Győzött, csoportelső és továbbjutott a Körmend!

Az Egis Körmend együttese 18 percig nagyon magabiztosan vezetett, de nagy végjátékra kényszerült a Bnei Herzliya ellen. A végig borzasztóan szoros utolsó negyed után 91-88-ra nyert a vasi alakulat, és mivel a Nanterre kikapott Minszkben, így a Körmend csoportelsőként bejutott a legjobb 16 közé a FIBA Europe Cupban!

 

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, N-csoport, 6. forduló
Egis Körmend (magyar, 4-2) - Bnei Herzliya (izraeli, 1-5) 91-88 (21-13, 20-20, 21-29, 29-26)

Egis Körmend: Gibbs 16/9, Smith 10/3, Ferencz 8/6, Allen 14/3, Horti 10.
Csere: Petty 16/3, Loveridge 10/6, Csorvási 7, Németh -.

Bnei Herzliya: Green 14/6, Dennis 8, Zelkovits 17/3, Kanacevic 14/3, Adrien 18/3.
Csere: Jacko 4, Leumi 13/9, Sharp -.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

Jól kezdett a Körmend, Ferencz triplája nyitotta a meccset, és bár támadásban azért voltak hibák, védekezésben nagyon jól zárt a vasi együttes - Kanacevic a 4. perc végén a második izraeli kosarat szerezte mindössze (8-4). A negyed felénél ettől függetlenül 10-8 volt az állás, de ezután majdnem 4 percen keresztül egyetlen pontot szerzett mindössze a vendég gárda, Gibbs és Csorvási kosarai után pedig Smith hármasa 8 pontos vezetést eredményezett Gasper Potocnik csapatának (17-9), ennyi volt a különbség a negyed végén is (21-13).

A második felvonásban Smith, Gibbs és Horti révén 13 pontra nőtt a hazaiak előnye két és fél perc alatt (26-13). Az izraeli bajnokság harmadik helyezettje egyszerűen képtelen volt feltörni a magyar együttes védelmét, csak büntetőkből szereztek pontot a negyed első felében (31-17). Petty és Zelkovits váltottak kosarakat ezt követően, de lényegében mindenre volt válasza a Körmendnek a 18. percig (38-25). Ekkor jött egy kis rövidzárlat - hiába kért időt közben Potocnik, az izraelieknél Leumi bepörkölt két hármast, nagyrészt ennek köszönhetően lejöttek 5 pontra a vendégek a 20. percben (38-33). Nagyon kellett Petty triplája ahhoz, hogy megnyugtatóbb legyen a körmendi előny a félidőben (41-33).

Az első félidő első 18 percében látott magabiztos játékból és előnyből azért nem nagyon maradt a harmadik negyedre - támadásban rendben volt a Körmend, de védekezésben felpuhult a vasi alakulat a korábban látottakhoz képest, az izraeliek pedig pontosabban is hajtották végre feladataikat elöl. Adrien és Kanacevic révén közelítették meg négy pontra a hazai gárdát rögtön a negyed elején, de sokáig ez a 4-9 pontos sáv volt az, amiben mozgott a mérkőzés. Kosárra kosár volt a válasz, így se az izraeliek nem tudtak közelebb jönni, sem a magyarok nem tudtak ellépni, hiába szerzett például másfél perc alatt 10 pontot Gibbs. A vendégek kezdték bedarálni a vasiakat az Adrien, Zelkovits, Kanacevic trió vezetésével, utóbbi duplájával egál lett az állás a záró 10 perc előtt (62-62).

Az utolsó negyedben óriási volt a tét, hiszen a többi mérkőzés miatt nagyon könnyen benne volt, hogy elég egy sima siker is, de az is, hogy azzal kiesik a Körmend. Óriási dobópárbaj indult megint, egyetlen pillanatra nem tudott elszakadni egyik csapat sem a másiktól. A hazaiaknál Petty villogott ebben a periódusban, a vendégektől pedig Taurean Green. Zelkovits, Smith, Kanacevic, Allen, gyakorlatilag mindenki hozzászólt a tánchoz, ráadásul Adrien hármasát is "kinullázták" a hazaiak három büntetővel, így egál volt az állás 2:28-cal a vége előtt (79-79), Loveridge triplájával pedig hazai előnnyel kezdték a csapatok az utolsó két percet (82-79).

Kanacevic 1:13-mal a vége előtt válaszolt ugyan egy hármassal, de Loveridge azonnal beszórt egy kettest az ellentámadásból, Green pedig 25 másodperccel a vége előtt eladta a labdát, így elkezdődött a faultolás és a büntetőpárbaj (84-82). Petty mindkét büntetőt beszórta, Dennis ziccere után viszont Allen az egyiket kihagyta. Green mindkét egypontost értékesítette, de még így is volt egy pontnyi előnye a Körmendnek 7 másodperccel a vége előtt, és támadhatott (87-86). Allen kétszer pontos volt, Green is, majd Allen megint, ezzel pedig ki is alakult a végeredmény, mert a vendégek triplája nem ért célba, 91-88-ra győzött a vasi alakulat.

Mivel a Nanterre 88-82-re kikapott Minszkben, így ezzel a győzelemmel a Körmend csoportelsőként továbbjutott!

Foto, Slide - fiba.com, Jene Sándor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus