Euroliga: Hangáék megverték a CSZKA-t is!

Az Olympiakosz, a Barcelona és a Real Madrid után sikerült a CSZKA Moszkvát is legyőznie hazai pályán honfitársunk csapatának, Ádám remekelt

Top16, 4. forduló

F-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-2) – CSZKA Moszkva (orosz, 2-2) 81 - 71

Hanga Ádám kezdőként 32 percet játszott, ami alatt 10 pontot dobott, 4 lepattanót kaparintott meg, 3 gólpasszt osztott ki, 2 labdát szerzett, s volt még 2 blokkja, valamint 2 kiharcolt faultja is, ami mellett mindössze egyetlen eladott labda került a negatív oldalra. Mezőnyből eleinte keveset vállalt, ám végül 5/9-cel zárt (0/2 triplából).

Noha nem hozott a derbi kifejezetten éles végjátékot, sem nagy fordítást, de még csak annyira extra egyéni teljesítményeket sem, mégis a szezon egyik legszínvonalasabb és egyben legkeményebb mérkőzését játszották a felek. A Perasovic-legénység néhány periódust leszámítva végig kézben tartotta a mérkőzést, mely azzal dőlt el végérvényesen, hogy az egyébként a játékot csak az utolsó pillanatban vállaló Teodoszics (18 pont, 7 gólpassz) kiállíttatta magát a hajrában, ami után a baszkok még a különbség feljebb tornászására is ügyeltek, így talán a legnagyobb és legértékesebb győzelmüket aratták ebben az évadban. 

Buruszisz (19 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz) nagyon mélyről jött vissza egyéni szempontból ezen a találkozón, a Laboral pedig még azt is elbírta, hogy mai legjobbja, Toko Shengelia (11 pont, 6 lepattanó) a második félidő derekán kidőlt. A sokáig nem túl hatékonyan játszó Causeur öt triplája, valamint Hanga Ádám második félidei jóval agresszívabb támadójátéka is kulcs volt, azzal pedig, hogy Adams (13 pont, 6 gólpassz) is kiváló felfogásban játszott, gyakorlatilag elmondható, hogy ebben az évadban most történt meg először, hogy a baszkok összes kulcsembere egyszerre játszott igazán jól támadásban és védekezésben egyaránt.

A De Colo és Freeland nélkül felálló oroszok egyszerűen nem tudtak jobban pörögni, mint mai vetélytársuk, így igazán sok sanszuk nem is lehetett a győzelemre, ám legalább Hjapát (6 pont, 6 lepattanó) valamennyire játékba tudták hozni, ami fontos lehet számukra a következő hetekben.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Buruszisz 19/6, Causeur 15/15, Adams 13/3, Hanga 10
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 18/6, Hines 11, Fridzon, Higgins 10/3-10/3

 

Real Madrid (spanyol, 2-2) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 2-2) 86 - 87

A fantasztikusan játszó Justin Doellman (24/18 pont, 3 lepattanó, 6/6 tripla) szintén fantasztikus dudaszóra dobott duplájával sokkolta a Barcelona a Real Madridot, így a bajnokság után az Euroligában is nyerni tudtak a spanyol fővárosban a gránátvörös-kékek. A Real teljes mértékben a kontrollja alatt tartotta az El Clásicót az első félidőben, mikor Sergio Rodriguez (18/12 pont, 13 gólpassz, 4 lepattanó, 5/4 tripla) vezérletével egy 18-0-s rohanással hagyta faképnél legnagyobb riválisát és 48-32-re vezetett a nagyszünethez közeledve.

Az öltözőben aztán szépen rendezte a sorokat a katalán alakulat, Doellman mellé a mind a 13 pontját a harmadik negyedben szerző Sztratosz Perperoglu (13/9 pont) is felnőtt, így Navarro sérülés miatti kiválása sem zavarta meg a Barcát. Az utolsó percben 85-80-nál még mindig a Real kezében volt a meccs, Doellman azonban bedobta hatodik kísérletéből a hatodik tripláját is a kulcsfontosságú támadás végén, majd az egyenlítés után Felipe Reyes (14 pont, 7 lepattanó) csak az egyik büntetőjét értékesítette, így volt esélyük megnyerni a meccset a katalánoknak. Ezzel éltek is a vendégek, a labda ki máshoz, mint a tűzkezű Doellmanhoz került, aki félig-meddig estében, egyensúlyvesztett helyzetből dobta be a meccsnyerő távoli duplát.

A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 18/12, Reyes 14, Carroll 14/6, Llull 13/9, Ayon 12
A Barcelona legjobb dobói: Doellman 24/18, Perperoglu 13/9, Navarro 12/6, Lawal 10

 

E-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 3-1) – Panathinaikosz (görög, 1-3) 76 - 67

Nagyszerű, változatos meccset játszott egymással a Lokomotiv és a Panathinaikosz, mindkét csapat játékában bőven akadtak hullámhegyek és hullámvölgyek egyaránt. A Loko például 12-0-s kezdéssel adta meg a meccs alaphangját, de a Pana villámgyorsan összeszedte magát, a mérkőzés következő szakaszát 36-12-re nyerte meg, így már náluk volt a kétszámjegyű fór. Félidőben viszont ismét szinte döntetlen állást, 38-39-et mutatott az eredményjelző, ismét az oroszok percei következtek.

Fordulás után aztán már végig szorosan alakult az eredmény, pontosabban csak 64-64-ig, mikor az utolsó három percben a Pana szinte képtelen volt betalálni. Nem úgy a szezoncsúcsát 20 ponttal beállító, a hajrára három triplát tartogató Dontaye Draper (20/18 pont, 3 gólpassz, 8/6 tripla), illetve az egy gyengébb meccse után ismét vezérré előlépő Malcolm Delaney (14/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó), akik szétdobták a görögöket a végén. Jól játszott és kis híján meglepetést is okozott a Pana, ám végül a kritikus pillanatokban jobban teljesítő hazaiak szerezték meg a győzelmet.

A Lokomotiv legjobb dobói: Draper 20/18, Delaney 14/9, Randolph 11/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Feldeine 13/9, Focisz 12/9, Jankovics 12/6, Raduljica 11

 

Cedevita Zagreb (horvát, 2-2) – Anadolu Efes (török, 2-2) 84 - 80

A Cedevita-Efes összecsapás sem maradt el a játéknap többi kiváló derbijétől, ez a találkozó is nagy izgalmakat tartogatott. Végül teljesen megérdemelt győzelmet arattak a horvátok, akik rosszul kezdték ugyan a Top16-ot, a legutóbbi két győzelmükkel viszont jó helyzetbe hozták magukat. A zágrábiak igyekeztek meghatározni a meccs ritmusát, és ez nagyrészt sikerült is nekik, az Efesnek kellett inkább futnia az eredmény után. A harmadik negyedben, 63-50-nél például már 13 pont is volt a Cedevita előnye, ahonnan a vendégek legjobbjai, Derrick Brown (17/6 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 8/7 mezőnyből) és Dario Saric (16/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) hozták vissza az isztambuliakat. A negyedik negyed igazi fej-fej melletti küzdelmet hozott, végül a nüanszok a Cedevita javára döntöttek. A nagyszerűen játszó Miro Bilan (16 pont, 7 lepattanó) és Marko Arapovic (16 pont, 5 lepattanó, 7/7 dupla) juttatták ismét előnyhöz a horvátokat, majd 80-78-nál, a meccs kulcsfontosságú támadásának végén Jacob Pullen (11/3 pont, 3 labdaszerzés) is bedobott egy tempót, amivel 10 másodperccel a vége előtt biztosította a nagyszerű győzelmet csapatának.

A Cedevita legjobb dobói: Bilan, Arapovi 16-16, Pilepic 12/6, Babic 12/3, Pullen 11/3
Az Efes legjobb dobói: Brown 17/6, Saric 16/3, Heurtel 12/3

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus