Gyenge első és negyedik negyed, Olaj-vereség Rigában

Hiába jött vissza 13 pontos hátrányból az Olaj a harmadik negyed végére, a negyedik felvonás gyenge támadójátéka miatt kikaptak Rigában.

EuroCup, Első Csoportkör, 2. forduló
VEF Riga (lett, 1-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-1) 71-61
(16-9, 26-27, 16-18, 13-7)

VEF Riga: Dillard 10/6, Robinson 19/15, Timma 7/3, Pasecniks -, Fall 11.
Csere: A. Berzins 10/6, Mejeris 4, Strelnieks -, Jakovics 6, Zakis 4.

Szolnoki Olaj KK: Jones 8, Vojvoda 7/3, Milosevics 8, Lóránt 14/3, Báder 3.
Csere: Keller 2, Szinovec 13/6, Wittmann 3/3, Brkics 3/3.

A meccs statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Az első kosárra egészen a negyedik perc végéig várni kellett, nagyon idegesen kezdtek felek. A hazaiaknál Janis Timma hibázott kintről és centermunka után, majd ziccerből is, míg az Olajnál több eladott labda is volt ebben a periódusban, a dobások pedig a vendég oldalon is rendre célt tévesztettek. Lóránt Péter a sarokból volt először eredményes a találkozón, amelyre Timma válaszolt két büntetővel, Kevin Dillard pedig pont a negyed felénél dobott egy triplát messziről, így álltak a csapatok 5 perc játék után (5-2). Kezdett beindulni a pontgyártás: Lazeric Jones ziccere után Mareks Mejeris büntetőkkel, Arturs Berzins a palánk alól, Marko Brkics pedig a triplavonal mögül volt eredményes (9-7). A személyi hibákat gyorsan gyűjtögette a magyar együttes, Berzins és Ingus Jakovics három egypontosával öttel ment a Riga 8 perc játék után (12-7). Vojvoda Dávid floaterével ugyan még zárkózott a Szolnok, de Mejeris és Jakovics is ziccereket dobtak ezután, hét ponttal álltak jobban a lettek 10 perc játék után (16-9).

Ronalds Zakis ziccerével kezdődött a második negyed, de Báder Márton egy 2+1-es akcióval hozta közelebb az Olajt (18-12). A Jakovics-Timma alley-oop zsákolás után a Riga három személyi hibát is beütött egy percen belül, komoly bajba kerültek ezzel a lettek erre a felvonásra. Vojvoda két büntetője után Jones tett fel egy ziccert nehéz helyzetben, Lóránt pedig a saját maga által kihagyott dobást tette vissza, pillanatok alatt visszajött a meccsbe a Szolnok a 14. perc elejére (20-18). Dillard egy ziccerrel és egy középtávolival azonnal jelentkezett is a hazai játékmegszakítás után, Dragan Alekszicsnek kellett időt kérnie ekkor (24-18). Gerald Robinson is kezdett beindulni: egy perc alatt szerzett 7 pontot, először nőtt 10 pont fölé a távolság a 16. percben (31-20). A félidő második részében három ember volt főszerepben: Stefan Szinovec 4/6-tal büntetőzött, Lóránt Péter kintről és bentről is betalált, 7 pontot szerzett, a túloldalon pedig Bamba Fall tett 5 pontot a közösbe (36-31). A félidő utolsó percében Robinson hármasára Wittmann Krisztián válaszolt azonnal, majd Timma is eredményes volt kintről, ám a dudaszó pillanatában Sztrahinja Milosevics is betalált öt és fél méterről, így hattal vezetett a Riga a nagyszünetben (42-36).

Az első 20 perc kiegyenlített statisztikákat hozott. Az első negyedben a lettek, a második negyedben az Olaj büntetőzhetett többet, összességében hasonló volt a két csapat mérlege ilyen szempontból (10-11 fault, 8/9 vs. 7/9 büntetőzés). Ugyanannyi pattanót szedett a két gárda (16-16, támadó: 2-3), hasonló mennyiségű labdát adtak el (5-6), és a triplákban sem volt szinte semmilyen különbség (4/11 vs. 3/8), a lettek valamivel jobban dobták a kétpontosokat (11/19 vs. 10/22). A hazaiaknál a sokáig észrevehetetlen Robinson (10 pont, 3 gólpassz, 2 pattanó) és Timma (7 pont, 3 pattanó, 2 gólpassz, 2 szerzett labda) voltak a legjobbak, míg a túloldalon Lóránt emelkedett ki pontszerzésével (11 pont, 3 pattanó).

Brkics kihagyott, Arturs Berzins bedobott hármasával indult a második félidő, majd Jones lépett rá a vonalra a hármaskísérletnél - viszont legalább a dobás bement -, Dillard azonban azonnal bepörkölt még egy triplát, 10 pontra nőtt a távolság (48-38). Jones 2+1-es akciójánál a büntető hibádzott, majd Timma játszotta meg jól Fallt, Robinson pedig gondolkodás nélkül dobta a Riga harmadik hármasát a negyedben, a 25. percben időt is kért Alekszics, kezdtek "megúszni" a lettek (53-40). Milosevics a sportszerűtlenért megítélt mindkét büntetőt kihagyta, a 2+1 viszont összejött neki, igaz, Robinsonnak is az újabb hármas a túloldalon (56-43). Lóránt duplájára és Szinovec egy büntetőjére jött Zakis két egypontosa, 58-46-nál viszont kicsit befagyott az állás, a Riga például nem szerzett pontot a negyed utolsó három és fél percében. A 29. perc kezdetén Szinovec triplájával jött be újra 10 pont alá a Szolnok (58-49), és egy hazai időkérés után jött Keller ziccere - igaz, ugyanő négy büntetőt is kihagyott ebben a szakaszban - és Szinovec hármasa, így csak négy egység volt a magyarok hátránya a záró 10 perc előtt (58-54).

Idegesen kezdődött a negyedik negyed, a szoros állás egyik csapatnak sem tett jót - a Szolnoknál több lépéshibát is fújtak, míg az eddig szinte hibátlanul büntetőző letteknél Fall kétszer is hibázott a vonalról. A szenegáli center a 33. perc közepén volt eredményes saját hibája után, Szinovec viszont azonnal válaszolt egy középtávolival, mire Robinson az ötödik tripláját dobta (63-56), a 35. perc végén azonban ugyanúgy 5-2 volt a negyedbeli állás, mint az első negyedben 5 perc után. Fall pont 35 percnél dobott egy lefordulós tempót, az Olaj pedig egyszerűen mindent kihagyott ekkor, nem tudtak a gyűrűbe találni a szolnoki játékosok, Jakovics egy jó büntetője után újra közte 10 lett négy perccel a vége előtt (66-56). Milosevics is csak egyszer talált be a megítélt büntetőket követően - pocsék teljesítményt nyújtottak a vendégek a vonalról ezen az estén -, Arturs Berzins pedig triplával válaszolt, kezdett eldőlni a találkozó (69-57). Lóránt egy büntetője után Vojvoda kintről még betalált, így kettő perccel a vége előtt a halvány remény még visszajött (69-61), de Jakovics két büntetője után két támadást is elrontott a Szolnok, így végül 71-61 arányban győzött a Riga.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus