Európa királynőjénél vizitálnak Perlék (Élőképpel!)

A Coppa Italia nyolcasdöntője után az európai kosárlabdázás egyik legendás klubjához, a Pallacanestro Cantúhoz látogat ma a Perl-alakulat.

A hősiesre, maradandóra, ám kissé balszerencsésre sikerült olasz kupadöntő hete után Perl Zoltánék vasárnap kora este visszatérnek a Serie A küzdelmeibe. Az itáliai élvonal rendkívül sűrű középmezőnyében, a tabella 8. helyén álló sziciliaiak számára ismét fontos mérkőzés jön ma, és egy esetleges idegenbeli győzelemmel tovább menetelhetnek az újabb nagy cél, a rájátszás felé. Már-már nem is meglepő, hogy ismét nem tudnak teljes csapattal kiállni a lovagok: a féléves sérüléséből a kupadöntőre felépülő Sandro Nicevic újra megsérült - a 40 éves horvát-olasz csapatakapitány szezonja eddig rendkívül elátkozott, ezúttal combizom-húzódás hátráltatja. Az előjelek ennek ellenére kedvezőek, ősszel éppen a lombard egyesület ellen sikerült az akkor Perlt sérülése miatt hiányoló Orlandina Basketnek első osztályú történelme legnagyobb különbségű (96-53) sikerét learatni, ám az akkori 43 pontos győzelemből kiindulni, ma nagyon veszélyes lenne.

Zoliék mai ellenfele az a Red October Cantú, amely Itáliában közkedvelt elnevezéssel Regina d' Europe, azaz "Európa királynője" (csak a királyi klub, a Real Madrid nyert több nemzetközi kupát Európában a Cantúnál, a Capóhoz hasonlóan szintén kék-fehér lombardiai klubot emiatt hívják így), és jelenlegi formáját tekintve igen komoly szélsőségek közt tud kosárlabdázni.

Az idei sorozatban Red October Cantú néven futó egylet elsősorban a múltjában legendás, a jelenük már kissé zaklatottabb. Rögtön kisebb magyarázatra szorul a klub neve, ettől a szezontól ugyanis a volgográdi Vörös Október Acélgyár a névadó szponzor, ez pedig utal arra, hogy a klub tulajdonosa az a Dimitrij Gyeraszimenko (a profi kosarasból lett milliárdos acélmágnás az elmúlt szezonban még VTB ligás meccset is játszott a volgográdi Krasznij Oktyabr mezében), aki a kusza orosz belpolitikai helyzetben mára nem kívánt oligarcha lett hazájában, mi több, már több eljárás és bírósági idézések sora várja az orosz milliárdost, aki ennek köszönhetően az utóbbi hónapokban szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. A Cantú irányítását is átadta feleségének, így a 10-szeres bajnok klub elnöke jelenleg Irina Gyeraszimenko.

Az orosz tulajdonos problémái az idei keret kialakításában látszólag még nem okoztak nehézségeket. A szakvezetői posztra ősszel igazolt "nagyágyú", az elmúlt 5 évben a Himki Moszkvát irányító litván Rimas Kurtinaitis a sorozatos vereségek hatására ugyan időközben felmondott a Cantúnál, és helyét néhány hete eddigi asszisztense, az ukrán Kirill Bolsakov vette át, de a játékoskeretbe 11 új játékost hozva szinte teljesen lecserélték az előző szezon csalódást okozó garnitúráját. A házigazdák joggal bízhatnak nagyon erős centersorukban: a görög-amerikai Pat Calathes (testvére, Nick Calathes a Panathinaikosz egyik sztárja) és az amerikai JaJuan Johnson (ex-Boston Celtics) domináns festéken belüli játéka (ráadásként a Cantúnál ott van talonban az eddig be nem vetett 33 éves szlovén klasszis, Uros Slokar is) komoly próba elé állíthatja a délről érkező látogatókat.

A hátvédsorba több jónevű európai profit szerződtetett a vendégcsapat, Tremmel Darden (ex-Real Madrid, Olympiakosz és Besiktas), Fran Pilepic (Cedevita Zágráb, Bilbao), Zabian Dowdell (ex-Phoenix Suns, Nancy, Malaga, Lietuvas Rytas, Zenit) és Alex Acker (ex-Detroit Pistons, LA Clippers, Barcelona, Milano, Olympiakosz, Limoges) nevei is egyaránt jól csengnek az európai kosaras berkekben. Januárban pedig egy 26 éves olasz válogatott kombó-hátvéddel David Cournooh-val is erősödött az egykori bajnokcsapat jelenlegi kerete.

A mai bajnokit, ahogy a Red October Cantú összes hazai találkozóját a 2016/2017-es szezonban, a 38 ezres városka sportcsarnokának, a PalaPianellának a  teljes felújítása és kibővítése miatt nem Cantúban, hanem az attól nem messze fekvő és Milánó egyik elővárosának számító Desio városának 7 ezres csarnokában, a PalaDesioban rendezik meg.

A vasárnap ezúttal kissé rendhagyó módon 17.30-tól kezdődő Red October Cantú - Betaland Capo d' Orlando olasz bajnoki mérkőzést a szicíliai Antenna del Mediterrano közvetíti élőben, a csatorna élő adása ide kattintva elérhető!  A mérkőzés élő statisztikája  ide kattintva elérhető.

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!      

                              A Serie A 20. fordulójának teljes programja:

                        A  SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető

 

fotó: Betaland Capo d' Orlando/Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus