Crvena Zvezda - Szolnok, 20:30 (Sport2)

Ma este, az Adria Liga ötödik fordulójának zárómeccsén a Szolnoki Olaj KK a sorozat egyik legerősebb csapatához, a Crvena Zvezdához látogat Belgrádba. A találkozó esélyesei egyértelműen a hazaiak, akik nyáron átalakultak, de eddigi meccseiket nézve idén is nagyon komoly játékerőt képviselnek. Hogy kikkel is kell megküzdenie a magyar együttesnek, és mi várható, azt lássuk kicsit részletesebben!

Adria Liga, alapszakasz, 5. forduló
Crvena Zvezda (3-1, szerb, 2.) - Szolnoki Olaj KK (2-2, magyar, 8.)
2013.10.28. (20:30, TV - Sport2)

Természetesen ahogy a többi csapatról, úgy a Zvezdáról is beszámoltunk már kicsit bővebben, ezeket az írásokat ezen, illetve ezen a linken elolvashatjátok!

Nagy mértékben alakultak át a nyár folyamán, hiszen kulcsjátékosaik közül többen távoztak - nincs már itt sem Igor Rakocsevics, sem Borisz Szavovics például. Az irányító DeMarcus Nelson mellé a Union Olimpija tehetséges fiatal dobóhátvédjét, Jaka Blazicot, illetve az Elan Chalonnál befutó Blake Schilbet igazolták kettes és hármas posztra. Eddig telitalálatnak bizonyul Charles Jenkins áthozása az öreg kontinensre - a fiatal hátvéd az NBA-ből kikopva kezdte meg idén európai karrierjét a Zvezdánál.

A palánk alatt nagyon fontos igazolásnak tűnik így az első hetek benyomásai alapján Boban Marjanovics, aki Rasztko Katiccsal osztozik a centerposzton, egyelőre kitűnő eredménnyel. Ami nagy vérveszteség volt, hogy alig valamivel a szezon kezdete előtt lépett le a Bayern Münchenhez Szavovics, így a pótlására gyorsan kellett megoldást találni - ő lett Ivan Radenovics, aki egy jómunkásember, de játéktudásban meg sem közelíti a távozó erőcsatárt.

Várható rotáció:
Nelson - Blazic - Szimonovics - Schilb - Marjanovics
Jenkins - Lazics - Radenovics - Katics

Nincs top formában a belgrádi gárda közel sem, bár azt sem lehet mondani, hogy gödörben lennének. Az Adria Liga első fordulójában bombameglepetésre kaptak ki a Sirokitól (79-80), ezt követően azonban kitütötték a tavalyi alapszakaszgyőztes Igokeát idegenben (72-52) és az idei szezon eddigi meglepetéscsapatát, a Radnicskit hazai pályán (88-51). Az előző fordulóban kínkeservesen nyertek Ljubljanában (62-61), de végül is hozták a sikert, ezzel 3-1-es mérleget tudhatnak magukénak.

Az Euroligában egy fantasztikus hangulatú meccset játszottak a nyitányon a EuroCup címvédőjével, a Lokomotiv Kubannyal (84-87), a hét közben viszont ennél jóval simábban kaptak ki a Maccabi Tel-Aviv vendégeként (82-96).

Alapvetően smallballt játszik a Zvezda, azaz Schilbet nem hármas poszton, hanem erőcsatárként használják, a palánk alatti részleg így bombaerős. Katics sérülése miatt 10 napot kihagyott, alig több mint 9 perces játékidővel a hét közben tért vissza a Maccabi ellen, az őt helyettesítő Marjanovics viszont egészen kitűnő produkciókkal rukkolt elő, hiszen a Radnicski (17 pont, 8 pattanó), a Union Olimpija (15 pont, 15 pattanó, 3 blokk) és a Maccabi (20 pont, 13 pattanó) ellen is messze a leghasznosabb Zvezda-játékos volt - rá nagyon kell majd figyelni ma este is.

A nagyobb nevek közül Schilbnek nem ment a Maccabi ellen, de az Adria Ligában nagyon kiegyensúlyozott, hozzá mérten eddig csak közepesen jó, de alapvetően meghatározó teljesítményt produkált ezidáig. Blazic pont fordítva. A szlovén dobóhátvéd az izraelik ellen nagyon jól játszott, az AL-ben viszont egyelőre csak keresi önmagát, nagyon nem megy neki a pontszerzés, márpedig neki a legnagyobb erőssége ez lenne - ugyanez a tendencia egyébként Radenovicsnál is, igaz, neki a kulimunkából kell kivennie a részét. Jenkins jól kezdte az évet, mostanában kezd kicsit beleszürkülni, de a Union Olimpija ellen ő vállalta a meccsnyerő kosarat a múlt hétvégén.

Az Olaj egyelőre idegenben megközelítőleg sem képes azt a teljesítményt nyújtani, amit otthon produkálnak, hiszen a Zadar eddigi egyetlen győzelmét a magyar csapat ellen szerezte (67-71), a Cibona pedig négy perc alatt lépett át a szolnokiakon (63-87). Hatalmas idegenbeli formajavulásra lenne ahhoz szükség, hogy egyáltalán szoros meccsről beszélhessünk.

Várható rotáció:
Warren - Horváth - Vojvoda - Oliver - Lóránt
Simon - Rakics - Markovics - Ivosev - Keller

Báder Márton továbbra sem léphet pályára hátsérülése miatt - egyébként sem lenne esélyes a magyar együttes, de így gyakorlatilag nullára csökken a csoda lehetősége is, Marjanovics, Schilb és Katics ellen mindenkire nagyon nagy szükség lett volna.

Schilb négyesben játszatása egyébként leegyszerűsíti a helyzetet, minden bizonnyal Chris Oliver is ezen a poszton fog tevékenykedni, és egymást fogja majd a két amerikai kosaras. Lóránt Péternek iszonyatos munkája lesz Marjanoviccsal hátul, elöl viszont kihúzhatja a centert a palánk alól, mivel őt dobni engedni olyan nagyon szabadon azért nem lehet. Valószínűleg az ellenfél két centerén nagyon sokat fog forogni a Keller-Ivosev duó is, jó esély van rá, hogy a palánk alatti emberek nem kevés faulttal fogják befejezni a meccset.

A Szolnok legnagyobb előnye az lehet, hogy itt most aztán az esélyesség semmilyen fokú terhe nem nyomasztja őket, nem kell ehhez több adalék, mint hogy a bet365-ön 17 pontos favoritnak számítanak a hazaiak. Az Euroliga is jelenthet némi fórt a magyarok számára. A Zvezda hét közben is játszott az utóbbi két hétben, tehát valamivel fáradtabbak lehetnek, illetve pénteken a Panathinakioszt fogadják, a figyelmük is lehet, hogy megoszlik majd, könnyen lenézhetik a Szolnokot az eddigi eredmények, illetve az erőviszonyok alapján.

A mérkőzést 20:30-as műsorkezdéssel a Sport2 is közvetíti!

Hará Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus