Dániába, a csoportelsőhöz látogat a Szolnok

Az eddig két egypontos sikert arató Bakken Bears otthonában lép pályára a Szolnoki Olaj KK a FIBA Europe Cupban.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, K csoport, 3. forduló
Bakken Bears (dán, 2-0) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-1)
2018.01.17., szerda, 18:30

A dán klubot 1953-ban alapították - 15-szörös dán bajnokok és 10-szeres kupagyőztesek, főleg az 1990-es évek második felétől kezdve gyűjtögették trófeáikat, az elmúlt 20 év legsikeresebb dán csapatának számítanak. 2014/15-ben és 2015/16-ban ugyan a Horsens IC megverte őket, de tavaly megint ők nyerték a bajnokságot - igaz, a kupában címvédőként kiestek az elődöntőben. Az elmúlt négy évben az európai kupákban is folyamatosan indultak - a EuroChallenge-ben előbb a Top16-ig jutottak, aztán a csoportkörben elbuktak, a FIBA Europe Cup első évében a legjobb 32 közé verekedték magukat, tavaly pedig az Olajjal egyetemben a Bajnokok Ligájában vettek részt, de 1-13-as mérleggel az A csoport utolsó helyén végeztek.

Idén eddig 9-2-vel a második helyen állnak a bajnokságban a Horsens IC (13-1) mögött - érdekesség, hogy a hétvégén pont legnagyobb riválisukkal játszanak majd. A nemzetközi porondon a Bajnokok Ligájában kezdtek, de a második selejtezőkörben összesítésben hat ponttal alulmaradtak a holland Donar Groningen ellen. FIBA Europe Cup első csoportkörét 4-2-vel vették, és csak rosszabb egymás elleni eredménnyel végeztek a végül az Alba és a Körmend csoportjába kerülő Nevezis mögött - a portugál Benficát és az orosz Avtodor Szaratovot előzték meg. A második csoportkör első két mérkőzésén egyaránt egy-egy ponttal diadalmaskodtak - a Minszket úgy verték egy büntetőnek köszönhetően, hogy az utolsó percre még hárompontos hátránnyal fordultak (85-86), a Mornar Bart pedig hosszabbítás után múlták felül (93-92).

Vezetőedzőjük Steffen Wich, aki korábban már többször is volt a klub vezetőedzője, 2010-ig bezárólag 13 éven keresztül, amikor 7 bajnoki címet és 5 kupát nyert az együttessel, de 2012. decemberében visszatért a posztra (nyert újabb trófeákat), majd megint távozott, és 2016 nyarán ült le újra a kispadra, a legutóbbi bajnoki cím tehát megint az ő nevéhez fűződik - élő legenda az együttesnél.

Várható rotáció:
Wiggins - Akoon-Purcell - Jukic - Crockett - Diouf
Darboe - Laerke/Sahlertz - Bishop - Christoffersen

Elég állandó kezdővel játszanak, amihez két-három cserét használnak meccsenként, nem rotálják túl magukat a nemzetközi porondon. Támadásban a legveszélyesebb játékosuk DeVaughn Akoon-Purcell, aki 196 centi magas, 24 éves, amerikai-trinidadi swingman - 2016-ban végzett az Illinois State-en, már tavaly is a Bakken Bearsnél kosarazott, és ő lett a dán bajnokság alapszakaszának és döntőjének is az MVP-je a pontkirályi és a bajnoki cím mellett. Rutinos irányítójuk van Doug Wiggins személyében - 185 centi magas, 29 éves az irányító, és a UConnra járt egyetemre két évig, igaz, utána nem futott be nagy karriert, közepes európai bajnokságokban játszott leginkább, legutóbb Lengyelországban.

Darko Jukic neve ellenére dán játékos - a 26 éves, 198 centis kiscsatár 2009/10-ben próbálkozott már a ratiopharm Ulmnál, majd leginkább otthon kosarazott, de megfordult Olaszországban és Svédországban is. Az előző idényt a Krkánál töltötte, 2013-ban pedig a dán bajnokság MVP-je volt - 2015/16 után tért vissza a dánokhoz erre az idényre. Jeffrey Crockett 2 méteres, 27 éves amerikai erőcsatár, aki 2014-ben a Texas Tech-en végzett - azóta szinte teljes profi karrierjét az olasz alsóbb osztályokban töltötte, a nyáron szerződtette őt a Bakken Bears. Michel Diouf pedig 28 éves, 208 centi magas center, aki a spanyol másodosztályban húzta le eddigi karrierje nagy részét (egyetlen éve volt az ACB-ben), 2015 óta azonban már itt játszik.

Mellettük három cserét kell kiemelni, várhatóan ők fognak sokat játszani az Olaj ellen. A 31 éves, 190 centi magas Adama Darboe 2006 óta dán válogatott - karrierje nagy részét hazájában töltötte, három szezont lehúzott Svédországban is, a Bakken Bearsnél pedig 2006 óta játszik. Nála is meghatározóbb szerepet tölt be a padról Tony Bishop - a 29 éves, 201 centi magas, panamai-amerikai kosaras mindkét csatárposzton bevethető, korábban volt Litvániában All-Star, megfordult a német első osztályban is, most pedig Japánból tette át ide a székhelyét. A 194 centis, 26 éves Thomas Laerke az előző mérkőzésen játszott először a csapatnál a FIBA Europe Cup idei kiírásában, ő és a 28 éves, 198 centi magas Morten Sahlertz egyértelműen csak kiegészítők, mint ahogy a nagyobb meccseken a már 38 esztendős, 218 centis Chris Christoffersen is. Csapatkapitányuk, az ex-dombóvári Nicolai Iversen nem nagyon lát pályát az utóbbi időben.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy nem egy Real Madridról beszélgetünk a dánok esetében, bőven verhetőek, és nem sok kellett volna ahhoz, hogy 0-2-vel álljanak most, de azt is látni kell, hogy az önbizalmuk nagyon a helyén lehet két ilyen szoros győzelem után, és vannak kifejezetten jó és hasznos játékosaik - a palánk alatt a Diouf, Crockett, Bishop hármas mellett a pattanózásnál Akoon-Purcellre is figyelni kell (6.3 pattanót szed meccsenként a sorozatban), őt leszámítva nem próbálkoznak ipari mennyiségű hármassal, viszont mindenki be tudja szórni kintről, Diouf az egyetlen, akinek ez abszolút nem profilja, és több olyan emberük is van, aki helyzetet tud csinálni magának és másoknak is, itt Wiggins inkább a társakat szolgálja ki, Akoon-Purcell magát, de tömik labdával Dioufot is, és Crockett és Bishop sem elveszett labdával a kezében. A Wiggins, Akoon-Purcell, Crockett, Bishop négyes segítségével rengeteget rohannak, ennek megállítása lehet kulcs a sikerhez.

Az Olaj jó formában van, a ZTE és legutóbb a Sopron ellen idegenben is tudott nyerni az együttes az utóbbi heteket figyelembe véve, a Minszk ellen pedig erődemonstrációt tartott Dragan Alekszics gárdája a legutóbbi FIBA Europe Cup fordulóban. Nagy kérdés, hogy idegenben is sikerül-e valami hasonló teljesítmény hátul, mert ha csak megközelíti azt a produkciót védekezésben a Szolnok, most a továbbjutás szempontjából fontos sikert arathat. A Sopron elleni összecsapáson voltak gondjai Vojvodáéknak, de végül behúzták azt a meccset is - a különbség itt sem igazán számítana, az viszont igen, hogy még egy mérkőzés ne csússzon ki úgy a szolnokiak kezei közül, mint ahogy a Mornar Bar otthonában 17 pontos előnyről elbukott találkozó kicsúszott.

Az Olaj TV beharangozóját is megnézhetitek:

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élő internetes stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus