Euroliga: Hanga csapata nehéz küldetés előtt

Ma este hat mérkőzéssel folytatódik az Euroliga alapszakasz-csoportkörének ötödik fordulója, közte két olyan derbivel, melyet a DIGI Sport 1 jóvoltából itthon is élőben izgulhatunk végig a TV-képernyők elől. Ráadásul a korábbi csatában Hanga Ádám klubját, a Laboral Kutxát láthatjuk az Európa Kupa címvédőjének otthonában, az esti rangadón pedig Maccabi - Panathinaikosz örökrangadót kísérhetjük ilyen módon figyelemmel. Lássuk, mit érdemes tudnunk a játéknap előtt!

A-csoport:

Fenerbahce Ülker (török, 4 - 0) - JSF Nanterre (francia, 2 - 2) (19:15)

Bármennyire is vérszemet kaphatott a zsinórban kettőt nyerő Nanterre, mely Barcelonát is bevette két hete, nem is kérdés, hogy hazai környezetben kötelező a siker az Euroligában még veretlen, ám a török bajnokságban már nem makulátlan Obradovics-legénység számára. Meglepő lenne, ha a gall bajnok igazán szoros meccset tudna csinálni Isztambulban, de azt sem nézte volna ki senki sem Lighty-ékból, hogy egyáltalán több mérkőzést nyernek ebben a csoportban.

Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 3) - FC Barcelona (spanyol, 2 - 2) (20:45)

A Kijev számára bravúrra lenne szükség, hogy életben maradjanak reális továbbjutási esélyei és biztony éppen a Barcelona az a gárda, mely hiába rendelkezik rengeteg jó játékossal, kiváló szerkezettel és egy fiatal, de nagyon dörzsölt edzővel Xavi Pascual személyében, egyelőre nagyon döcög a katalánok játéka, továbbá Erazem Lorbek és Brad Oleson is fontos láncszemek, akik ma még nem lehetnek a gránátvörös-kékek segítségére Ukrajnában. Persze nem kérdés, hogy extra kell Lavrinovicéktól a diadalhoz, no és a Barcának komolyabb hibákat kell elkövetnie, de ebben a csatában benne van, hogy kiegyenlített lesz, a kérdés csak az, hogy a hajrában maradhat-e elég kraft az elég szűk érdemi rotációval dolgozó hazaiakban a győzelem begyűjtéséhez.

 

B-csoport:

Zalgiris Kaunas (litván, 1 - 3) - Brose Baskets Bamberg (német, 2 - 2) (19:00)

A Zalgirisen elég nagy lesz a nyomás, hiszen ha vannak még Top 16-os álmai a litván bajnoknak, akkor muszáj lenne hoznia ezt a derbit, ráadásul a német aranyérmes egy újabb sikerrel már dupla lépéselőnyben lenne ebben a harcban, így majdnem hogy lehetetlen helyzetbe kerülnének Jasikeviciusék már féltávnál. Lényegesen jobb csapat eddig a Bamberg, de a kaunasiak az edzőcsere óta éledezni és összeállni látszanak, Casey Jacobsenék pedig egy év nem nyertek már idegenbeli mérkőzést az Euroligában, tehát itt minden egy szoros, teljesen kiszámíthatatlan végeredményű összecsapásra utal.

 

C-csoport:

Unicaja Malaga (spanyol, 2 - 2) - Montepaschi Siena (olasz, 0 - 4) (20:45)

A Malaga Toolson visszakapásával jobbá válhat, s hazai környezetben nem is kérdés, hogy elvárás Joan Plaza fiaival szemben a diadal, ami az utolsó koporsószögek egyikével lenne egyelő a Siena számára. Kim Englishnek meg is köszönték az eddigi munkát a sienaiak, tehát még kevesebb olyan emberük lesz Spencer Nelson s az ex-NBA-s légiós távollétében, aki felléphet vezérként Hackett mellé, így pedig nem sok jót jósolhatunk nekik az Unicaja otthonában.

D-csoport:

Lokomotiv Kubany (orosz, 3 - 1) - Laboral Kutxa (spanyol, 2 - 2) (17:00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az EuroCup tavalyi győztese egy botlástól eltekintve eddig a csoport legjobbjának tűnik és erre a győzelemre is feltétlen szüksége van, ha a hatos élén kíván végezni, de ehhez lesz egy-két szava a Hanga mellett Hamiltont és Causeurt, de legalább már "csak" őket nélkülöző Laboralnak. A baszkok még nagyon hullámzóak és játékban (főleg védekezésben) sem álltak össze, de egy-egy meccsen el tudják kapni a fonalat, a nyomás pedig most nem rajtuk van, ami szerencsés esetben jól is elsülhet. Azért mindent egybevéve elég jelentős papírforma-borítás lenne, ha valamilyen módon nyerni tudna a spanyol gárda, de színvonalas mérkőzésre számíthatunk, ahol azért legalább a tartását megőrizheti a már több kiütéses vereséget is elszenvedő vitoriai együttes.

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 3 - 1) - Panathinaikosz (görög, 2 - 2) (20:05, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A sorozat két abszolút meghatározó együttese számos nagy csatát vívott egymással az utóbbi években a Final Fourokban és a rájátszásban, tehát mindig extra presztízst jelent, ha a Maccabi és a Pana meccsel egymással. A tavaly még a helléneknél pattogtató Szkorcanitisz számára plusz motivációt jelenthet az e-xtársak elleni küzdelem, de a fő hangsúly az edzők közti taktikai csatára helyeződik majd, mivel a két szakvezető eléggé hasonló lehetőségekkel bír, ami a játékoskeretet illeti. Nagy derbit várunk, ahol hazai környezetben inkább favoritnak tekinthető az izraeli kirakatcsapat.

Erre a linkre kattintva lehet nézni az összes mai mérkőzést élőképpel!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus