Euroliga: Hangáék erődemonstrációt tartottak!

Hazai környezetben nagyon megverte a német bajnokot honfitársunk csapata, a Laboral Kutxa, mely egyre közelebb a legjobb nyolc közé jutáshoz

Top16, 7. forduló

F-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-2) – Brose Baskets Bamberg (német, 3-4) 90 - 64

Hanga Ádám kezdőként 27 percet volt játékban, ami alatt 7 pontot, 6 lepattanót, 3 blokkot , 2 kiharcolt faultot és 1 szerzett labdát tudott felmutatni 2/4-es mezőnyözéssel (1/3 triplából), illetve 2/2-es büntetőzéssel, ami mellett érdekességként elmondhatjuk, hogy a félidő végén a félpályáról is betalált, de kísérlete már időn túl hagyta el a kezét. Összesen 16-os VAL-lal és a csapat legjobbjának számító 28-as +/- mutatóval zárt.

Sok mutatós teljesítményt láttunk már Velimir Perasoic kiválóan összerakott Laboraljától, de a mai mutatvány talán mindent felülmúlt, ami a látványt és a könnyedséget illeti. Az újabb akrobata show-val előálló Mike James (16 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) tarthatatlan volt, s bár az év zsákolása nem jött össze számára a pályáról teljesen leradírozott Niccolo Melli (7 pont, 4 lepattanó) ellen, ám nagyszerű tempót diktált, ráadásul Buruszisz (18 pont, 11 lepattanó 18 játékperc alatt) is hozta legjobb formáját, védekezésben pedig levegőt sem hagyott a Bambergnek a vitoriai gárda, mely 5-2-es mérlegével az élen zárja a Top16 odavágó körét.

Nagyon hamar eldőlt minden fontos kérdés, a baszkok pedig 26 pontos diadalukkal tettek azért is, hogy a záró fordulóban a lehetséges mindent eldöntő összecsapáson ne kelljen izgulniuk az egymás elleni eredmény miatt.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Buuszisz 18/6, James 16/6, Bertans 12/9, Adams 11/9
A Bamberg legjobb dobói: Wanamaker 11/3, Theis 10, Heckmann 8/6, Harris 8/3

 

Himki Moszkva (orosz, 4-3) – Real Madrid (spanyol, 4-3) 82-93

Nagyon fontos győzelmet aratott a Real Madrid a Himki Moszkva otthonában, hiszen így a címvédő beérte riválisát és mindketten 4-3-as mérleggel várhatják a visszavágókat. Az alapszakaszbeli két vereség után tudta legyőzni a Real az orosz alakulatot, tették mindezt teljesen megérdemelten, a második félidőben nyújtott sokkal jobb teljesítményüknek köszönhetően. Egyik csapat sem hazudtolta meg önmagát, mindketten a rájuk jellemző gyors, látványos játékkal rukkoltak elő, az első negyed 26-26-os döntetlennel ért véget. Spanyol oldalon a remeklő Sergio Llull (17/9 pont, 11 gólpassz, 6 lepattanó) szórta a gólpasszokat, a többiek pedig a kosarakat. A hazaiaknál James Augustine (20/3 pont, 7 lepattanó) volt nagyon elemében, akihez a folytatásban csatlakozott Tyrese Rice (12 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) is, ennek a tandemnek a vezetésével félidőben 50-43-ra vezetett a Himki.

A második félidő elején gyorsan tízpontosra hízott a különbség, innentől viszont gyökeres változás állt be a játék képében, a folytatás egyértelműen a Realé volt. A madridiak egy hatalmas, 16-1-es rohammal fordították a maguk javára a meccset, a záró negyedben pedig jött a meccs magasan legjobbja, Gustavo Ayon (24 pont, 13 lepattanó, 5 labdaszerzés, 2 blokk, 12/10 mezőnyből), aki szinte egymaga biztosította a győzelmet csapatának. A mexikói komplett centersulit mutatott be, mindkét oldalon uralta a palánkokat, védő és támadó lepattanót szerzett, zsákolt, labdát szerzett, blokkolt és gólpasszt is adott, végül pedig 41 indexpontot szorgoskodott össze.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Augustine 20/3, Shved 17/3, Monya 14/12, Rice 12
A Real Madrid legjobb dobói: Ayon 24, Llull 17/9, Maciulis, Thompkins 11/9-11/9, Rivers 10/6

 

E-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 7-0) – Unicaja Malaga (spanyol, 2-5) 80-59

Könnyedén gázolt át a Fenerbahce az ezer sebből vérző Malagán, így a török sztárcsapat a Top16 első felében mind a hét riválisát le tudta győzni. A meccs egyértelműen Ekpe Udohról (12 pont, 10 lepattanó, 7 blokk) szólt, aki kis híján tripla-duplát ért el, miután az első negyedben már 5 blokknál járt. Végül hét sapkát osztott ki a center, aki ezzel beállította a Fener klubcsúcsát, illetve az Euroliga történetében a harmadik legtöbb blokkot osztotta ki egy meccs alatt. A sérülések és formahanyatlás által is sújtott Malaga egy negyedig tudta tartani magát, utána már csak egy csapat volt a pályán. A hazai játékosok egymást múlták felül, öten jutottak el 10 pont fölé közülük. A komoly sérülése után egyre jobban játszó Ricky Hickman (12/3 pont) pörgette fel a Fenert a második negyedben, illetve Udoh mellett a január havi MVP díját a meccs előtt átvevő Jan Vesely (11 pont, 9 lepattanó, 6/5 mezőnyből) is roppant hatékony volt a palánkok alatt.

A Fenerbahce legjobb dobói: Datome 13/9, Udoh 12, Hickman 12/3, Bogdanovics 11/9, Vesely 11
A Malaga legjobb dobója: Nelson 11/6

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 4-3) – Cedevita Zagreb (horvát, 2-5) 94-74

A Crvena Zvezda az Euroligában visszavágott a Cedevitának az Adria Ligában elszenvedett vereségekért, így a Top16 második köre előtt a szerbeknek komoly sanszuk maradt elcsípni valamelyik negyeddöntőt érő helyet. A zágrábiak egy győzelemmel beérhették volna riválisukat, ezzel szemben meglehetősen eltávolodtak tőlük és a rájátszástól is. Nem volt kérdés, hogy ezt a meccset a fantasztikus hangulatot teremtő szurkolótáboruk – illetve a helyszínen szorító Novak Djokovics – előtt csak a szerbek nyerhetik meg, a Zvezda az elejétől a végéig vezetett a találkozón. Rögtön a legelején repülőrajtot vettek a hazaiak, akik 15-2 után már 26-9-re is vezettek. Quincy Miller (22/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) nemcsak ekkor, de az egész találkozón tarthatatlan volt.

Ebből a korai nagy hátrányból kellett felkapaszkodnia a folytatásban a Cedevitának, amit a Jacob Pullen (20/3 pont, 3 gólpassz), James White (18/3 pont, 7 lepattanó, 8/6 mezőnyből), Miro Bilan (17 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) triónak köszönhetően meg is tettek a vendégek. Hatpontos különbségnél tovább azonban nem volt számukra, hiszen ezt követően Marko Gudurics (13/9 pont) három triplát is berámolt, illetve a hazatérése óta az első igazán jó meccsét játszó, többre hivatott Vaszilij Micics (14/9 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) is remek megmozdulásokkal vétette magát észre, így végül kerek 20 ponttal nyert a Zvezda.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Miller 22/6, Micics 14/9, Gudurics 13/9, Zirbes 10
A Cedevita legjobb dobói: Pullen 20/3, White 18/3, Bilan 17

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus