Euroliga: Hangáék nagy lépést tettek a 2. hely felé

Honfitársunk csapata nagyon megverte a Cedevitát, a Real Madrid biztosította továbbjutását, viszont a Maccabi nem lesz ott a Top 16-ban

Alapszakasz, 10. forduló

B-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 4-5) 92 - 70

Hanga Ádám kezdőként 18 percet játszott, ami alatt 6 pontot, 1 lepattanót, 2 gólpasszt és 1 blokkot jegyzett 3/6-os mezőnyözéssel (0/1 triplából).

Nem férhetett kétség a Zágrábban még meglepetésre kikapó Laboral hazai diadalához, így megmaradt az esélye a második helyen való továbbjutásra ebből a csoportból, de itt még szüksége lesz a baszk gárdának az Efes holnapi vereségére is. Fabien Causeur (20 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és a görög Buruszisz (17 pont, 10 lepattanó) nagyon korán megadták az alaphangot a spanyolok sima sikeréhez, a horvátok pedig egyszerűen nem voltak elég kemények védekezésben ahhoz, hogy sokáig meccsben tudjanak maradni.

A fiatal Marko Arapovic 12 pontja az egyedüli pozitívum a vendégeknél, s talán a 23-13-as gólpassz arány jellemzi legjobban, hogy mivel kerekedett ellenfele fölé leginkább a  megint mutatósan játszó és dominálni tudó Perasovic-legénység. 

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Causeur 20/3, Buruszisz 17/6, Shengelia 16/12
A Cedevita legjobb dobói: Arapovic 12/3, Bilan 10, Babic 9

 

A-csoport

Himki Moszkva (orosz, 5-5) – Fenerbahce Ülker (török, 8-2) 68-70

Bogdan Bogdanovics (13/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) 5 másodperccel a vége előtt egy büntető utáni, visszapöcizett támadólepattanójával megnyerte a Fenerbahce a Himki elleni idegenbeli rangadót. Nagyszerű, változatos meccset játszottak egymással a felek, melynek a végén a nüanszok a törököknek kedveztek. Tyrese Rice (19/9 pont, 3 gólpassz) vette a kezébe a karmesteri pálcát a meccs elején, melynek köszönhetően 37-28-ra lépett el a Himki. A nagyszünet előtt aztán egy 11-2-es rohammal egyenlített a Fener, és főleg az első félidő alapján ki kell emelni Jan Veselyt (19/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 12/8 mezőnyből), aki ezúttal is egészen elképesztő játékokat, zsákolásokat produkált, és öt év után ismét triplát dobott egy szintén elképesztő helyzetből.

A negyedik negyedre aztán előlépett Bobby Dixon (16/12 pont, 5 gólpassz) is a Fenerben, így nem tudta leszakítani őket a jól játszó Himki. A legvégén aztán Ekpe Udoh (11 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) állhatott a büntetővonalra, aki 68-68-nál kihagyta a második dobását, amit Bogdanovics tett jóvá a már említett módon. Jól jött ki tehát ebből a hibából a Fener, ám Udoh utána duplán javította hibáját, hiszen a moszkvaiak oldalbedobásából elcsente a labdát, így nem volt esélye egyenlítenie vagy megnyernie a meccset a Himkinek.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Rice 19/9, Shved 16/15, Dragic 13/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 19/3, Dixon 16/12, Bogdanovics 13/9, Udoh 11

 

Real Madrid (spanyol, 5-5) – Strasbourg IG (francia, 3-7) 97-65

Erőt demonstrált a Real Madrid a Strasbourg ellen, így a hispánok sikeresen végigvitték a három hete tartó „mini-playoffjukat” és bejutottak a második csoportkörbe. A madridiak a csapatszinten kiosztott 36 gólpasszukkal egyébként megdöntötték az Euroliga gólpasszrekordját, így a mérkőzés sokszor épp emiatt könnyed játszadozásnak tűnt csupán. A Realban nemcsak hatan dobtak kétszámjegyű pontot (akik között ezúttal Llull és Ayon még ott sem volt), hanem ugyanennyien értek el legalább 4 gólpasszt is, a legtöbbet, 7-et a mindössze 13 percet játszó fiatal Luka Doncic, aki a meccs egyik üde színfonltja volt.

A Strasbourg zavarodottan, a Real pedig pontatlanul kezdte a meccset, ám a spanyolok hamar túllendültek ezen, és egy villámgyors, 11-0-s rohammal törték meg először a gallokat (19-6). A folytatás is hasonlóan alakult, a hazaiak folyamatosan pakoltak rá előnyükre, így a végére már-már unalomba fulladt a találkozó. A Real a holnapi Zvezda-Bayern meccs függvényében a második vagy a negyedik helyen fog végezni (csakúgy, mint a Himki), a Strasbourg pedig a Eurocupban folytathatja.

A Real Madrid legjobb dobói: Taylor 16, Rodriguez 14/9, Reyes 12, Thompkins 12/6, Maciulis 10, Carroll 10/3
A Strasbourg legjobb dobói: Beaubois 17/9, Golubovics 10

 

C-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 5-5) – Panathinaikosz (görög, 6-4) 72-75

Nyerni tudott a Panathinaikosz a Zalgirio Arenában, így a görögök végeztek a C-csoport harmadik helyén, a litvánok pedig negyedikként jutottak be a Top16-ba. 72-74-nél Dimitrisz Diamantidisz csak az egyik büntetőjét dobta be, így még egyenlíthetett volna a Zalgiris. Ezt könnyedén meg is tehette volna Brock Motum, hiszen a Pana játékosai borzasztóan váltottak az oldalbedobásnál, ám az ausztrál elrontotta a teljesen üres sarokhármast.

A harmadik negyedet az ezúttal halovány Mantas Kalnietis szenzációs félpályás dobása zárta, ami után 58-52-re vezetett a Zalgiris. Kulcsfontosságú volt azonban, hogy a Pana rögtön 10-2-vel kezdte a negyedik negyedet és fordítani tudott, ami után már szinte végig náluk volt a néhány pontos előny. A hazaiaknál Olivier Hanlan (19/3 pont, 4 gólpassz, 7/7 mezőnyből) hibátlan dobóteljesítménnyel, Paulius Jankunas (13/3 pont, 11 lepattanó) pedig dupla-duplával emelkedett ki, míg a túloldalon Nick Calathes (14/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó), James Feldeine (14/6 pont) és a szintén dupla-duplázó Szasa Pavlovics (12/3 pont, 10 lepattanó) emelhetők ki.

A Zalgiris legjobb dobói: Hanlan 19/3, Jankunas 13/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes, Feldeine 14/6-14/6, Pavlovics 12/3

 

D-csoport

Darüssafaka Dogus (török, 4-6) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 4-6) 66-70

Hiába nyert a Maccabi a Darüssafaka vendégeként, az izraelieknek nem volt reális esélyük a továbbjutásra. Ehhez legalább 11 ponttal kellett volna nyerniük, a legnagyobb előnyük azonban csak 6 pont volt még a harmadik negyedben (38-44), így pedig a törökök mentek tovább. A negyedik játékrészt 13-2-vel kezdték az isztambuliak, amivel kereken 10 pontos előnyre tettek szert (62-52), ekkor eldőlni látszott a továbbjutás sorsa. A jól küzdő Maccabi azonban nemcsak kiegyenlített, hanem fordítani is tudott, ám az idő vészesen fogyott a számukra, így egyértelművé vált, hogy nem lehet meg a rendes játékidőben a 11 pontos győzelmük.

A hosszabbítás jelenthetett volna még esélyt a vendégeknek, ezzel azonban szürreális jeleneteknek lehettünk tanúi, hiszen a Maccabi nem akart további pontokat szerezni, a Darüssafaka pedig az egyenlítést szerette volna elkerülni. Ennek következtében sorra dobták mellé a büntetőket a csapatok, és végül a Maccabi nem tudott mit tenni, meg kellett nyernie kis különbséggel az összecsapást. A Darüssafaka tehát újoncként ott van a Top16-ban, a Maccabi pedig története során először a Eurocupban kénytelen tovább folytatni szereplését.

A Darüssafaka legjobb dobói: Aldemir 12, Gordon 11/3, Bjelica 10/6
A Maccabi legjobb dobói: Landesberg 14/6, Farmar 13/6, Rochestie 12/6

 

Brose Baskets Bamberg (német, 6-4) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-10) 86-54

A Sassari egy újabb nehezen magyarázható teljesítménnyel, dicstelenül zárta az idei Euroliga-szereplését és a Szolnok ellenfeleként majd a Eurocupban szerezheti meg idei első nemzetközi sikerét. Öt év után, a 2010/11-es Cibona óta a Sassari lett az első olyan csapat, aki nyeretlenül esett ki a tízmeccses alapszakasz során. A csoport harmadik helyére bebetonozott Bamberg számára ez egy egészséges edzőmeccs volt csupán, november hónap MVP-jét, Nicolo Mellit például be sem vetette Andrea Trinchieri vezetőedző. A németek legjobbja ezúttal statisztikailag is Nikosz Ziszisz (16/6 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 8/6 mezőnyből) volt.

A Bamberg legjobb dobói: Ziszisz 16/6, Theis 12/6, Strelnieks 12/3, Staiger 10/6
A Sassari legjobb dobója: Haynes 14/6

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus