Galatasaray - Szolnok 19:00 (Sport1)

Szerda este 19:00-tól a Szolnoki Olaj KK a török Galatasaray vendége lesz a EuroCup második csoportkörének harmadik fordulójában.

 

EuroCup, Második Csoportkör, N csoport, 3. forduló
Galatasaray Odeabank (török, 1-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-1)
2016.01.20., szerda, 19:00 (TV - Sport1, 19:00)

A törökök múltjáról, keretéről beszámoltunk egy hónappal ezelőtt, és azóta arról is írtunk már, hogy Chuck Davisszel is megegyeztek Caleb Green sérülése miatt, Davis átigazolása körül azonban elég nagy a csend azóta, a csapatnak pedig elvileg tartozása van, így egyelőre a magasember nem játszott sem a török bajnokságban, sem a EuroCupban. Az is igaz, hogy Davis ügynöke csak 10-én jelezte, hogy aláírtak a Galatával, azóta pedig nem játszott bajnoki meccset az együttes, de a nemzetközi kupában elvileg nevezve sincs a EuroCup hivatalos honlapja alapján (a Sassari ellen pedig elvileg már játszhatott volna).

Várható rotáció:
Güler - Köksal - Schilb - Micov - Lasme
Edge - Sanli - Arar - Dorsey

Nagyon jó állománnyal rendelkeztek még a második csoportkör előtt, és alapvetően ez persze nem változott, de ha Davis nem játszhat, akkor elég komoly bajban is lehetnek a csapat mélységét tekintve. A palánk alatt Joey Dorsey az egyetlen cseréjük alapvetően - ez azért minőségi lehetőség -, a múlt heti EuroCup-meccsen viszont kéztörést szenvedett Errick McCollum és az NTV Spor értesülései szerint egy hónapot ki kell hagynia, az irányító kidőlése pedig hatalmas érvágás, neki ugyanis biztosan nem lesz még most helyettese - ha nem is most, a jövő heti szolnoki találkozón ez kulcsjelentőségű lehet. McCollum kiesésével az a legnagyobb probléma, hogy más irányítót nem is nagyon foglalkoztatnak a 23 éves, nyáron a Banvittól szerződtetett, de eddig a EuroCupban mindössze 7 percet átlagoló Safak Edge mellett - Sinan Güler és Göksenin Köksal is sokkal inkább dobóhátvédek, mint játékmesterek.

Update (01.20): McCollum David Picknek (eurobasket.com) azt mondta, hogy nincs ekkora baja (lehet, hogy csak elrepedt a keze), hamarosan vissza fog térni, de hogy milyen hamar, azt nem árulta el.

10 napja játszottak utoljára bajnoki mérkőzést, akkor 90-80-ra verték a török első osztály utolsó helyezettjét, az Istanbul BBSK-t, de akkor még McCollummal álltak fel, azt követően pedig kikaptak a Sassaritól Olaszországban. A EuroCupban így természetesen 1-1-gyel állnak ők is, ahogy a másik három csapat is, a török bajnokságban pedig maradtak a harmadikok 10-5-ös összmérlegükkel a két kirakatcsapat, az Anadolu Efes és a Fenerbahce mögött.

McCollum kiesése miatt elég nehéz megjósolni, hogy mit kapunk tőlük, mert irányító nélkül azért mindenkinek nehezebb lesz a dolga, itt főleg a centereknél lehet probléma - Stephane Lasme és Dorsey is nagy nevek, de egyik sem arról híres, hogy egyedül oldja meg a helyzeteit, sokkal inkább védekezésük miatt szeretik őket, plusz ha megpasszolják őket, azért nem teljesen fakezű egyikőjük sem. A EuroCupban ráadásul még a büntetőzésük is kifejezetten összeszedett (81.3% és 63.6%), pedig az mindkét center esetében sarkallatos pont. McCollum sérülésével jöhet el Vladimir Micov és Blake Schilb ideje - egyikőjük sem irányító, de egyénileg olyan kvalitású játékosok, akik képesek csapatukat a hátukon cipelni (Schilb volt az Euroligában a forduló MVP-je is, borzasztóan jó all-around játékos), és valószínűleg ennek most jött el az ideje McCollum kiválásával.

Az Olaj alapvetően teher nélkül állhatott volna ki erre a találkozóra is, és minden bizonnyal nagyon nem változtak az esélyek az amerikai irányító sérülése után sem, de ez nem biztos, hogy túl jó előjel. Az otthoni és a fontos találkozókra ugyanis nagyon szépen felpörgött az utóbbi hónapokban Pór Péter együttese, a leadható idegenbeli meccseken viszont, amelyeken az esélytelenek nyugalmával játszhattak, még nem sikerült egy szorosabb eredmény sem (a két oroszországi találkozó mellett most már a Zaragozában lejátszott összecsapás is ide tartozik). Az alapvetően sokszor látott és egységes csapatjáték is szétesett ezeken a mérkőzéseken, pedig most egy "hazai" produkcióval még ki is lehetne egy szorosabb eredményt csikarni, ami borzasztóan fontos lenne lélektanilag is, mert egy hét múlva Szolnokon csap majd össze ugyanez a két együttes.

Nem nagyon kergethetünk hiú ábrándokat, az Olaj idegenbeli meccsei és a Galatasaray állománya alapján ez a mérkőzés sima hazai győzelmet fog hozni. A Schilb, Micov, Lasme, Dorsey négyes bombaerős, a Szolnok szintjéhez képest is legalább 1-2 kategória fölfelé. Ha azonban a magasemberrotáció mellett a hátvédektől is elveszít egy csapat egy meghatározó embert, ráadásul az egyetlen komoly percekre használt irányítót, az nagyban megboríthatja a papírformát, és leginkább ebben bízhatunk most. Egy kicsit is jobb játék ha meglepetést nem is hoz, de az akkora kiütést el kellene kerülni, mint amit egy hete Spanyolországban kapott a Szolnok, mert az egy hét múlva rendezendő "visszavágón" nagy jelentősége lehet annak, mennyire hiszik el Vojvoda Dávidék, hogy van keresnivalójuk egy ilyen sztárgárda ellen is.

A találkozót a Sport1 csatorna élőben, 19:00-s műsorkezdettel közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!


Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus