Emelt fővel búcsúzott az ASE

Nagyon bekezdett a mérkőzés elején a Szamara, ám a Paks visszatornázta magát, a végén pedig közel állt a bravúrhoz, győzelmi esélye is volt a magyar bajnokság listavezetőjének. A siker végül nem jött össze, de így is szépen búcsúzott Európától az ASE.

EuroChallenge, alapszakasz-csoportkör, D csoport, 6. forduló:

Krasnye Krylia (orosz, 4-2) - Atomerőmű SE (magyar, 1-5) 79-75 (27-12, 18-28, 12-17, 22-18)

Krylia: Martinov 3/3, Ponkrasov 16/6, Nichols 20/15, J. Wright 16, Puskov 11.

Csere: Csebanyenko 6, Zujev, Vaszilijev 7/3. Vezetőedző: Szergej Bazarevics.

Paks: Vaughn 6, McGruder 5, Körtélyesi 6/6, Eilingsfeld 8, Jones 19.

Csere: Tóth 8, Kovács 14/9, Szabó 6, Medve, Baki 3/3. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

STATISZTIKA

Repülőrajttal nyitotta a mérkőzést a Szamara! Előbb Puskov szerzett kosarat a festékből, majd Ponkrasov és Nichols vette be az atomvárosiak gyűrűjét a triplavonalon túlról. Két és fél perc után aztán az első Paksi kosár is megszületett, Eilingsfeld átadását Jones tornászta gyűrűbe (8-2). Nem sok babér termett vendégeknek a következő percekben, hiszen az oroszok oldalán többen is kiváló napot fogtak ki. Miután Demetris Nichols a harmadik trojkáját is elsüllyesztette, már közel húsz volt a differencia (25-7). A hajrá aztán a piros-kékeknek sikerült jobban; előbb a sérüléséből visszatérő Szabó Zsolt dobott egy duplát, majd Kovács hárompontosával került valamivel közelebb az ASE.  (27-12)

Jóval, agresszívebb játékkal, egy 9-0-s rohammal indították Braniszlav Dzunics tanítványai a második tíz percet. A Kovács, Szabó, Tóth alkotta magyar mag szinte ámokfutásba kezdett és így, a negyed derekára tíz egységen belülre repítették csapatukat. Julian Wright gyűrűszaggató zsákolása jelezte, hogy ébredezik a rivális, ám ezúttal nem jöttek zavarba a vendégek! Sőt, némi adok-kapok után a negyed végén újabb offenzívát indítottak s Kovács 2+1et érő akciója után mindössze 5 pont mínusznál, 45-40-es orosz vezetésnél vonulhattak félidőre a csapatok. (45-40)

A folytatásban Jones és Eilingsfeld duplái révén került lőtávolba Atom, ám a fordítás nem sikerült, sőt a Puskov, Csebanyenko, Wright trió közreműködésének köszönhetően apránként újra gyarapodni kezdett a Szamara előnye. A következő akcióban Ponkrasov dobta át a komplett paksi védelmet, így 9 pont különbségnél Dzunics mester kényszerült közelebb lépni a zsűriasztalhoz. Úgy tűnt sikerült rendet tennie a fejekben, hiszen a szusszanóról visszatérve előbb Tóth pöcizte Vaughn átadását a gyűrűbe, majd a következő támadásban Körtélyesi szórt egy trojkát. Wright még ugyan válaszolt, majd újabb paksi pillanatok következtek, Szabó ziccere után egálnál indulhatott a záró negyed. (57-57

Az utolsó etap első perceiben a Szamara kapta el jobban a fonalat. Előbb Nichols szerezte meg 17. pontját, majd Wright büntetőzött hibátlanul. A másik oldalon Szabó egy támadáson belül két hármast is elrontott, amit Puskov aztán meg is bosszul egy közelivel. Újabb időkérés következett és ismételten a legjobbkor, hiszen a következő percekben újra Paksról a szólt a mérkőzés. Szabó alley-up passzát Jones húzta be, kisvártatva pedig újra az amerikai center volt eredményes. Folytatódott a kiélezett küzdelem, többször is fordíthatott volna az ASE, ám a kritikus pillanatokban mindig hiányzott az a bizonyos apró plusz. Egy perc csupán volt hátra, amikor Körtélyesi triplájával újra egyetlen pontra zárkózott a paksi legénység, ám Nichols válasza sajnos hamar lecsillapította a kedélyeket. A másodpercek gyorsan lepörögtek az órán, Vasziljev büntetői után pedig végül a hazaiak örülhettek. (79-75)

Slide és Fotó - Fekete Zsuzsanna

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus