Euroliga: Kiestek Hangáék, 3-0-lal jutott tovább a címvédő

A végig nagy hátszéllel játszó CSZKA Moszkva egy be nem fújt faultnak köszönhetően Vitoriában is nyerni tudott, így hiába küzdött nagyot Hanga Ádám és csapata, a címvédő 3-0-lal lépett tovább. Söpréssel jutott be a hazai rendezésű Final Fourba a történelmet író Fenerbahce is, akik első pályahátrányból induló csapatként nyertek 3-0-ra a Panathinaikosz ellen.

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) – CSZKA Moszkva (orosz, 2.) 88-90

Lényegében végig fej-fej mellett haladt a két együttes a találkozó során, nagyobb különbségre egyik alakulat sem tudott szert tenni. A moszkvaiak az utolsó negyed közepére el tudtak lépni 7 ponttal, ami ezen az összecsapáson elég nagy fórnak számított, és ebből éltek ezt követően. A lefújás előtt Larkin kosaraival még egy nagy rohamot indított a hazai alakulat, volt esélye a győzelemre és a döntetlen megszerzésére is, de a Larkinon beütött faultot nem fújták le a játékvezetők, Hangát pedig Hines blokkolta, így 90-88-ra győzött végül a CSZKA, és bejutott a négyesdöntőbe.

Hanga Ádám ismét kezdőként lépett pályára a Baskoniában, 31 perc játék során pedig 13/3 pontig (7/4 dupla, 5/1 tripla), 6 lepattanóig, 3 gólpasszig, 2 labdaszerzésig és 5 kiharcolt faultig jutott, a negatív oldalon pedig 5 labdaeladása, 2 kapott blokkja és 2 saját faultja szerepel, ami összességében 11-es indexmutatót jelentett számára ezúttal.

A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 19/9, Budinger 15/3, Hanga Ádám 13/3, Larkin 13/6, Blazic 10/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Higgins 21/3, De Colo 15/3, Teodoszics 13/3, Jackson 10/3

 

Fenerbahce (török, 5.) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) 79-61

A Fenerbahce lett az idény során az első csapat, aki a Panathinaikosz újbóli legyőzésével kvalifikálta magát a Final Fourba, amit saját városukban, Isztambulban játszhatnak majd az Obradovics-tanítványok. A Fener történelmet írt az este folyamán, hiszen pályahátrányból indulva eddig még soha senki nem nyerte meg söpréssel a párharcát, illetve szintén ők lettek az első csapat, akik egymást követő három évben is 3-0-lal jutottak be a Final Fourba (tavalyelőtt a Maccabit, tavaly a Realt söpörték ki). A Fener győzelmének a kulcsa az ezúttal is parádés védekezés volt, a törökök mindössze 61 ponton tartották a Panát. Szintén döntő jelentőségű volt nemcsak ma, hanem az egész párharc során az edzők szerepe, az Obradovics-Pascual csatát ugyanis toronymagasan az ősz hajú mágus nyerte, a vendégek az első két elbukott meccs után semmi újjal nem tudtak előrukkolni a harmadik találkozón sem, így pedig nem lehetett esélyük a formaidőzítést remekül eltaláló Fenerrel szemben.

A törököknél ráadásul ezúttal sem az eddig parádézó, most viszont a statisztikáján csak a végén kozmetikázó Bogdan Bogdanovics (10/6 pont, 8 lepattanó), sem senki más nem játszott kiemelkedően, aki ha úgy tetszik egymaga a Pana vesztét okozta volna. Nagybetűs csapatként viszont annál inkább remekül funkcionált a Fener, akiknél Bogdanovics mellett még négyen is eljutottak 10 pontig, ám aki nem – például Jan Vesely (6 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) – az is rengeteget tett a sárga-kékek diadaláért. Ekpe Udoh (10 pont, 10 lepattanó) lett egyébként dupla-duplájával a legértékesebb hazai játékos, James Nunnally (12/9 pont, 4 lepattanó, 3/3 tripla) egy dobást sem hibázott el, Bobby Dixon (13/12 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) pedig mindig a legjobbkor talált be.

A meccset a Fener kezdte jobban (11-4), ezt követően aztán gyorsan kiegyenlített a Pana, és innentől nagy küzdelem, kőkemény csata jellemezt a találkozót. 27-26-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, mígnem az első félidő zárása a Fenernek sikerült jobban, akik egy 10-2-es roham után már 37-28-ra is vezettek. Fordulás után aztán már minden a törökökről szólt, a különbség a meccsen először elérte a kétszámjegyű különbséget, és tartósan ott is maradt. A harmadik negyed végén a Pana még mindig csak 42 pontnál járt (52-42), a görögöknek minden pici pontért alaposan meg kellett küzdeniük. A negyedik negyedben aztán már valóságos gálát varázsolt a meccsből a Fener, egymás után hullottak be Nunnally, Bogdanovics és Dixon triplái, melyek után a házigazdák 72-49-ra is vezettek már. Fantasztikus hangulat és nagy ünneplés alakult az Ülker Sports Arenában, a török fanatikusok teljes joggal ünnepelték a nagy tettet véghezvivő kedvenceiket, akiknek célja innentől kezdve egyértelmű: hazai pályán első török csapatként megnyerni az Euroligát.

A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 13/12, Nunnally 12/9, Bogdanovics, Datome 10/6-10/6, Udoh 10, Kalinics 10/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Rivers 16/9, Singleton 12

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Fenerbahce javára.

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus