Euroliga: Hangáék Limoges-ban is nagy győzelmet arattak

Honfitársunk hasznossága mellett újfent bemutatott egy látványos blokkot és egy alley-oopot, a Laboral kiütéssel nyert a francia bajnok otthonában

 

Alapszakasz, 3. forduló

B-csoport

Limoges CSP (francia, 1-2) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-1) 71 - 107

Hanga Ádám kezdőként 19 percet volt játékban, ami alatt 8 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés, 1 blokk és 2 kiharcolt fault került a neve mellé 2 eladott labda kíséretével, mezőnyből 3/6-tal zárt (0/2 tripla), valamint hibátlanul büntetőzött. 

Bár rangadónak nem lehetett nevezni ezt az összecsapást, azért benne volt a pakliban, hogy a nagyon nehéz meccsek (Olympiakosz, Malaga) után érkező baszkok megizzadnak a W-ért a francia bajnok otthonában, ám Velimir Perasovic és fiai újra bizonyítottak. A triplákat üzemi mennyiségben termelő (13/28) vendégek fokozatosan darálták be a gallokat, egyszerűen fikarcnyi esélyt sem adtak az eddigi két fellépésén tisztességesen teljesítő Limoges-nak.

Hanga labdaszerzései (négyet vállalt a csapat 17 labdalopásából) elég nagy pluszt adtak a harmadik negyedben a már amúgy is nyeregben lévő Laboralnak, akik így a mostanság csúcsra járatott Burusziszt (14 perc alatt 8 pont, 4 lepattanó) is megfelelőképp tudták pihentetni az erőltetett menet után és megérdemelten nyertek ilyen különbséggel is. 

A Limoges legjobb dobói: Culpepper 13, Traore 11, Bongou-Colo, W. Danniels 10/3-10/3
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Adams 18/6, Causeur 16/12, Corbacho 14/12, James 12/6

 

Anadolu Efes (török, 2-1) – Cedevita Zagreb (horvát, 1-2) 75-81

Könnyen lehet, hogy az egész szezon legnagyobb meglepetését produkálta a mindössze nyolc embert bevető Cedevita az Efes idegenbeli legyőzésével. A horvátok ráadásul egyetlen palánk alatti játékossal hajtották végre ezt a szenzációs bravúrt, igaz az az egy az ismét remeklő Miro Bilan (20 pont, 10 lepattanó) volt. Az Efes három negyeden keresztül vezetett, a megnyugtatónak tűnő, ám meglehetősen csalóka 5-8 pontos fórt sokáig őrizték. A 33. percben az ismét remekül dobó Jon Diebler (15/15 pont, 3 gólpassz) ötödik triplájával is még 67-59-re mentek a törökök, ám a meccs ekkor váratlan fordulatot vett. A Cedevitát addig szinte egyedül meccsben tartó Bilan mellé ugyanis felzárkózott Jacob Pullen (18/6 pont, 3 lepattanó), aki 10 pontot termelt a horvátok 27 egységéből a záró játékrészben, illetve kulcsjátékokat mutatott be Luka Babic (14/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is. Ennek köszönhetően egy 15-2-es futást repesztett a Cedevita, akik a fordításuk után már nem adták ki a kezükből a parádés győzelmet. A horvátok most sajnálhatják igazán a Limoges elleni hazai vereségüket, a csoportelsőségre hajtó Efes pedig jókora pofont kapott már a sorozat elején.

Az Efes legjobb dobói: Diebler 15/15, Saric 14/3, Dunston 12. Brown 11/3
A Cedevita legjobb dobói: Bilan 20, Pullen 18/6, Babic 14/6, Pilepic 11/3

 

C-csoport

Pinar Karsiyaka (török, 1-2) – Zalgiris Kaunas (litván, 2-1) 66-68 

Nagyon fontos győzelmet aratott a Zalgiris Kaunas idegenben a török bajnok Karsiyaka ellen. A litvánok teljesen megérdemelten nyertek, hiszen a meccs nagy részét kézben tartották, sokkal tudatosabban játszottak ellenfelüknél. Már a rajtot is jobban kapta el a Zalgiris, elsősorban Jan Vojukasz (11 pont, 3 lepattanó) révén oktatták a palánk alatt a törököket a kaunasiak, a görög center mind a 11 pontját az első negyedben szerezte. A nyolc ponttal megnyert első játékrész (15-23) után Javtokas hiányában is a magasemberek maradtak a középpontban a Zalgirisnél, de Vojukasztól átvette a marsallbotot a dupla-duplázó Paulius Jankunas (16 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz), illetve Brock Motum (13/3 pont, 7 lepattanó).

A Karsiyaka játékosait is dicséret illeti, hiszen megpróbáltak mindent, de többnyire csak futottak az eredmény után, és ha utol is érték ellenfelüket, fordítaniuk nem sikerült, a legnagyobb helyzeteik is kimaradtak ezekben a periódusokban. A negyedik negyedben aztán beindult a törökök légelhárítása, így hosszú idő után ismét hazai előnyt mutatott az eredményjelző (64-61). Ekkor azonban némileg értetlenül elkezdtek egyénieskedni és rossz vállalások sorát bemutatni az izmiriek, amiben két legjobbjuk, Kenny Gabriel (17/9 pont, 6 lepattanó) és Justin Carter (12 pont, 11 lepattanó) is nyakig benne volt. A Zalgiris viszont azt játszotta, amit ilyenkor kell, rutinosan faultokat harcoltak ki, amivel megnyerték ezt a számukra kiemelten fontos derbit, hiszen az utolsó hazai támadás során kimaradt az egyenlítésért és a győzelemért eleresztett dobás is.

A Karsiyaka legjobb dobói: Gabriel 17/9, Ju. Carter 12
A Zalgiris legjobb dobói: Jankunas 16, Motum 13/3, Vojukasz 11, Hanlan 10/6

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 2-1) – Panathinaikosz (görög, 1-2) 77-52

Néhány rövid periódust leszámítva nem emlékeztetett rangadóra a Barcelona és a Panathinaikosz összecsapása, a katalánok ugyanis lejátszották a pályáról a meglehetősen indiszponált athéniakat. A Barca az első félidőben már 18 ponttal is vezetetett (40-22), Justin Doellman (13/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt megállíthatatlan ekkor. A James Gistre (13 pont, 3 lepattanó) támaszkodó Pana aztán megpróbált még visszakapaszkodni innen, melynek eredménye az lett, hogy a görögök feljöttek 7 pontra a nagyszünet után (42-35). Innen azonban nem volt tovább számukra, Ante Tomic (11 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) ismét tanár volt a palánkok alatt, illetve Sztratosz Perperoglu (11/9 pont, 5 lepattanó) is szomorította korábbi csapatát, így nagyon sima lett a meccs vége.

A Barcelona legjobb dobói: Doellman 13/3, Abrines, Perperoglu 11/9-11/9, Tomic 11
A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist 13, Feldeine 10/3

 

D-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 3-0) – Brose Baskets Bamberg (német, 1-2) 83-77

A vártnál sokkal jobban megszenvedett a Bamberg ellen a CSZKA Moszkva, végül azonban így vagy úgy, de behúzta a győzelmet az oroszok kirakatcsapata. A szoros eredményben mindkét csapat benne volt, hiszen míg a CSZKA nem találta ezen a meccsen a formáját, addig – főleg a második félidőben – a német bajnok felkötötte azt a bizonyos ruhadarabot. Az első negyedben már látszott, hogy az oroszok nincsenek a legnagyobb formájukban, hiszen vezettek ugyan a hazaiak, de hiányzott belőlük az átütőerő. Ráadásul a németek is besegítettek nekik a folytatásban, hiszen a második játékrészben bő hét percen keresztül mindössze 3 pontra voltak képesek, így szépen lassan 10 fölé kúszott a különbség (29-18).

Fordulás után is őrizte előnyét a CSZKA, ebbe pedig egy kicsit belealudtak a házigazdák, így Bradley Wanamaker (19/6 pont, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) vezérletével elkezdett felzárkózni a Bamberg. Sőt, 68-69-nél már vendégelőnyt regisztrálhattunk, össze kellett kapnia magát tehát a moszkvaiaknak. Ezt villámgyorsan meg is tették, így elmaradt a meglepetés, a CSZKA örülhetett a győzelemnek, a Bamberg pedig emelt fővel hagyhatta el a pályát. Az oroszok hátvédsora, kiváltképp Nando De Colo (22/3 pont, 7 gólpassz) és Milos Teodoszics (18/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) játszott jól ezen a mérkőzésen.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 22/3, Teodoszics 18/6, Jackson 13/9
A Bamberg legjobb dobói: Wanamaker 19/6, Ziszisz 12, Melli 11/3, Theis 10/3

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 1-2) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-3) 79-63

Megszerezte első győzelmét a Maccabi is, miután a második félidőben már egyértelműen jobbnak bizonyultak az izraeliek a nem túl acélos Sassari ellen. Jobban kezdtek a vendégek, a félidő előtt viszont már fordított a Maccabi, a fordulás után pedig egy 13-4-es szakasszal léptek meg a házigazdák. Innen aztán már nem volt visszaút a szárdoknak, köszönhetően elsősorban a tel-aviviak kiváló lepattanózásának (44-29), amivel a második félidőben már nem adtak esélyt ellenfelüknek. Devin Smith (22/15 pont, 7 lepattanó, 7/5 tripla) és Trevor Mbakwe (11 pont, 15 lepattanó) voltak nagyon jók a Maccabiban, a Sassari egyetlen üde színfoltját pedig Christian Eyenga (21/3 pont, 6 lepattanó) jelentette.

A Maccabi legjobb dobói: Smith 22/15, Randle 12, Landesberg 11/6, Mbakwe 11, Ohayon 10
A Sassari legjobb dobói: Eyenga 21/3, Logan 11/6, Varnado 11


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus