Euroliga: Hangáék nyertek, a Real és az Efes kikapott

Az Euroliga tegnapi játéknapján a nagyok közül csak az Olympiakosz tudott idegenben nyerni Hangáék mellett - a Baskonia óriási végjátékot nyert meg a UNICS otthonában, a görögök viszont vezéráldozattal járó győzelmet arattak Kaunasban, miután Printezis az egyik reklámfeliraton elcsúszott és térdsérülést szenvedett. A Real a Darüssafaka otthonában hasalt el, az Efes Bambergben kapott ki, a Maccabi negatív Euroliga-csúcsot állított Belgrádban, míg a Zvezda több klubrekordot is megdöntött az izraeliek ellen.

Alapszakasz, 12. forduló

UNICS Kazany (orosz, 3-9) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 8-4) 91-92

Az első negyed közepén a Kazany lépett el 18-11-re, de akkor Tornike Shengelia és Ilmane Diop révén 20-20-nál már egalizált a Baskonia, a spanyolok pedig a második felvonásban szedtek össze egy 13 pontos előnyt Chase Budinger és Shane Larkin vezetésével (22-35), innen pedig Paul Stoll és Keith Langford pontjaival jött vissza a meccsbe a félidőre az orosz alakulat (40-43). A fordulás után már nem nagyon alakult ki nagyobb különbség - a hazaiaknál Quino Colom és Orlando Johnson is kezdtek felnőni Langford mellé, a vendégeknél pedig Larkin és Shengelia mellett Rafa Luz is fontos pontokat szállított, "meccsnullról" indult a záró felvonás (67-67).

Colom a második félidőben borzasztóan jól játszott, és bár nagyobb előnyt nem tudott kiépíteni a UNICS, szinte végig ők játszottak minimális fórban a negyedik negyedben a spanyol-andorrai irányító vezetésével. Shengelia 4 büntetője után megint egál volt az állás a 38. percben (84-84) - a grúz a vonalról életben tartotta a spanyolok győzelmi esélyeit, de úgy tűnt, Langford miatt egy hajszállal jobbak lesznek az oroszok. Az utolsó két percben mindkét fél sokat hibázott, a végjáték azonban klasszikus lett. Larkin 88-87-nél, 6.8 másodperccel a vége előtt óriási triplát dobott emberről, 8 méterről, volt azonban még fordulat a meccsben, nem is egy, Langford ugyanis a sarokból szintén eredményes volt 4.9 másodperccel a vége előtt. Shengelia a bedobás után azonnal gyűrűre tört, faulttal tudták csak megállítani, ő pedig mindkét büntetőt a helyére rakta 1.8 másodperccel a vége előtt. Ez az idő már kevés volt a UNICS-nak az újabb fordításhoz, 92-91-re nyerte meg a hatalmas végjátékot a Baskonia.

Hanga Ádám ezúttal 26 és fél perc alatt 6 pontot (1/4 dupla, 1/2 tripla, 1/3 büntető), 4 pattanót, 1 gólpasszt, 2 szerzett és 1 eladott labdát, valamint 2 beütött és 4 kiharcolt faultot jegyzett, ami 8 VAL-t jelentett összességében.

A Kazany legjobb dobói: Langford 28/6, Colom 23/15, Johnson 11/6.
A Baskonia legjobb dobói: Larkin 22/6, Shengelia 19/3, Luz 10/6.

 

Darüssafaka Dogus (török, 6-6) – Real Madrid (spanyol, 8-4) 81-68

A CSZKA Moszkva után a Real Madridot is elkapta a Darüssafaka, azaz az előző két év bajnoka egyaránt fejet hajtott a Volkswagen Arenában. A spanyolok legnagyobb sztárja, Sergio Lull ezúttal sem vállalta a játékot, de mellette a másik nagyon fontos láncszem, Anthony Randolph sem állt Pablo Laso rendelkezésére, ezt pedig nem bírta el a királyi alakulat. Pedig az elején nem úgy tűnt, hogy bajban lesznek, 19-29-nél már kereken 10 ponttal jártak előrébb a törököknél. Ekkor azonban teljesen elvesztették a fonalat, rájuk egyáltalán nem jellemző módon az első félidő utolsó öt percében, illetve a második első három minutumában nem tudtak pontot szerezni.

Ezt 17 egységgel büntette a Darüssafaka, akik így 40-31-re fordítottak, innentől pedig Llullék hiányában már nem tudott veszélyeztetni a Real. Brad Wanamaker (27/12 pont, 6/4 tripla) hatalmasat játszott az isztambuliaknál, karriercsúcsot jelentő 27 pontot szerzett, és a múlt heti -10-es botrányos indexmutatója után ezúttal 31-es értéket hozott. A Darüssafaka jól dobta a triplákat (18/9, 50%) és nagyon vigyázott a labdára (6 eladott labda), így egy kiváló ellenféllel szemben meg tudta szakítani négymeccses vereségsorozatát. A vendégeknél csak Felipe Reyes (16 pont, 5 lepattanó) játszott jól, aki Jaka Lakovicot és – ideig-óráig – Milos Teodoszicsot megelőzve az Euroliga legjobb pontszerzőinek listáján a negyedik helyre lépett elő 2538 pontjával.

A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 27/12, Clyburn 14/3, Moerman 12/6
A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 16, Hunter 10

 

Zalgiris Kaunas (litván, 4-8) – Olympiakosz (görög, 8-4) 75-88

Nagyon jó meccset játszott egymással a Zalgiris és az Olympiakosz, amit remek negyedik negyedének köszönhetően a görög csapat nyert meg. Ezért azonban lehet, hogy nagy árat fizettek a pireusziak, hiszen a most is jól játszó kulcsemberük, Jorgosz Printezisz (15/3 pont, 6 lepattanó) egy rossz mozdulat következtében elsőre súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. Az első három negyedben még teljesen kiegyenlített küzdelmet vívtak egymással a csapatok, az első három negyedben szinte hihetetlen módon majdnem percenként változott az előnyben játszó csapat személye, hiszen 23-szor vették át egymástól a vezetést és 10-szer álltak döntetlenre a felek. A negyedik negyed aztán már egyértelműen a görögöké volt, tipikusan „olympiakoszosra” sikeredett ez a játékrész. A vendégek fojtogató védekezéssel kínálták meg a Zalgirist, valaki, elsősorban Vaszilisz Szpanulisz (10/6 pont, 8 gólpassz), Matt Lojeski (16/3 pont, 8 lepattanó) és Kosztasz Papanikolau (16/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) pedig a legjobbkor találtak be egy-egy triplából vagy 2+1-es játékból, így szépen lassan felőrölték a litvánok ellenállását.

A Zalgiris legjobb dobói: Jankunas 18/6, Motum 12/6, Lekavicius 11
Az Olympiakosz legjobb dobói: Lojeski 16/3, Papanikolau 16/6, Printezisz 15/3, Birch 13, Szpanulisz, Green 10/6-10/6

 

Crvena Zvezda mts (szerb, 5-7) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-7) 83-58

Egy történelmien rendhagyó meccsen tönkreverte a Crvena Zvezda a Maccabit, most már „hivatalosan is” hatalmas gödörben van az izraeli sztárcsapat. Sok mindent elárul a tel-aviviak teljesítményéről, hogy a Zvezda története legnagyobb arányú győzelmét aratta az Euroligában, és soha nem kapott még ilyen kevés pontot, mint ma. Ezzel egyidejűleg először fordult elő egy Euroliga-mérkőzésen, hogy egy csapat – jelen esetben a Maccabi – nem dobhatott egyetlen büntetőt sem, ez is sokat elmond a vendégek nem létező agresszivitásáról. A Maccabi csak néhány percig tudta meccsben tartani magát, egy 12-2-es futással gyorsan elhúzott a Zvezda (19-12). A folytatásban aztán csinált még egy 17-4-es futást is a belgrádi had, majd 9-2-vel nyitották a második félidőt, így 59-28-nál már szakadéknyi különbség tátongott a csapatok között. A szerbek magas szintű csapatjátékkal rukkoltak elő, amit Sztefan Jovics (10/3 pont, 9 gólpassz) vezényelt, az öt kétszámjegyű pontot szerző játékosból pedig Marko Szimonovics (14/3 pont, 5 lepattanó) lett a legeredményesebb végül. A Maccabiban egyedül a tavalyi csapata ellen pályára lépő Maik Zirbes (10 pont, 6 lepattanó) tudott 10 feletti indexpontszámot hozni – a Zvezdában hatan voltak ilyenek – ez is roppant beszédes adat.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Szimonovics 14/3, Kuzmics 12, Bjelica 11/3, Jovics 10/3, Lazics 10/6
A Maccabi legjobb dobói: Seeley 15/9, Goudelock 13/9, Zirbes 10

 

Brose Baskets Bamberg (német, 4-8) – Anadolu Efes (török, 6-6) 91-83

Ha egy üzlet beindul! Mondhatnák végre Bambergben, hiszen sok szenvedés és fájdalmas kudarc után a Maccabi elleni fölényes idegenbeli győzelem után az Efes ellen is remek győzelmet aratott a német bajnok, akik ezzel az idény során először nyerték meg két egymást követő meccsüket. Ebben a karrierje talán legjobb meccsét játszó Fabien Causeur (28/9 pont, 3 gólpassz, 9/8 dupla, 5/3 tripla) vállalt főszerepet, a francia hátvéd csak elvétve hibázott dobást, nem is szerzett még soha ennyi pontot eddig az Euroligában. Nagyon kellett ez az extra a Bambergnek, hiszen a most is jól játszó Derrick Brown (18/3 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Jayson Granger (23/9 pont, 3 lepattanó), Tyler Honeycutt (17/3 pont, 3 lepattanó) trió által húzott Efes nagyon kemény ellenfél volt. A második negyed közepéig még vezettek is a törökök, az első félidő hajrája azonban a Bambergnek sikerült sokkal jobban, így ők mehettek 48-41-es előnnyel a nagyszünetre. Fordulás után is nagyon masszív maradt a házigazda, ezúttal mentálisan is elbírták a rájuk nehezedő nyomást, így például 82-79-nél sem estek össze, hanem két kulcsfontosságú kosárral megnyerték a találkozót.

A Bamberg legjobb dobói: Causeur 28/9, Miller 17/9, Strelnieks 12/3, Melli 11/3
Az Efes legjobb dobói: Granger 23/9, Brown 18/3, Honeycutt 17/3, Heurtel 13/9

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus