzoli". Metta World Peace több mint 1200 NBA mérkőzésen lépett pályára, ezeken  14 ezer pontot (egész pontosan 14005-öt) szerzett. Pályafutása csúcsán (2005-ben) 24.6 pontot átlagolt az NBA-ben. NBA bajnok, NBA All Star, az év védő játékosa. A pandák leghíresebb pártfogója Olaszországban is hasznos és eredményes játékot mutatott eddig. Persze a Cantú nemcsak MWP,  Darius Johnson Odom megfordult a Los Angeles Lakers és a Philadelphia 76-ers gárdájánál, James Feldeine a legutóbbi VB-n is bizonyító dominikai válogatott erőssége, Giorgi Shermandini grúz válogatott centerként már megjárta a Panathinaikoszt, az Olympiakoszt és a Maccabi Tel Avivot is. Eric Williams amerikai-bolgárként rutinos európai profi, a horvát Ivan Buva a Cedevita Zágrábnál (is) pallérozódott, DeQuan Jones is ex NBA játékos (63 bajnoki az Orlando Magicnél a 2012/2013-mas szezonban), Stefano Gentile (a milánói Alessandro bátyja) már stabil felnőtt olasz válogatott, Marco Lagana és Awudu Abass, mindketten 21 évesen, pedig az új olasz kosaras generáció jeles tagjai, 2013-ban mindketten alap emberként tagjai voltak az U20-as EB-t nyerő olasz válogatottnak amelynek nem mellesleg a Cantú jelenlegi szakvezetője Stefano Sacripanti volt a mestere.

A vasárnap este 20.30-tól kezdődő Acqua Vitasnella Cantú - Consultinvest Pesaro olasz bajnoki mérkőzésről élő televíziós közvetítés nem lesz. A Serie A utolsó két fordulójában valamennyi mérkőzés azonos időben (ma este fél kilenctől, jövő héten fél hattól)  kezdődik, ma a Rai 1 (katt a linkre az élő adáshoz!) a Dinamo Sassari - Reyer Venezia és a Virtus Bologna - Virtus Roma összecsapásokról közvetít élőben és párhuzamosan.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az olasz liga a www.legabasketv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít, a szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Vuelle! Hajrá Lóránt Péter!

A BEKO Serie A 29. fordulójának további programja:

Virtus Bologna -  Virtus Roma  03/05 20:30
Enel Brindisi -  EA7 Milano  03/05 20:30
Dinamo Sassari -  Reyer Venezia  03/05 20:30
Tesi Group Pistoia -  Pallacanestro Varese  03/05 20:30
Capo d'Orlando -  Dolomiti  Trento  03/05 20:30
JuveCaserta -  Reggio Emilia  03/05 20:30
Sidigas Avellino -  Vanoli Cremona  03/05 20:30

 

A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető

 

fotó: Flick/Basketinside.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus