Görögországba látogat az Alba

Ma este 18:30-tól a magyar bajnok Alba Fehérvár a görög PAOK Thesszaloniki vendége lesz a EuroCup első csoportkörének hetedik fordulójában. A tabella alapján sok jóra nem számíthat a magyar együttes, de a két gárda első egymás elleni meccse megmutatta, hogy nagyon is foghatóak a vendéglátók, akiknek létkérdés a ma esti győzelem a továbbjutásukhoz. A találkozót a Sport2 csatorna élőben közvetíti, lássuk a mérkőzés felvezetését!

EuroCup, Első Csoportkör, F csoport, 7. forduló
PAOK Thesszaloniki (görög, 4-2) - Alba Fehérvár (magyar, 1-5)
2013.11.27., szerda, 18:30 (TV - Sport2, 18:30)

A görögök a második fordulóban hatalmasat szenvedtek Veszprémben. Talán kicsit nagyképűen, talán túl nyugodtan érkeztek Magyarországra és majdnem ráfizettek erre, elég erős bírói segédlettel sikerült csak nyerniük akkor az Alba ellen, 88-89 arányban.

Az első körben a Buducsnosztot is a meccs végén legyőző (85-84) PAOK a harmadik fordulóban aztán már nem tudott kitérni végzete elől, az Ankara úgy verte őket (75-77), hogy ezen a meccsen a görögök vezettek már több mint 20 ponttal is. A negyedik fordulóban egy elég erős üzenetet küldtek mindenkinek, hogy nagyon komolyan gondolják a továbbjutást, mivel legyőzték a kifejezetten erősnek tűnő Himik Juzsnij gárdáját (77-69).

Egy körrel később leiskolázta őket a Novgorod Oroszországban (53-87), egy héttel ezelőtt azonban bombameglepetésre másodjára is legyőzték a Buducsnosztot (75-69), ezzel a kiesés szélére sodorták a montenegróiakat, önmagukat pedig nagyon jó helyzetbe hozták a továbbiakra. Jelenleg 4-2-es mérleggel a csoport harmadik helyén állnak, két-két győzelemmel van többjük, mint a törököknek és a montenegróiaknak.

A főpróba nagyon nem sikerült számukra, hiszen tükörsimán kaptak ki a bajnokság utolsó helyezettjétől, a Trikallától (87-76) úgy, hogy három negyed után már 21 ponttal égtek.

Várható rotáció:
Cooper - Haralampidisz - Kaszelakisz - Cairelisz - Bogrisz
Cohlasz - Payne - Dedasz - Margaritisz

Azt láttuk, hogy erős csapatjátékot játszanak, kevés egyénileg is kiemelkedő játékossal. A három legponterősebb emberük Bogrisz és Cairelisz a palánk alatt, illetve Haralampidisz a külső sorban. Komoly pontmennyiség van még a két amerikaiban, Cooperben és Payne-ben is - előbbi főleg a triplák terén jeleskedik, hiszen meccsenként nagyjából 5 kísérletének majdnem 42%-a célba talál -, de Margaritisz és Cohlasz is meg tudja magát szórni, ha arról van szó - látható, hogy nem nagyon lehet 1-1 emberre felkészülni náluk.

A találkozó nagyon komoly téttel bír a PAOK szempontjából, hiszen ha ezen az estén kikapnak, akkor gyakorlatilag semmit nem ért az előző heti bravúrjuk a Buducsnoszt ellen és vajmi kevés esélyük marad a továbblépésre a további programot is nézve. A Buducsnoszt a TED Ankarával játszik ma - az egyik 2-4-es csapat tehát biztosan nyer -, így egy esetleges Alba-győzelem azt jelentené, hogy három fordulóval az első csoportkör vége előtt egy győzelem lesz már csak a görögök előnye "a vonallal" szemben.

Mivel a következő három fordulóban Törökországba és Ukrajnába látogatnak, majd a legvégén fogadják a Novgorodot, létkérdés számukra a mai meccs behúzása. Könnyedén előfordulhat, hogy győzelem nélkül zárják az utolsó három kört, ebben az esetben pedig csak egy mai siker jelentene reális reményt a továbbiakra és arra, hogy a következő csoportkörbe lépjenek.

 

Az Alba a PAOK-tól elszenvedett, fájó vereséget követően simán kapott ki a Himiktől (75-88), majd egy sok hibával tarkított találkozón vesztett a Buducsnoszt otthonában (61-66). Az ötödik fordulóban, két héttel ezelőtt tört meg a jég, az Ankarát 18 pontos hátrányból fordítva verték, a végén viszonylag komoly különbséggel (92-84). Egy héttel ezelőtt sem vallottak szégyent, a jól játszó Novgoroddal tudták tartani a lépést (78-84), így állnak most 1-5-ös mérleggel a csoport hatodik helyén.

A magyar bajnokságban eléggé hullámzik a teljesítményük. Október végén komoly gödörbe kerültek, de november legelején 19 pontos hátrányból verték a Falcót Szombathelyen (82-79), majd hazai parketten könnyedén intézték el a Jászberényt (96-77), a törökök elleni győzelmet követően azonban esélyük sem volt Pakson (71-90). Az előző hétvégén, a ZTE ellen viszonylag könnyen nyertek Zalaegerszegen is (68-85), így 6-3-mal némileg stabilizálták helyüket a két éllovast (ASE, Kecskemét) üldöző boly elején.

Abban lehet bízni, hogy Somogyi Gergely tartja a EuroCupban mutatott jó formáját - sőt, a ZTE ellen már a magyar bajnokságban is jól teljesített -, így ő Bogrisz hatékonyságát nagyban tudja csökkenteni. Braydon Hobbs is kezdi összeszedni magát - továbbra sem irányít, de a külső dobásai valamivel talán stabilabban ülnek az utóbbi időben. Ramone Moore jó formában kosarazik, Maurice Kemp pedig az "odavágón" nagyon jól szerepelt a görögök ellen - az amerikai játékos 26 ponttal és 40 VAL-lal zárta azt a mérkőzést.

A két csapat dobóstatisztikái közül a kétpontosoknál van óriási különbség: a PAOK majdnem egy kerek 10-essel jobban céloz a triplavonalon belülről (53.3% - 43.4%). A triplákat és a büntetőket is az Alba dobja jobban, de csak 1-2 százalékkal, gyakorlatilag ugyanannyi labdát adott el eddig mindkét együttes (84-86), és ugyanannyi pattanót is szedtek (178-179). Ami még nagy különbség, hogy öt szoros meccséből négyet megnyert a PAOK, míg az Alba ezeket az Ankara elleni mérkőzés kivételével mind elbukta, ez a valamivel jobb játékosállomány mellett a nemzetközi tapasztalatok közötti differenciát is mutatja.

Az első egymás elleni meccs miatt valószínűleg komolyabban fognak készülni a görögök, mint tették ezt az első találkozót megelőzően, de ettől függetlenül azért verhető ez a csapat. Egészen kiváló csapatjátékuk mellett nincs olyan játékosuk, akinek a levédése megoldhatatlan feladat lenne. Egyértelműen nem az Alba az esélyes, főleg azért, mert Görögországban lesz a meccs, de így sem elképzelhetetlen egy bravúr a székesfehérváriaktól. A PAOK amellett, hogy kétszer verte a Buducsnosztot, meglepő vereségeket is szedett már be idén, hajlamos a pozitív meglepetések mellett nagy leolvadásokra is.

A találkozót 18:30-as műsorkezdettel közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Fehérvár, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus