Euroliga: Hanga főszereplő volt a Himki legyőzésében

A Laboral Kutxa honfitársunk kiváló játékának is köszönhetően nagy lépést tett a rájátszásba jutás matematikai biztosítása felé

Top16, 10. forduló

F-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 7-3) – Himki Moszkva (orosz, 5-5) 98 - 83

Hanga Ádám kezdőként 27 percet játszott, ami alatt 12 pontot dobott 4/6-os mezőnyözéssel (0/1 triplából) és hibátlan büntetőzéssel (4/4), ezen felül lekapott 7 pattanót, volt 1 szerzett labdája, valamint 5 kiharcolt faultja is, a negatív oldalra pedig 3 eladott labda került fel nála. 17-es VAL-jával a Laboral második leghasznosabbja volt, pedig faultjai miatt a negyedik negyedben már alig volt pályán. 

Az első félidőben kiválóan tartotta magát az extrán dobó Koponen - Shved páros húzta orosz gárda, ám a fordulást követően óriási energiák szabadultak fel a hazaiaknál és valósággal robbantottak Causeurék. A harmadik etapot 12 ponttal nyerték meg Velimir Perasovic tanítványai, akik Mike James majdnem félpályás triplájával tették fel az "i"-re a pontot a játékrész utolsó pillanatában.

A negyedik játékrész már csak arról szólt, hogy meglesz-e a legalább 9 pontos diadal a dupla duplázó Buruszisz (16 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) fémjelezte baszk alakulatnak, ám végül ezt az akadályt is könnyedén abszolválták Hangáék, ezzel pedig nagy lépést tettek afelé, hogy legalább a harmadik helyen tudják zárni a Top 16-ot, innentől nekik már leginkább a hazai pálya előnyének kiharcolása lehet a tét a maradék négy fordulóban. 

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Causeur 17/9, Adams 17/3, Buruszisz 16/6, Bertans 13/9, Hanga 12
A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 19/9, Davis 18, Koponen 15/9

 

Brose Baskets Bamberg (német, 4-6) – Olympiakosz (görög, 4-6) 72-71

Hatalmas győzelmet aratott a Bamberg az Olympiakosz ellen, hiszen a német bajnok az utolsó másfél percben három triplát elsüllyesztve énekelte ki a sajtot a görögök szájából. A germánok ezzel megragadták az utolsó utáni esélyüket a rájátszásba jutást illetően, illetve másrészről lehet, hogy a pireusziakat is magukkal rántják majd, és ezzel egyidejűleg nagy szívességet tettek Hangáéknak.

A meccs végig nagyon szoros volt, ám – főleg a második félidőben – szinte végig az Olympiakosznál volt az előny. A Jorgosz Printezisz (19/6 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz), Othello Hunter (17 pont, 7 lepattanó), Vaszilisz Szpanulisz (15/6 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) trió nagyszerűen játszott vendégoldalon, úgy tűnt, hogy le is hozzák a meccset csapatuknak. Utóbbi triplájával alig két perccel a vége előtt 63-69-re módosult az állás, ekkor végképp a görögöknek állt már a zászló. A nagyot küzdő hazaiak azonban nem így gondolták, előbb Theis szinte lehetetlen helyzetből, majd az addig pont nélkül álló Ziszisz, végül pedig 4.7 másodperccel a vége előtt a Bamberg legjobbja és végül nyerőembere, Janis Strelnieks (10/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) a sarokból vágott be egy-egy triplát. Az Olympiakosz még támadhatott egyet, ám Szpanulisz ráütötte védője lábára a labdát, így nem volt lehetőségük a győzelemért dobni a vendégeknek és csalódottan távozhattak az őket ismét legyőző Bamberg otthonából.

A Bamberg legjobb dobói: Wanamaker 11/9, Radosevic 11, Strelnieks 10/6, Melli 10/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 19/6, Hunter 17, Szpanulisz 15/6

 

E-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 7-3) – Fenerbahce Ülker (török, 9-1) 52-55

Kikaparta a győzelmet, és ezzel a továbbjutást, illetve minden bizonnyal az E-csoport első helyét is a Fenerbahce a Lokomotiv vendégeként. A törökök ezzel a szó szerint kiizzadt győzelemmel ugyanis oda-vissza legyőzték a Lokót, így előnyük már három meccsnyi az oroszokkal szemben, négy fordulóval a vége előtt kizártnak tűnik, hogy ezt leadják a török. A csoport legnagyobb rangadójától színvonalában jóval többet vártunk volna, ám az izgalmak, illetve az orosz pályákon ritkán látható jó hangulat valamelyest kárpótolt a sok hibáért.

A meccset a Loko kezdte jobban (7-2), de az első félidőben egy 11-0-s, majd egy 10-0-s rohamot is vezényelt a Fener, így a hazaiaknak kellett futniuk az eredmény után. A 25-30-as félidő után az oroszok is többször vezettek már a fordulás után, a végére pedig egy jó kis egylabdás meccs alakult. A hajrában hazai vezetésnél Bogdanovics és Dixon is nagyon fontos triplákat szórt be, az utolsó fél perc zaklatottsága pedig jól jellemezte az egész találkozót. A Lokónak számos lehetősége – büntetők, ziccerek, triplák – volt egalizálnia, ezeket azonban mind elszalasztották, így a Fener győztesen távozhatott Krasznodarból. Mindkét oldalon több kulcsember is átlagon alul teljesített, a mezőny legjobbja kimagaslóan Bogdan Bogdanovics (17/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) volt a vendégektől, illetve az oroszoktól Victor Claver (12/3 pont, 12 lepattanó) tudott csak talán igazán hasznos lenni. 

A Lokomotiv legjobb dobói: Delaney 12/6, Claver 12/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 17/9, Datome 10

 

Cedevita Zagreb (horvát, 2-8) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-7) 78-91

A Cedevita-Malaga találkozón a két csapat közül a spanyolok tudták megszakítani vereségsorozatukat. Zsinórban hat vereség után érezhették meg ismét a siker ízét a vendégek, így nekik sikerült elmozdulniuk az utolsó helyről. A vártnál sokkal simább volt ez a mérkőzés, a Cedevitának esélye sem volt a győzelemre. Jó dobóformát mutatva nyitottak a csapatok, potyogtak a hármasok, 8 tripla esett csak az első negyedben. A horvátok kezdtek jobban, ám egy 12-2-es rohammal fordított a Malaga, és innentől már a legvégéig a vendégek játszottak előnyben.

A második félidőben gyorsan kétszámjegyű különbség alakult ki a csapatok között, ami a negyedik negyedben a 18 egységet is elérte. A spanyolok közül hatan is eljutottak 10 pont fölé, a két magasember, a dupla-duplázó Jack Cooley (16 pont, 10 lepattanó), illetve az ettől egyetlen lepattanóval elmaradó Fran Vazquez (14 pont, 9 lepattanó, 7/7 mezőnyből) vezették győzelemre a hispánokat. A Cedevita legjobbja James White (16/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) volt ezúttal.

A Cedevita legjobb dobói: White 16/3, Pullen 15/9, Arapovic 12, Bilan 10
A Malaga legjobb dobói: Cooley 16, Nedovics 15/9, Thomas 14/9, Vazquez 14, Kuzminskas 11, Nelson 10/3

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus