Hanga: a döntés napja

Első szezoncélját, az olasz kupa nyolcas döntőjét ma este, a Varese elleni győzelemmel, kipipálhatja Hanga Ádám és az Avellino.

Abban a szerencsés helyzetben van a Hanga Ádámmal felálló Scandone Avellino, hogy mire ma este fél kilenckor a RaiSport 1 élő közvetítése alatt parkettra lép, már tudni fogja: a kötelező győzelem súlyos terhével, vagy "csak" a szintén fontos, későbbi jobb alapszakasz-helyezés érdekében kell legyűrnie az Openjobmetis Varesét. Ha kora este, a Cantú, egy másik ex-fehérvári kedvenccel, Damian Hollisszal a soraiban otthonában vereséget szenved a mostanában kissé gyengélkedő Virtus Romától (Lóránt Péter ex-klubja - csakhogy teljes legyen a háromszög), akkor a Scandone Avellino, függetlenül esti meccse eredményétől, 2011 után ismét ott lesz az olasz kupa nyolcas döntőjében!

Ádámék azonban nem bazírozhatnak mások bukására, így a mai cél sem lehet más, csak a győzelem, az a győzelem, amely ma az európai kosárlabdázás egyik legendás klubjának "testén" át érhető el. A mai ellenfél, a Pallacanestro Varese ugyanis egy 10-szeres olasz bajnok, amely 5 BEK (ma Euroliga) 2 KEK (ma EuroCup) és 3 klubvilágbajnoki cím büszke tulajdonosa! Persze a mai Varese már nem tartozik az európai kosárlabdázás legszűkebb krémjéhez, ám még mai állapotában is minimum egy erős európai középcsapat. A gárda mestere, az egykori remek kosaras, Gianmarco Pozzecco (megfordult az NBA-ben is a Toronto Raptors játékosaként), aki maga is a lombard klub egyik legendája, és aki az egyik legszínesebb egyéniség az "újhullámos" fiatal olasz szakvezetők közt.

A Varese számára komoly csalódás, hogy elmúlt heti fájó hazai veresége miatt (a Pistoia gyűrte le őket) már biztosan nem lehet ott Desióban, a kupadöntőn, de távlati céljaikat, a playoffba kerülést még biztosan nem adták fel, így ne legyen kétségünk, ők is a győzelemre törnek majd Avellinóban. Bevezetőnkben említettük, hogy már csak kétszereplős a 8. helyért folyó harc, Damian Hollis Cantuja még megelőzheti Hangáékat, ez pedig a Varese kapcsán érdekes felhangot ad a ma esti derbinek. A Varese egyik legnagyobb riválisa éppen a szomszédvár, a Cantú, így sokakban felmerülhet, a kupa szempontjából már minden mindegy alapon fellépő Varese aligha fogja ősi ellenfelét a döntőbe segíteni... Ám úgy véljük, pont emiatt is "rádobhat még egy lapáttal" a Varese, hogy Pozzeccóék még a látszatát is elkerüljék azoknak a vádaknak, hogy direkt babrálnak ki a Cantuval.

A balul sikerült őszi szezon után a vendégek mai keretéből többen az utolsó meccsüket játszhatják ma este Avellinóban a piros-fehérek játékosaként. Az itáliai "zuhanyhíradó" hírei szerint a következő napokban akár jelentősen is átalakulhat Pozzecco kerete. Aki biztosan marad, és ma is a legnagyobb nehézségeket okozhatja a hazai zöld fehéreknek, az Yakhouba Diawara, a francia válogatott, a Miami Heat és a Denver Nuggets egykori játékosa. A gall erőcsatár Ádámhoz hasonlóan rendkívül sokoldalú játékos, az ő semlegesítése kulcskérdés lehet. Diawara mellett és mögött az az amerikai Dawan Robinson a vendégek legjobbja, akinek minden bizonnyal a mai lesz a búcsúmeccse, hiába a jó statisztikák, a Varese már megállapodott az ex-NBA profi Eric Maynorral Robinson pótlására. De nemcsak Robinson távozhat, mi több, szinte az összes varesei légiós (a jelenleg sérült észt válogatott magasember Kristjan Kangur kivételével) a "nyakán érezheti a kést", Stanley Okoya, Willie Deane, Christian Eyenga, Ed Daniel és Andy Rautins sem igazán tudott maradandót alkotni az elmút hónapokban, és az All-Star Gála miatti kéthetes bajnoki szünet alatt többük is új munkaadó után nézhet.

A vasárnap este 20.30-tól kezdődő Sidigas Avellino - Openjobmetis Varese olasz bajnoki mérkőzést a RaiSport 1 élőben közvetíti. A RaiSport csatornái Magyarországról, egyéni műholdvevővel, a Hotbird műholdról szabadon foghatóak. A Raisport internetes streamen is közzé teszi élő adását, azonban ez csak olasz IP címmel megnyitható.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Avellino, hajrá Hanga Ádám!

A BEKO Serie A 15.. fordulójának további programja:

Dinamo Sassari -  Vanoli Cremona 88-82
Enel Brindisi -  Reggio Emilia 56-79
Vitasnella Cantù -  Acea Roma  11/01 18:15
JuveCaserta -  Pesaro  11/01 18:15
Capo d'Orlando -  Reyer Venezia  11/01 18:15
Virtus Bologna -  Dolomiti Trento  11/01 18:15
Tesi Group Pistoia -  EA7  Milano  12/01 20:00

A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

fotó: Facebook/Scandone Avellino (Fabrizio Nigro)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus