FIBA EC: Lendületes támadójátékkal győzött Izraelben az Alba

Az első negyedet egy 12-0-s rohammal zárták Filipovityék, onnan pedig már nem néztek hátra - mind a négy játékrészt nyerte a magyar csapat.

FIBA Europe Cup, Második Csoportkör, J csoport, 3. forduló
Ironi Hai Motors Ness Ziona (izraeli) - Alba Fehérvár 70-93 (13-25, 20-22, 12-20, 25-26)
 

Ziona: Browne 16/6, Gutt 8/6, Dunne 5, Dowe 12, Kadir 7. 
Csere: Brandwein 11/3, Zalmanson 7/3, Pitshon 4.  

Alba: Tóth P. 2, Bullock 7, Keller 5/3, Zeno 8/3, Heath 16. 
Csere: Lóránt 18/3, Filipovity 19/6, Freeman 18/6, Takács -. 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el!

A jelenlegi csoportkörben 1-1-es mérleggel álló Alba Fehérvár a két győzelemmel kezdő izraeli Ziona vendége volt a FIBA Europe Cup J csoportjában, papíron a legnehezebb összecsapás várt az egy ideje már Lóránt Pétert is újra a soraiban tudó fehérvári alakulatra. Az izraeli gárda egyik legrutinosabb játékosát, Gerald Lee-t nem is nevezte a találkozóra, az ex-NBA-s Daquean Cook pedig bár ott volt a 12-es névsorban, nem lépett pályára. Egy hazai büntető nyitotta a kosarak sorát, az Alba Heath és Zeno révén két triplával felelt. A negyed feléhez érve nem írhattunk fel sok pontot, 8-5-re vezettek a székesfehérváriak. Nagy volt az iram, és bár beesett pár dobás mindkét oldalon, több hibát, eladott labdát is vétettek a felek. Chris Dowe egy labdaszerzést követő ziccerrel előnyhöz juttatta csapatát, Heath azonban összekapart egy támadópatanót, kiosztásából pedig Zeno dobott újabb trojkát (11-13). Freeman villant kétszer, védekezésben pedig odatette magát az Alba, nem engedtek könnyű kosarat az izraelieknek. Filipovity hármasával, valamint Lóránt befutásos ziccerével már 9 pont volt a magyar csapat előnye, de a zárszó még hátra volt: 1.9 másodperccel a játékrész vége előtt oldalról jöhettek a vendégek, Filipovity pedig a bedobást követően egy higgadt dobácsellel elküldte védőjét, egy leütés is belefért még, a labda pedig a dudaszó pillanatában hullott a kosárba - 13-13 után egy 12-0-s futással zárta az etapot a Fehérvár (13-25).  

A második felvonás elején is kitartott Jesus Ramirez legénységének lendülete, az első két perc során hat pontot dobtak válasz nélkül Lóránték (13-31). Szenvedett a Ziona, négy perc játékot követően is még csak hat pontot tettek a táblára a hazaiak, míg az Alba továbbra is eredményesen támadott. Keller labdaszerzését követően a nagyon aktív Filipovity dobott szép ziccert, időt kellett kérnie a hazai mesternek, nehogy idejekorán elússzon a hajó (21-40). Úgy tűnt, valamelyest sikerül is megfékezniük a vendégek rohamait a házigazdáknak, ám Keller Iván triplájával újfent 20 pont környékén járt a differencia - támadásban eddig ihletett napot fogtak ki a magyarok, élükön a 14 pontos Filipovittyal (26-45). A játékrészt megint dudazós trojka zárta, csak ezúttal ennek a hazaiak örültek jobban - Golan Gutt találatával némileg zárkózott, de még így is tetemes hátrányban volt a nagyszünethez érkezvén a Ziona (33-47).  

A hazaiak gyors öt ponttal jelezték a harmadik negyed elején, hogy nem tekintik eldőltnek a derbit, Lóránt azonban válaszolt egy középtávolival, majd Keller gólpasszából Freeman is betalált - tartotta előnyét a Fehérvár (37-51). A továbbiakban is folytatódott az Alba-parádé, Lóránt és Freeman vezetésével a játékrész feléhez érve már 20 ponttal tartott előrébb a magyar csapat - a két legnagyobb nevű játékosukat nélkülöző hazaiak nem találták a székesfehérvári rohamok ellenszerét (40-60). Sok hiba tarkította az etap második felét, kevés kosár esett - Zeno találatával 23-ra hízott a vendégelőny, gyakorlatilag bravúr kellett a hazaiaknak, hogy győzelemmel zárják az estét (43-66). Mindössze 12 pontot engedélyeztek a házigazdának Filipovityék a harmadik negyedben, reális volt a különbség az utolsó 10 percre fordulva (45-67). 

A játék képe nem változott különösebben ebben a felvonásban sem, annyira már nem erőltette az Alba, de így is beakadtak szép dobások vendégoldalon (56-79). A 19 pontos Filipovity mellett Lóránt Péter is 18-nál járt már, de több lábon állt a Ramirez-legénység az egész meccset figyelembe véve. Az első negyed végén megszerzett 12 pontos előnyét gyakorlatilag végig remekül menedzselte, időnként meg is duplázta a székesfehérvári együttes, amely ezzel a győzelemmel 2-1-re javította mérlegét a csoportban - a Ziona szintén 2-1-gyel áll.

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus