Győzelmi esélyekkel a Sopron Belgiumban

Kedd este 20.00-tól a Sopron KC együttese a belga Antwerp Giants-cel mérkőzik meg a FIBA Europe Cup első körében.

FIBA Europe Cup, Első csoportkör, 1. forduló
Port of Antwerp Giants (belga, 0-0) - Sopron KC (magyar, 0-0)
2015.10.27., kedd, 20:00

A belga csapat játékosállományáról írtunk már augusztus elején, ezen a linken elolvashatjátok a nyári érkezőiket, illetve a róluk ismert információkat. Egyetlen fontosabb szerzeményük volt azóta, a 20 éves, 188 centi magas Philippe Peeters, de ő is csak kiegészítő játékos.

A belgák eddig 5 fordulón vannak túl a bajnokságban, és a Sopronhoz hasonlóan mindössze 2-3-as mérleget tudnak felmutatni. Nem túl jó előjel számukra, hogy csak a két utolsót, a Kangoeroest és a Leuvent tudták megverni - előbbit a második fordulóban, utóbbit pedig két nappal ezelőtt. A 2-2-vel álló Okapi Aalstar és a Verviers-Pepinster is megverte őket, sőt, a 4. fordulóban még a Liege-től is kikaptak, akkori ellenfelüknek pedig ez az egyetlen győzelme, mondhatni pocsékul kezdték tehát a bajnokságot.

A kezdő irányítójuknak, Kwame Vaughnnak (17.6 pont, 4.0 pattanó, 3.0 gólpassz, 1.6 szerzett labda) és a kezdő erőcsatáruknak, Melsahn Basabe-nek (17.8 pont, 8.0 pattanó) megy igazán, de a hat amerikai mellett az 5.6 pattanót átlagoló Jean-Marc Mwemán kívül senki nem tesz hozzá túl sokat a csapat teljesítményéhez eddig. Mikh McKinney-t (46.2%) leszámítva mindenki 30% környékén vagy az alatt dobja a hármasokat, óriási gondjuk ez, nem véletlenül állnak eddig úgy, ahogy.

A Sopron sincs éppen top formában, hiszen ők is 2-3-mal állnak, de azért teljesen más 2-3 ez szerintem, mint a belgáké, hiszen ők a bajnokság első két helyezettjének, a Falcónak és a Körmendnek az otthonában kaptak ki, valamint az akkor még ennyire nem széteső Olaj verte őket, szintén idegenben, a sorsolás finoman szólva sem kedvezett eddig Sabáli Balázs együttesének. Körmenden ráadásul a legutóbb hosszabbítás után szenvedtek csak vereséget, nagyon megszorongatták a magyar bajnokság egyetlen hibátlan csapatát.

Más kérdés, hogy annak a meccsnek vajon milyen következményei lesznek, hiszen a hosszabb meccs sem biztos, hogy segített, de a plusz 5 perc játéknál jóval fontosabb kérdés, hogyan dolgozták fel, hogy gyakorlatilag nyert helyzetből buktak egy olyan mérkőzést, amelyen embertelen százalékkal dobták a hármasokat (21/37). Ha ezen túl tudnak lépni, akkor szerintem jó esélyük van egy idegenbeli sikerrel kezdeni a nemzetközi kupát, ez a belga együttes ugyanis jelen állapotában több mint verhető.

A Sopron állományban sincs szerintem rosszabb helyzetben ellenfelénél, hiszen ugyan az SKC csak 5 légióssal áll majd fel, a hazai magjukat jóval inkább használják, mint a belgák - ha játszhat, akkor Ruják András, Tóth Gergely, Takács Norbert és Dénes Gábor is sokkal többet tehet hozzá a mérkőzéshez, mint az Antwerp belgái. Bavcic, Rancic, Radulovics és Tiggs is jelentős rutinbeli fölényben van az ellenfelekkel szemben, ez pedig egyértelműen előny lehet majd a nemzetközi mezőnyben, főleg hogy egy sebezhető társasággal csap össze a Sopron.

Összességében nézve azért egy ilyen nyitány előtt nehéz jósolni, a hosszú utazás sem tudni, mennyit vesz ki Sabáliékból, de feltett kezekkel semmiképp nem kell kiállniuk, szerintem teljesen reális lehet a mostani Antwerp ellen egy győztes bemutatkozás.

A találkozóról élőképes streamet ezen a linken nézhettek majd, a FIBA Europe oldalán pedig természetesen ezúttal is lesz statisztika!

Hajrá Sopron, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus