Euroliga: Óriásit hajráztak, de megint kikaptak Hangáék

A harmadik negyedben már 17 pontos hátrányban is volt a Baskonia a címvédő CSZKA Moszkva otthonában, de a végjátékra egyenlítettek Hanga Ádámék - az oroszok így is behúzták a meccset egy 1.1 másodperccel a vége előtt megítélt két büntetővel, így 2-0-s CSZKA-vezetéssel utaznak a csapatok Vitoriába. A Fenerbahce a szenzációs Bogdanovics-Udoh duó vezérletével a második meccset is behúzta az OAKA-ban, így ők a jövő héten pályahátrányból indulva söpörhetik ki a Panathinaikoszt.

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.)  84-82

Jól kezdett a Baskonia, de nagyjából fej-fej mellett haladtak a csapatok az első 10 percben (21-20). A második felvonás elején 6 ponttal megugrott a Moszkva (26-20), de a 15. percre Beaubois vezetésével 5 pontos előnyre tettek szert a spanyolok (28-33). Itt fordult nagyot a meccs képe, a hazaiak ugyanis az ebben a szakaszban megállíthatatlan Milos Teodoszics (16 pont, 8 gólpassz) vezetésével futottak egy 12-0-t a támadásban teljesen visszaeső vendégek ellen, a félidei 5 pontos fórjukat (40-35) pedig továbbnövelték a harmadik játékrészben 10 pont környékére, majd e fölé.

17 pont volt a legnagyobb fórjuk, a záró 10 perc előtt pedig 11-gyel vezettek (69-58). Az utolsó negyedben ugyan nagyjából tartotta a távolságot a Baskonia, de közelebb nem igazán tudott kerülni ellenfeléhez, ráadásul Hanga is kipontozódott 4 és fél perccel a vége előtt, nem tűnt úgy, hogy bármi fordulat lenne az összecsapáson. Talán ezt gondolta a moszkvai alakulat is, mert kicsit kiengedtek, így Larkin 2+1-ével előbb 4, majd Budinger és Voigtmann támadópattanók után szerzett pontjaival 3 egységre jöttek vissza a vendégek bő egy perccel a vége előtt (80-77). Voigtmann 37.2 másodperccel a vége előtt 1 pontra hozta fel csapatát, amire a túloldalon Jackson tiszta ziccert dobhatott, Beaubois viszont egy hármassal egyenlített. A Moszkvának volt még egy dobása: Voigtmann faultolta Hinest 1.1 másodperccel a vége előtt, a center bedobta mindkét büntetőt, ezzel 84-82-re győztek a hazaiak.

Hanga Ádámnak nem igazán ment ezúttal a játék, 22 és fél perc alatt 6 pontig jutott (0/3 dupla, 2/6 tripla), volt 3 gólpassza, 2-2 pattanója, szerzett és eladott labdája, 5 beütött és 2 kiharcolt faultja, így 1 VAL-lal végzett.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 16/6, De Colo 10/3, Hines 10.
A Baskonia legjobb dobói: Beaubois 21/15, Budinger 12/6, Tillie 10/3, Voigtmann 10.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) – Fenerbahce (török, 5.) 75-80

Két egészen szenzációs egyéni teljesítmény is akadt a Fenerbahcénál a Panathinaikosz elleni második mérkőzésen, hiszen a két nappal ezelőtti teljesítményét szinte lekopírozó, most is 35 indexpontig jutó Bogdan Bogdanovics (25/15 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) mellett Ekpe Udoh (22 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 14/11 mezőnyből) is 34-es teljesítménymutatóig jutott. Ezzel a két fantasztikus extrával pedig a második athéni meccset is be tudta húzni a Fener, így az isztambuliak egy lépésre vannak már csak a hazai rendezésű Final Fourtól, és ha jövő kedden otthon is nyernek, úgy sorozatban a harmadik évben tudhatják le söpréssel a playoff-párharcukat (két éve a Maccabit, tavaly a Real Madridot búcsúztatták 3-0-lal).

Ez a meccs egyébként jóval kiegyenlítettebben alakult, mint a keddi találkozó, ezúttal nem volt éles ingadozás a csapatok játékában, a Pana a legelején elhúzott ugyan 16-6-ra, de ezt követően gyorsan kiegyenlített a Fener, és innentől kezdve végig fej-fej mellett halad a két gárda a felek, a hátralévő játékidőben a legnagyobb különbség 7 pont volt a felek között, amit 54-61-nél mutatott az eredményjelző. Szoros meccs ide vagy oda, a második félidőben viszont már jellemzően a törököknél volt az előny, és bárhogy próbált fordítani a Pana, a taktikusan játszó Fener-játékosok rendre visszaverték az érkező rohamokat (az utolsó 8 percben mindössze 9 pontot kaptak), ha úgy tetszik végül az Obradovics-faktor döntött. A görögök győzelméhez Mike James (22/9 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) mellé még kellett volna valaki, aki fel tudott volna nőni az apró irányítóhoz és hátára tudta volna venni a Zöldeket. Ez azonban nem történt meg, így innen már nem túlzás állítani, hogy csoda kellene nekik a továbbjutáshoz.

A Panathinaikosz legjobb dobói: James 22/9, Singleton 14/3, Buruszisz 13/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Bogdanovics 25/15, Udoh 22, Dixon 14/9

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Fenerbahce javára.

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus