Gyenge első félidő, Olaj-vereség Zadarban

A Szolnoki Olaj KK a mai napon, az Adria Liga 2013/14-es kiírásának első fordulójában a horvátországi Zadarban lépett pályára. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a magyar bajnokság tavalyi ezüstérmese gyengén kezdett, első negyedben összeszedett 8 pontos hátrányuk pedig egész meccsükre rányomta a bélyegét.

A támadójátékát az első félidőben abszolút nem találó Szolnok a harmadik negyedben Willie Warren vezetésével némileg magára talált, a negyedik negyedben pedig már négy pontra is megközelítette a horvátokat, de ennél közelebb nem jutottak Warrenék, végeredményben 71-67-re kikaptak!

Adria Liga, alapszakasz, 1. forduló
Zadar (horvát, 1-0) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-1) 71-67 (17-9, 14-13, 20-18, 20-27)

Zadar: Lawrence 5/3, Jardine -, Ramljak 15/3, Ivanov 10, Sobin 10.
Csere: Kraljevic 10, Car 17/9, Dijan 2, Prostan -, Djugum -, Batur 2.

Szolnoki Olaj KK: Warren 18/6, Vojvoda 7/3, Oliver 7/3, Lóránt 10, Keller 5.
Csere: Horváth 9/9, Báder 3, Rakics 3/3, Ivosev -, Simon 5.

Nem kezdett rosszul a szolnoki alakulat, hiszen Keller Ákos négy pontjával 4-0-ra vezettek két és fél percet követően - ez az állapot azonban csak eddig tartott. Sajnos ezután a támadójáték abszolút szétesett a vendégeknél, a hazaiak pedig magukra találtak, így a negyed feléhez már 9-4-es zadari vezetéssel érkeztek a felek. Mondhatni a védekezés jellege dominált a játéknak, de az igazság az, hogy a horvátok második esélyekből sem tudtak betalálni ebben az időszakban, pedig volt nekik nem kevés, és az egész első félidőben pocsékul dobtak kintről, 10 kísérletükből mindössze egy élt célba. A magyar együttesnél ezzel szemben voltak gondok a csapatjátékkal is, kevés gólpassz, sok eladott jellemezte az Olajt. Az első negyed utolsó kettő percére még 11-9-cel fordultak a csapatok, ám Lawrence és Ramljak két-két büntetőjével, valamint Kraljevic támadópattanó után visszatett labdájával 8 pontra húztak el a hazaiak a Szolnoktól az első 10 perc végére (17-9).

A második negyed még kínkeservesebb volt, mint az első felvonás, hiszen a negyed első felében 6-6 pontot szorgoskodtak össze a felek, de nagyon a játékrész második felére sem kapták össze magukat. A kilátogató 3000 néző hangos ovációval fogadhatott ebben a szakaszban minden pontot, nem sok volt ugyanis belőle, borzasztóan dobtak mindkét oldalon. A szolnokiak teljesen ad hoc támadójátékkal rukkoltak elő, az első 20 percben összesen 22 pontot sikerült szerezniük, és megköszönhetik a vendéglátók gyenge kinti dobásainak, hogy volt még esélyük a nagyszünetben - bár a játék képe alapján ekkor nehéz volt elképzelni, hogy az Olaj fordítani tud a második félidőben (31-22).

Fordulás után semmi nem is utalt erre, hiszen a negyed első öt percében megint pocsék teljesítményt nyújtottak a magyarok, öt pontra futotta ennyi idő alatt és úgy tűnt, hogy el is dőlt a meccs, hiszen a Marko Ramljak vezette Zadar épp az említett kiscsatár hármasával már 16 ponttal vezetett a harmadik negyed közepén (43-27). Ekkor gondolta úgy Willie Warren, hogy kicsit aktivizálja magát, és a saját kezébe veszi a csapat sorsát. Erőfeszítéseinek, illetve Lóránt Péter és Vojvoda Dávid kosarainak köszönhetően 11 egységre fel is zárkózott az Olaj, de az utolsó percben Simon Balázs három büntetője nagyon kellett, hogy ez legyen a távolság az utolsó negyed előtt is (51-40).

Az utolsó felvonás három percig csendes volt, tartotta, sőt, 13 pontra növelte is előnyét a horvát alakulat. 58-45 után azonban a Szolnok percei következtek, 11-2-es rohamot produkáltak négy perc alatt, így a 38. perc kezdetén már csak 4 pont volt a magyar együttes hátránya (60-56). Hogy ebből nem lettek olyan hatalmas izgalmak, arról a volt horvát válogatott, Marko Car gondoskodott - triplájával és büntetőivel biztosította, hogy mindig látótávolságon kívül maradjon az Olaj, véletlenül se támadhassanak az egyenlítését. Erőfeszítései sikeresek voltak, így hiába Chris Oliver és Horváth Ákos hármasa az utolsó percben, négy pont megmaradt a két együttes között, 71-67-re nyert a Zadar.

A statisztikai adatokban leginkább a pattanózásban volt hatalmas különbség, hiszen 35-25-re nyerte ezt a csatár a horvát alakulat, az Olaj palánkja alatt pedig 11 támadópattanót szedtek össze, míg a Szolnok csak 21-szer tudta összeszedni a labdát - tehát gyakorlatilag az elrontott dobások egy harmada után újra próbálkozhatott az ellenfél. A büntetőket sem dobta jól a vendég gárda, 21-ből csak 13-szor találtak be, míg a túloldalon ugyanez a mutató 14/18. A triplákban jobb volt az Olaj (5/16 vs. 8/19), míg a ketteseknél a Zadar (21/42 vs. 15/32). A pattanózásbeli különbség látszik a mezőnykísérletek számán, nagyjából ennyi volt ma a különbség a két fél között. A Szolnoknál összesen ketten értek el 10 pontig: Lóránt Péter (10 pont, 7 pattanó), illetve Willie Warren (18 pont, 3 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 3 eladott labda).

A meccs teljes statisztikája!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus