Euroliga: Hanga karriercsúcsot dobott a CSZKA-nak!

A Laboral elvesztette moszkvai rangadóját a csoportelsőségért, de ez legkevésbé sem a parádézó magyar bedobón múlt, aki élete formájában van

Top16, 11. forduló

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 8-3) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 7-4) 90 - 78

Hanga Ádám kezdőként 32 percet játszott, ami alatt Euroliga-karriercsúcsot jelentő 19 pontot dobott 6/10-es mezőnymutatóval (2/4 triplából) és 5/6-os büntetőzéssel, ezen felül volt 7 lepattanója, 2 gólpassza, 4 szerzett labdája, 2 blokkja és 5 kiharcolt faultja, amire 3 labdaeladás jutott a negatív oldalon. 30-as VAL-jával nem csak élete legjobbját hozta ezen a szinten, de a meccs leghasznosabbja is ő volt, sőt, ezzel a számmal akár a hét MVP címéért is versenyben lehet a Top 16-ban.

Az oroszok már az első két játékrészben egyértelművé tették, hogy itt ma nem lesz újabb Laboral-bravúr, miután 14-gyel mentek a nagyszünetben, de Nando De Colo a fordulás után is rátett még egy lapáttal, s 16 pontos második félidejével főszereplő volt abban, hogy a CSZKA az egymás elleni összevetésben is jobb legyen végül (amit végül Teodoszics triplája garantált a véghajrában). Hanga vezérletével ugyan jól kezdett a baszk alakulat, ám honfitársunkon kívül ma nem igazán tudott kibontakozni senki más sem a vezérek közül, így innentől a csoport második helyének megőrzése lehet már csak reális célja a Perasovic-legénységnek. 

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 19/3, Higgins 18/12, Teodoszics, Voroncevics 17/6-17/6
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Hanga 19/6, Causeur 11/3, Adams 10/6, Buruszisz 10/3

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 6-5) – Real Madrid (spanyol, 6-5) 72-65

Sokáig emlékezetes, őrült meccset hozott az újabb El Clásico, amit a jobban kezdő és jobban is hajrázó katalánok tudtak megnyerni. A Barca ezzel beérte, sőt meg is előzte a tabellán a Realt, hiszen a gránátvörös-kékek oda-vissza megverték legnagyobb riválisukat és nagy lépést tettek a továbbjutás felé. Egészen elképesztő módon kezdődött a mérkőzés, a Tomas Satoransky (17/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) vezette Barca az első negyedben 25-4-re mosta fel a parkettát a madridiakkal, akik emberemlékezet óta nem szereztek ilyen kevés pontot egy negyed alatt.

Nem sokkal később 31-6 is volt az állás, a Real azonban ekkor szépen lassan kezdte összeszedni magát. Félidőig egy 12-0-s rohanással férkőzött közelebb a Madrid, majd a nagyszünet után indították be igazán a hengert a királyiak. Gustavo Ayon (16 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) korlátlan úr volt ekkor a palánkok alatt, Jaycee Carroll (9/9 pont, 3 lepattanó) pedig sorra szórta a triplákat, így a harmadik negyed végén és a negyedik elején egy 26-3-as szériát repesztett a Real, amivel a 25 pontos hátrányukból 6 pontos előnyt csináltak (52-58). Ekkor azonban a Barca állt talpra, több jó védekezéssel megakasztották a vendégeket, Satoransky dobott nagyon fontos 5 pontot, illetve több támadólepattanó is visszakerült a katalánokhoz. A hős végül a 63-64 után zsinórban 7 pontot szerző Sztratosz Perperoglu (20/6 pont, 6 lepattanó) lett, akinek köszönhetően túlélte a Real feltámadását a Barcelona és a CSZKA legyőzése után újabb nagy győzelmet ünnepelhettek.

A Barcelona legjobb dobói: Perperoglu 20/6, Satoransky 17/9, Doellman 11
A Real Madrid legjobb dobói: Ayon 16, Reyes 11

 

Brose Baskets Bamberg (német, 5-6) – Himki Moszkva (orosz, 5-6) 84-79

Egy éjszakába nyúló mérkőzésen a Bamberg is le tudta győzni az idegenben csak szenvedő Himki Moszkvát, így az edzőváltás – pillanatnyilag – nem hozott megoldást az oroszok számára. Pedig a Himki az este nagy részében kontrollálta a mérkőzést, az ismét hatalmasat küzdő Bamberg viszont a múlt heti, Olympiakosz elleni bravúrhoz hasonlóan most is nagyot hajrázott és elhappolta a győzelmet riválisa orra elől.

A negyedik negyed közepén még 71-63-ra vezettek az oroszok, ekkor azonban Bradley Wanamaker (25/3 pont 7 lepattanó, 5 gólpassz) begyújtotta a rakétákat. A karriercsúcsot jelentő 25 pontjából ugyanis 18-at az utolsó öt percben szerzett a megállíthatatlan amerikai, ebből 13 a csapata utolsó 13 pontja is volt egyben, így szinte egymaga végezte ki a Moszkvát. A 250. Euroliga-meccsén pályára lépő Nikosz Ziszisz (16/9 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) stílusosan ünnepelt, illetve nagyon jó és hasznos volt még Leon Radosevic (18 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) és Nicolo Melli (7/3 pont, 13 lepattanó) is a németeknél. A Himkiben Tyrese Rice (9/3 pont, 11 gólpassz) zseniális irányítójátéka emelhető ki, de társaihoz hasonlóan neki sem ment igazán a dobás.

A Bamberg legjobb dobói: Wanamaker 25/3, Radosevic 18, Ziszisz 16/9
A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved, Dragic 14/6-14/6, Augustine 10, Davis 10/3

 

E-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 10-1) – Darüssafaka Dogus (török, 3-8) 77-69

Nem volt egy könnyű győzelem a Fenerbahce számára, de végül azért legyűrték a városi rivális Darüssafakát Zseljko Obradovics tanítványai. Ezzel – illetve a Loko vereségével – eldőlt, hogy a múlt héten már továbbjutott Fener megnyerte az E-csoportot és természtesen pályaelőnyből kezdi majd a rájátszást, míg a Dogus matematikailag is kiesett.

Fordulatosan alakult a mérkőzés, a vendégek egy 13-0-s rohammal kerültek előnybe (25-31), amire nem sokkal később a Fener 14 megválaszolatlan ponttal felelt, így félidőben a házigazdák vezettek 45-39-re. Fordulás után is hasonló maradt a játék képe, a Darüssafaka nem engedte leszakítani magát, az eredményjelző még többször is az ő előnyüket mutatta a folytatásban. A végig nagyon stabil Ekpe Udoh (18 pont, 6 lepattanó) mellé aztán fellépett előbb Bogdan Bogdanovics (11/9 pont, 4 gólpassz), majd Luigi Datome (14/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is, az olasz a 14 pontjából 9-et az utolsó negyedben szerzett, a végjátékban kulcsfontosságú kosarakat dobott, amivel lezárta a meccset a Fener.

A Fenerbahce legjobb dobói: Udoh 18, Datome 14/6, Hickman 12/3, Bogdanovics 11/9
A Darüssafaka legjobb dobói: Redding 12, Wilbekin 11/9, Yagmur 10/3

 

Panathinaikosz (görög, 7-4) – Lokomotiv Kubany (orosz, 7-4) 84-79

Negyedik nekifutásra már meg tudta verni a Panathinaikosz a Lokomotivot a szezon során, köszönhetően a végjátékban hozott sokkal jobb döntéseiknek. Ez egy nagyon fontos siker volt a Pana számára, hiszen a görögök nemcsak közelebb kerültek a továbbjutáshoz, de beérték orosz riválisukat, így akár még a második helyre is odaérhetnek. Hajszál választotta csak el a Panát attól, hogy egymás elleni összevetésben is jobbak legyenek a Lokónál, hiszen 84-77-nél az egyébként ragyogóan játszó, legszebb napjait idéző Dimitrisz Diamantidisz (15/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) triplával próbálkozott. Dobása azonban pontatlan volt, az ellentámadásból pedig kaptak egy gyors kosarat a hazaiak, így az oroszok a 9 pontos hazai győzelmükkel legalább e tekintetben előrébb maradtak riválisukkal szemben.

A mérkőzés egyébként végig szoros volt, de 5-6 pontos előnnyel azért rendre a Loko vezetett, a Pana csak futott az eredmény után. 74-77-nél, bő három perccel a vége előtt viszont valami megtört az oroszokban, több labdát is eladtak ekkor. Az athéniak viszont azt játszották, amit ilyenkor kell, nem szórták el felelőtlenül a labdákat, támadták a gyűrűt, így egy 10-0-s szakasszal eldöntötték a meccset. Diamantidisz mellett Nick Calathes (12/6 pont, 9 gólpassz, 3 lepattanó) is kiváló vezére volt a Panának, James Gist (16 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 9/8 dupla) és a játékot sérülése ellenére mégis vállaló Elliot Williams (16 pont. 3 lepattanó) pedig nagy energiát vittek csapatuk játékába.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist, Williams 16-16, Diamantidisz 15/6, Calathes 12/6
A Lokomotiv legjobb dobói: Janning 16/12, Claver 13/3, Randolph 13, Delaney 11/3

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus