Euroliga: Hangáék a Real vagy a CSZKA ellen kezdik a PO-ot

Hanga Ádám és csapata, a Baskonia ma este hazai pályán kikapott a Zalgiris Kaunastól, ezzel biztossá vált, hogy a 7. vagy a 8. helyen végeznek az alapszakaszban, így a címvédő CSZKA Moszkva vagy a Real Madrid vár rájuk a rájátszás első körében. A Panathinaikosz Izraelben győzött, ezzel biztosította a negyedik helyét, a Fenerbahce hosszabbítás után gyűrte le a Barcelonát a minél jobb pozícióért az első körben, míg a Galatasaray Bambergben győzött, így a végelszámolásnál ők végeznek majd előrébb.

Alapszakasz, 30. forduló

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 17-13) – Zalgiris Kaunas (litván, 14-16) 79-84

Jóval jobban kezdtek a vendégek, két és fél percnyi játék után 10-2-re vezettek, de a 6. perc közepére egyenlített a Baskonia (10-10). Át is vették a vezetést a hazaiak, de a negyed vége Motum két triplájával és Pangos három büntetőjével a litvánoké volt (16-21). A második felvonásban eleinte megmaradt a Zalgiris előnye, de a negyed közepén pont Hanga triplájával jelentette újra a spanyol vezetést (35-33), és nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek az első félidő további részében (40-41). A fordulás után Larkin 2+1-ével vezettek még a vitoriaiak, de ez a felvonás egyértelműen a vendégeké volt, akik kifejezetten produktív támadójátékot mutattak be, míg Sito Alonso együttese egy idő után teljesen leállt támadásban, így nyílt 12 pontos különbség a záró felvonás előtt (56-68). A negyedik negyed első három percében csak Beaubois egy tripláját írhatták fel a statisztikusok, de a francia hátvéd kosarai után Larkin is betalált kintről, 5 pontra visszajött a házigazda 5 perccel a vége előtt (67-72). Az utolsó percben Beaubois 5 pontjával visszajött még 2 pontra a spanyol gárda, Sarunas Jasikevicius alakulatának azonban mindenre volt válasza (Pangos dobott nagy triplát a következő támadásból), így a litvánok végül 84-79-re győztek.

A Baskonia szempontjából óriási baki volt ez az utolsó körben, hazai pályán, egy rájátszásba már biztosan nem jutó Zalgiris ellen, mivel ezzel a vereséggel, illetve a többi mai eredménnyel biztossá vált, hogy a 7. vagy a 8. helyen végez a csapat, így vagy a címvédő CSZKA Moszkva, vagy a Real Madrid ellen kezdik a rájátszást, pályahátrányból.

Hanga Ádám ezúttal 6 pontot szerzett (1/4 dupla, 1/4 tripla, 1/2 büntető), volt még 4 gólpassza, 1 pattanója, 1 szerzett labdája, 4 beütött és 2 kiharcolt faultja, így 24 és fél perc alatt 3 VAL-ig jutott.

A Baskonia legjobb dobói: Larkin 19/6, Beaubois 16/9, Tillie 13/9.
A Zalgiris legjobb dobói: Pangos 15/9, Westermann 13/9, Motum 13/9.

 

Fenerbahce (török, 18-12) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 12-18) 68-65 h.u.

Véres verítékkel, de végül hosszabbítás után nagy nehezen legyűrte a Fenerbahce a Barcelonát, ez a győzelem viszont a meccs lefújásának pillanatában még nem volt köztudott, hogy mire lesz elég a törököknek. A játéknap folyamán aztán később jó hírek érkeztek a Fener számára, hiszen a negyedik helyre nem ért ugyan oda az Obradovics-had, ám a Baskonia vereségének – és az Efes elleni jobb egymás elleni eredményüknek – köszönhetően az ötödik helyen végeztek az isztambuliak. Ezzel sikerült elkerülniük a Real Madrid, CSZKA Moszkva, Olympiakosz triót, aminek mindenképpen örülhetnek, bár azért az meglehetősen kérdéses, hogy a bombaformában lévő Panathinaikosz mennyivel lesz kellemesebb ellenfél szintén pályahátrányból, mint a másik három sztárcsapat.

Az ezúttal Bobby Dixon nélkül felálló Fener már a meccs elején szembesülni kényszerült vele, hogy a játékuk finoman szólva ezúttal sem túl gördülékeny, minden pontért alaposan meg kellett szenvedniük a játékot egyébként is előszeretettel tördelő katalánok ellen. A vendégeknél mindemellett Tyrese Rice (19/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) és Victor Claver (15/9 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) is meglehetősen jól játszott, ez pedig elég volt számukra ahhoz, hogy alaposan megszorítsák esélyesebb riválisukat. A kispadon kezdő, majd onnan nem különösebben nagy hatással beszálló Ekpe Udoh (9 pont, 15 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) aztán a meccs előrehaladtával egyre inkább belelendült, az ő palánk alatti dominanciája elengedhetetlen volt ahhoz, hogy egyáltalán partiban maradjon a Fener. A végjátékban aztán előlépett mellé Bogdan Bogdanovics (15/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) is, aki végül meghozta csapata számára a győzelemhez szükséges pluszt. A szerb kiválóság ugyanis 12 pontot szerzett a rendes játékidő utolsó három percében és a hosszabbításban, előbb 5 másodperccel a vége előtt kiegyenlített egy ziccerrel, majd a túlóra során 63-63-nál bedobta azt az elképesztően nehéz, sarokból elengedett hátralépős tempót, ami végül a győzelmet eredményezte a Fener számára.

A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 17/9, Kalinics 13/3, Szlukasz 10
A Barceolona legjobb dobói: Rice 19/9, Claver 15/9

 

Brose Baskets Bamberg (német, 10-20) – Galatasaray Odeabank (török, 11-19) 79-84

A Bamberg és a Galatasaray mérkőzésének mindössze annyi tétje volt, hogy a német vagy pedig a török csapat végez előbbre a másiknál a tabellán. Ez a részsiker aztán végül a Galatának jött össze, akik a nehéz szezonkezdetük után szépen fejezték be az idényt, és bebizonyították, hogy igenis helyük volt az Euroliga 16 csapatos mezőnyében. A bambergi közönség is hálás volt, hogy kedvenceik újra a legmagasabb szinten játszhattak, és ebben a szellemben egy nagyon jó kis meccsel zárták az idényt a csapatok. Az első három negyed jelentős részében egyébként még a germánok vezettek, majd a Galata a nagyszerű záró felvonásának köszönhetően megfordította a találkozót. A bordó-sárgák ugyanis a negyedik játékrészre tartogatták a 12 sikeres triplájuk felét, és összességében 26 pontot rámoltak be az utolsó tízpercben, aminek még 63-58-as hátrányból vágtak neki. A Galatában a Sinan Güler (17/6 pont, 3 labdaszerzés), Blake Schilb (16/12 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Austin Daye (15/3 pont, 4 lepattanó) trió teljesített egészen kiválóan, a Bamberg legeredményesebbje pedig Nicolo Melli (17/3 pont, 3 lepattanó) lett.

A Bamberg legjobb dobói: Melli 17/3, Ziszisz 11/6, Miller 11/9
A Galatasaray legjobb dobói: Güler 17/6, Schilb 16/12, Daye 15/3, Micov 13/9

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 10-20) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 19-11) 61-81

Az első félidőben még a szívbajt hozta a szurkolóira a Panathinaikosz, a másodikban viszont már hengereltek az athéniak a Maccabi otthonában, így minden más eredménytől függetlenül biztosították negyedik helyüket és pályaelőnyből vághatnak neki a negyeddöntős párharcuknak, amit a Fenerbahce ellen vívnak majd. A Pana az első félidőben még meglehetősen lagymatagon játszott, mintha csak arra gondoltak volna a vendégek, hogy ezt a meccset így vagy úgy, de úgyis megnyerik. A Victor Rudd (17/12 pont, 3 lepattanó) által húzott izraeliek azonban nem asszisztálni jöttek a görögök diadalmenetéhez, és az első félidőben végig vezettek, majd a nagyszünetben is még kereken 10 pont volt az előnyük (42-32).

Fordulás után aztán egy teljesen más szemléletben, ellenállhatatlanul játszó Pana jött ki a pályára, akik nem hagytak kérdést afelől, hogy melyik a pályán lévő jobb csapat, aki ráadásul nagyon akarja a győzelmet. Az ekkor már elképesztő intenzitással támadó és védekező vendégek előbb egy 13-0-s rohammal fordítottak, majd összességében 31-12-re nyerték meg a harmadik negyedet, a meccset pedig összességében egy lehengerlő, 49-16-os etappal zárták. A Maccabi a második félidőben összesen 19 pontra volt képes, majdnem ugyanannyira, mint Mike James (17/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) egymaga, aki mind a 17 egységét fordulás után hozta össze és lett a Pana legeredményesebbje. A március hónap MVP-jének választott Chris Singleton (13/6 pont, 8 lepattanó, 6 labdaszerzés, 2 blokk, 2 gólpassz) most is egészen rendkívüli mezőnymunkát bemutatva volt csapata másik motorja James mellett.

A Maccabi legjobb dobói: Rudd 17/12, Alexander 14/12, Pnini 10/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: James 17/9, Singleton 13/6, Calathes 12

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus