Drámai végjátékban kapott ki az Olaj

Ma este játszotta a EuroChallenge első elődöntőjét a Szolnoki Olaj KK együttese az orosz Triumph Ljubercivel. Borzasztóan ideges, pontatlan volt mindkét gárda az első félidőben - az elején még inkább az Olaj, a 15. perctől kezdve viszont az oroszok voltak előnyben. A fordulást követően megint visszavette a kezdeményezést a Szolnok, de ellépni egyszerűen nem sikerült a Triumph-tól, gyakorlatilag alig-alig volt egy támadáson kívül a különbség. Az utolsó másfél perce 5 pontos előnnyel ment a Szolnok, Cory Higgins klasszisa azonban ebben a periódusban jött ki, vezetésével két ponttal nyertek az oroszok 59-61 arányban.

EuroChallenge, Elődöntő
Szolnoki Olaj KK (magyar) - Triumph Ljuberci (orosz) 59-61
(14-13, 14-18, 15-12, 16-18)

Szolnoki Olaj KK: Simon 2, Vojvoda 10/6, Holiday 16/9, Lóránt 9, Báder 2.
Csere: Milosevics 11, Trotter 9/6, Keller -, Rakics -, Ivosev, Pilcsevics -.

Triumph Ljuberci: Vihrov 2, Chappell 7/3, Higgins 12, Valijev -, Rakovics 11.
Csere: Kulagin 5, Landry 18/6, Voronov 6/3, Szpiridonov -, Lazarev -.

A mérkőzés teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

Már az első negyed elején látszódott, hogy mindkét csapat megérezte, mekkora is a tét. Az első kosarat Lóránt Péter szerezte, erre viszont Jeremy Chappell kintről, Cory Higgins pedig büntetőkből válaszolt - ettől függetlenül a Triumph játéka messze nem volt tökéletes, Milovan Rakovics sokszor nem is került játékba, az ezúttal a kezdőben helyet kapó Artyom Vihrov pedig még a sportszerűtlenért megítélt büntetőket is elizgulta. Kezdett éledezni az Olaj támadójátéka, amelyben nagy szerepe volt a támadópattanóknak - sokszor segítette a magyar alakulatot, hogy újra elkezdhették szövögetni támadásaikat egy-egy megszerzett lecsorgót követően. Justin Holiday és Vojvoda Dávid kinti kosarai után időt is kért Vaszilij Karaszev (9-5). Sajnos intelmei hatottak, kicsit megnyugodott csapata, nem engedtek annyi támadópattanót és elkezdett kintről is betalálni a Triumph - Dmitrij Kulagin egészen lehetetlen helyzetből volt eredményes, Kyle Landry és Jevgenyij Voronov már jóval kidolgozottabb akciót követően. A túloldalon csak Sztrahinja Milosevics egyetlen szép, palánk alatti munkáját lehetett felírni, de Obie Trotter triplája azt jelentette, hogy a kifejezetten pontszegény találkozó első 10 percét megnyerte a Szolnok (14-13).

A második felvonásban sem változott sok minden. Az Olaj jobban kezdte a játékrészt, de elhúznia nem sikerült. Lóránt és Báder Márton büntetőivel lépett el a magyar csapat újra 4 ponttal (22-18), de itt valami megváltozott - az azért jól mutatja, mennyire nem ment a támadás egyik csapatnak sem, hogy ez az eredmény már a 16. perc kezdetén állt az eredményjelzőn. Nyugodtabb lett valamivel a Triumph - még ha pontosabb sokkal nem is -, elkezdtek folyamatosan büntetőket kiharcolni. Landry büntetői után Chappell volt eredményes egy betörés révén, így a 18. perc kezdetére egyenlített (22-18) az orosz együttes, és nem állt le. Landry újabb büntetőket harcolt ki magának - ekkor Dragan Alekszics kért időt -, majd egy szépen kijátszott akció végén volt eredményes, Kulagin is betalált a vonalról, és kezdett ellépni az orosz gárda (25-31). A félidő végén Holiday triplája kozmetikázta a különbséget, így visszajött egy támadáson belülre a Szolnok, három pontos hátránnyal vonulhattak a nagyszünetre (28-31).

A fordulást követően az Olaj sokkal szervezettebb támadójátékkal rukkolt elő. Két támadás és egy Trotter tripla kellett az egyenlítéshez, majd Milosevics csinált meg egy újabb pontos pozíciójátékot Chappell-lel szemben. Ez utóbbira jött még egy Landry-dupla, Holiday azonban egy gyönyörűen, üresre kijátszott akció végén volt eredményes kintről - az első félidőhöz képest felüdülés volt a magyarok első két perce (36-33). A 24. perc végén Karaszev mester újra úgy gondolta, hogy ezt így nem csinálhatja csapata, időt kért - 2 dobott pontnál álltak a negyedben, nem volt véletlen tehát a játékmegszakítás. Sokkal nem lett összeszedettebb a Triumph játéka - csak Rakovics büntetőivel tartották a lépést - míg az Olajnál Holiday, Lóránt, majd Simon is eredményes volt. Landry kezdett újra beindulni a 28. percben, de mivel kihagyta a büntetőt kosara után, így egyenlíteni nem tudott a Ljuberci, még... (42-41). Az egyébként elég indiszponáltan, magához képest láthatatlanul játszó Higgins ugyanis befejezett egy gyorsindítást a 29. perc közepén, ami után meccsnullról indult neki a két fél az utolsó 11 és fél percnek (43-43), időt kért Alekszics. Nem változott már az állás - Vojvoda épphogy a dudaszó után engedett el egy 10-11 méteres triplát, így az már nem ért -, egállal mentek neki a csapatok az utolsó negyednek, 40 perces meccsből 10 perces lett.

Nem indult jól az utolsó felvonás, az egyébként végig megbízható Landry triplával jelentkezett, szerencsére azonban 1-1 elrontott akciót követően Vojvoda válaszolt egy hármassal. Rakovics két büntetővel, Holiday pedig egy kettessel  vétette észre magát, de egyik csapat sem volt képes ellépni a másiktól. A szerb center nehéz helyzetből is betalált, de hiába volt pontatlan a Szolnok, nem tudott egy támadáson kívülre kerülni a Triumph... egészen a 35. percig, amikor Kulagin egyéni akció után, középtávolról volt eredményes (48-52). Milosevics előbb büntetőkből talált be, majd Vojvoda a 37. perc közepén egyenlített a megint teljesen megálló oroszok ellen, óriási utolsó három és fél percre volt kilátás (52-52). Képtelen volt kosarat szerezni Vaszilij Karaszev csapata, a szempontjukból a legrosszabbkor, számunkra a legjobbkor kezdtek teljesen becsődölni támadásban. Trotter csak egy büntetőt értékesített, Vojvoda ziccerét azonban megadták, hiába ütött a labdába Higgins, így egy 7-0-s rohamot vezetett a Szolnok, két és fél perccel a vége előtt időt kért az orosz válogatott mestere (55-52).

Higgins kevés eredményes akciói egyikét mutatta be azonnal, Vojvoda és Lóránt összjátéka után azonban utóbbi értékesített egy ziccert, Holiday pedig két büntetőt is helyére küldött, ezzel öt ponttal ment az Olaj másfél perccel a vége előtt (59-54). Mielőtt még elkezdhettünk volna ünnepelni, Chappell támadópattanó, Voronov pedig labdaszerzés után ziccerből volt eredményes, 1:05-tel a vége előtt jött is Alekszics időkérése (59-58). Lóránt nem tudta a gyűrűbe tenni a labdát a betörés után - Landryvel ütközött -, Higgins pedig megmutatta, mitől járt ő az NBA-ben, és miért ő a Triumph vezére: rá jellemző módon levitte a jobb oldalra, és emberről beverte a tempót (59-60). Alekszics 20 másodperccel a vége előtt megint időt kért, a játékmegszakítás után azonban Vojvoda elhagyta a labdát betörés közben. 5.2 másodperccel a vége előtt Voronov a két büntetőjéből csak egyet értékesített, így visszajött a lehetőség a fordításra vagy az egyenlítésre, Trotter passzát azonban lefülelték, a bedobás után pedig már nem maradt idő, két ponttal nyert a Triumph (59-61).

Hogy ki lesz az Olaj ellenfele a bronzmeccsen, az a 20:30-kor kezdődő Grissin Bon Reggio Emilia - Royal Hali Gaziantep elődöntő után kiderül.

 

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus