Epikus meccsen bukott a Paks!

Az ASE 18 pontos hátrányt dolgozott le az utolsó negyedben, direkt rontott négy büntetőt, majd túlórában búcsúzott az EC-től

EuroChallenge, alapszakasz-csoportkör, 5. forduló

Güssing Knights (osztrák) – Atomerőmű SE (magyar) 93-84 hosszabbítás után (24-16, 20-14, 22-18, 10-28, 17-8)

Güssing Knights: Dunn 17/6, T. Klepeisz 8/6, Koch 2, Georgiev 26/9, Taylor 16
cserék: Jandrasits 8/6, M. Klepeisz 5/3, Heard 11/9, Hasenburger -, Ernst -

Atomerőmű: Dugat 19, Baki 4/3, Markovic 24/6, Szabó Zs. 11/6, Jones 10
cserék: Kovács Á. 4, Eilingsfeld -, Tóth Á. 9, Roberson 3/3

Kipontozódott: Koch

Teljes statisztikát itt találtok!

Elég sok hibával indult a mérkőzés, az első bő két percben három rontott dobást és három eladott labdát mutattak fel a csapatok, mire egy hazai zsákolással megszületett az első kosár. Az ex-kaposvári Dunn és Georgiev triplája után 8-6-ra vezetett a Güssing, de Baki is beemelt egy hármast. A negyed közepén aztán Dunn újabb távolijával meglógott az osztrák csapat, 15-9-nél kért időt Braniszlav Dzunics - ennek ellenére Heard is betalált kintről, három perccel a negyed vége előtt tízre duzzadt a hazai fór. Ugyan erre Tóth Ádám és Kovács Ákos válaszolt a festékből, Heard ismét triplát dobott, így parádés, 5/5-ös kinti mutatóval nyitott a Güssing, amire nem lehetett válasza a magyar csapatnak – 24-16-ra az osztrákok nyerték az első tíz percet.

A folytatásban aztán Georgievvel továbbra sem tudott mit kezdeni a Dzunics-legénység, a csatár két gyors kosárral már átlépte a tízet, így hiába talált be Dugat és Jones is, nem csökkent a különbség. A Paks főleg tempódobásokkal próbálkozott, a gyűrű alá ritkábban értek el, miközben a Güssing 60% felett tüzelt mezőnyből. Dunn is hozzászólt, kétszer is megverte a Paks hátvédeit és a különbség tizenöt pontosra hízott a negyed közepére. Továbbra is nagy kedvvel dobáltak a hazaiak, a Paks pedig 40% körül célzott, ráadásul a fontos büntetőket is elrontotta, így Jandrasits hármasával őrizte előnyét a Güssing. Az ASE nem tudta kihasználni sem a hazaiak eladott labdáit, sem a betörések után megkapott büntetőket, így 44-30-cal vonulhattak nagyszünetre a felek. 

A fordulás után Dugat 2+1-es játékával igyekezett zárkózni az Atom, de Georgiev hármasával ismét jelezték az osztrákok, hogy nem adják könnyen magukat. Sőt, a dobógép továbbra is azt csinált, amit akart, egy 2+1-es akcióval és egy újabb hármassal elérte a húsz pontot, így Tóth Ádám közelijével együtt is inkább nőtt a hazaiak előnye. Minden momentumot, felzárkózási kísérletet letört a Güssing, Roberson hármasára is kintről válaszol Heard, így a harmadik etap végéhez 18 pontos hátránnyal érkezett meg a magyar klub. Itt azonban csupán pár büntetőt váltottak a felek, így 66-48-ról indult a záró etap.

Az utolsó tíz percet Szabó Zsolt hárompontosa nyitotta, de ahogy korábban mindig, erre is azonnal válaszolt a Güssing, Jones eladott labdája után Georgiev 2+1-es játékával. Nyolc perccel a vége előtt aztán megtört valami, beindult Markovic, de Dugat és Jones is hozzászólt, alig két perc alatt egy 12-0-s etapot futott az ASE - kihasználták a hazaiak két eladott labdáját és könnyelmű dobásait és pillanatok alatt hat pontra zárkóztak. Egy osztrák időkérés után nagy "tégladobálás" kezdődött mindkét oldalon, de Dugat kosarával bő három perccel a vége előtt egyenlített a magyar alakulat. Erre viszont Dunn pár másodperc alatt válaszolt, majd egy időkérés után Szabó azonnal eladta a labdát - sőt, Dugat is elszórta a játékszert. Ez sem jelentette azonban még a meccs végét, Markovic az utolsó percben egy nagy hármassal és két büntetővel ismét kiegyenlített. A győzelem ott volt Dugat kezében, de 14 mp-cel a lefújás előtt mindkét büntetőjét elrontotta, majd ugyanígy tett Roberson is, hogy a hosszabbításban rámehessen a csapat a 11 pontos győzelemre.

A túlóra Taylor és Dugat pengeváltásával indult, de ezután két hazai tripla is beakadt és a teljesen összeomló Paks képtelen volt már megfogni az osztrákokat: a Güssling egy 9-0-s etappal minden kérdést lezárt és megnyerte a találkozót. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus