Egy ponttal kapott ki az Alba a PAOK-tól

Ma este játszotta első hazai mérkőzését az Európa Kupában a magyar bajnok Alba Fehérvár, méghozzá Veszprémben. A görög bajnoki negyedik helyezett PAOK Szaloniki ellen pedig többnyire vezetni tudott a Frade-legénység, ám az utolsó pillanatokban egy ponttal kikapott.

Európa Kupa, Alapszakasz-csoportkör, 2. forduló

Alba Fehérvár (0-2) - PAOK Thesszaloniki (görög, 2-0) 88 - 89 (16-13, 26-22, 14-19, 21-25)

Veszprém Aréna

V.: Jovcic M., Cici G., Koljensic M.

Alba Fehérvár: Szanati 2, Ram. Moore 18/6, Kemp 26, Juhos 4, Somogyi 4.

Csere: Tóth P. 4, Hobbs 17/12, Supola 4, Oláh 2, Tóth N. 8.

PAOK Thesszaloniki: Cooper 6, Haralampidisz 19, Kaszelakisz -, Cairelisz 21, Bogrisz 12.

Csere: Payne 13, Margaritisz 10/3, Dedasz 2, Cohlasz 6/3.

Kipontozódott: -

Jorgosz Bogrisz duplájával indult a mérkőzés, melyre a túloldalon Ramone Moore azonnal megfelelt. Túlzás volna azt állítani, hogy ezután kosáresővel folytatódott az összecsapás, sokáig 4-2 virított az eredményjelzőn. Összeszedetten kezdett az Alba, nyoma sem volt a magyar bajnokikon látott eladott labdáknak, ki nem kényszerített hibáknak. Carlos Frade tanítványai már az elején elővették az egész pályás letámadást, melynek köszönhetően négy perc játék után 9-4-es hazai előnyt jegyezhettünk fel. Az első tíz percet a játékvezetők és a zsűriasztal több hosszabb beszélgetése színesítette, szerencsére végül megtalálták a közös nevezőt a felek. Állandósult az ötpontos fehérvári vezetés, lehetett volna ez több is, de Hobbs triplája kiperdült a gyűrűből. Az első negyedet végül hárompontos vezetéssel zárták Somogyiék, mindössze 13 pontot engedélyezve a görög élcsapatnak.   

A második játékrész elrontott vendég támadással kezdődött, majd Tóth Péter két büntetőjével állította vissza a már szokásosnak mondható öt pontos különbséget. Agresszívebb játékra váltott a PAOK, különösen Mark Payne volt elemében. Egy pontra olvadt az Alba előnye, ekkor Ramone Moore hárompontosaival és betöréseivel lendítette előre a kátyúba ragadt fehérvári szekeret. Méltó társa volt Maurice Kemp, aki a védjegyének számító 2+1-es akciókkal, majd Somogyi kihagyott dobását visszazsákolva növelte az előnyt. Markopulosz edző magához is rendelte övéit és néhány keresetlen szóval próbálta jobb teljesítményre ösztökélni fiait. Az időkérés után Haralampidisz állt a görög sereg élére, zsinórban nyolc pontot szórt a bedobó, ezzel tartott a lépést ellenfelével a PAOK. A második tíz percet Juhos Levente óriási sapkája és Cairelisz duplája zárta.    

A második félidőt DJ Cooper hármasa nyitotta, melyre labdaszerzésekkel és 6-0-ás etappal válaszolt a magyar bajnok - először volt közte tíz -, azonnal időt is kért a vendégek vezetőedzője, Anasztasziosz Markopulosz. A csapatmegbeszélést a vendégkispad jó adag reklamálással toldotta meg és ez hatott. Két perc alatt megvolt a Fehérvár öt csapatszemélyi hibája, finoman szólva sem az Albának kedvezett a játékvezetői felfogás... Zsinórban dobálhatták a büntetőket Bogriszék, akik hosszú idő után, 58-59-nél a vezetést is átvették. Juhos technikai hibája után felvette a kesztyűt a Fehérvár és nem hagyta, hogy komoly előnyt szerezzenek a feketemezesek. Supola büntetőivel azonnal visszavette a vezetést az Alba, majd Braydon Hobbs is aktivizálta magát támadásban, így hárompontos hazai előnnyel kezdődhetett a záró tíz perc.

8-0-val indította az utolsó negyedet a PAOK, 67-72-nél időt is kellett kérni Carlos Fradénak. A rövid pauza eredményes volt, Moore büntetőivel és Hobbs hármasával villámgyorsan egyenlített a Fehérvár. Az amerikai irányító később sem fáradt, újabb triplát süllyesztett el a vendéggyűrűbe. A Moore-Hobbs-Kemp hármas által repített Alba egy-két ponttal vezetett ugyan, de az összes hazai pontra kosárral feleltek a görögök, így 88-87-es hazai előnnyel érkeztek a végjátékra a felek. Haralampidisz két büntetőjével újra a feketék vezettek, majd eladta a labdát a Fehérvár. Caireliszék azonban kihagyták a meccslabdát - egy pontos hátrányban, 11 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhattak Moore-ék. A figura megvolt, Juhos tiszta triplát dobhatott, ez azonban kimaradt, így nagy csatában a Szaloniki nyerte a végletekig kiélezett mérkőzést. 

Fotó: mkosz.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus