Hanga: bolognai bravúr előtt? (Élőképpel!)

A Trento ellen jó játékkal tért vissza a "győzelmi ösvényre" Hanga Ádám, ma az egykori Euroliga-győztes Bologna ellen jöhet a folytatás.

Az elmúlt héten a bajnokság meglepetés újonca, a Trento ellen söpört be egy magabiztos győzelmet a Sidigas Avellino. Az avellinói összecsapáson a legnagyobb örömünkre nemcsak a zöld-fehér gárda, de Ádám is újra remekül kosarazott, és csapata legeredményesebbjeként tevékeny részt vállalt a fontos sikerben. Tán már elcsépeltnek hangzik, de újfent rendkívül fontos összecsapás előtt állnak Hangáék. Az első fontos cél, hogy az alapszakasz felének zárásakor az Avellino ott legyen a legjobb nyolc között, mert ezzel válthatják meg jegyüket az olasz kupa nyolcas döntőjére Desioba. Jelen állás szerint a Venezia, a Sassari, a Reggio Emilia és a Milano helye már biztosnak tűnik, ahogy a kifejezetten erős Cantú és Brindisi részvétele is valószínűsíthető, azaz a nagy versenyfutás első etapjában két hely lehet már csak kiadó, erre pedig az Avellino mellett a Virtus Bologna is komoly elszántsággal és közel hasonló esélyekkel készül.

Az Ádámékhoz hasonlóan 4-4-es győzelem-vereség mutatóval álló bolognaiakat (az elmúlt bajnokságból származó tartozásaik miatt áll -2 pont a nevük mellett - emiatt nézik egyelőre az Avellino hátát) patinás múltjuk és parádés sikereik révén talán nálunk is jobban ismeri a sportág hazai közvéleménye. Kétszeres Euroliga-győztes (1998 és 2001), KEK-győztes (1990), EuroChallenge kupa-győztes (2009) és 15-szörös olasz bajnok a Virtus, és a teljesség igénye nélkül felsorolni is nehéz, hogy mennyi klasszis szerepelt egykor a bolognai fekete-fehér klub mezében. Csak ízelítőül: Predrag Danilovics, Jim McMillien, Roberto Brunamonti, Zoran Szavics, Arijan Komazec, Manu Ginobili, Kosztasz Patavukasz, Kresimir Cosic, Antoine Rigaudeau, Matjaz Smodis, Nikosz Ekonomu, Saulius Strombergas, Orlando Woolridge, Radoslav Nesterovic...

Persze már csak a múlt része az is, hogy a Scandone Avellino saját klubtörténete legnagyobb sikerét éppen a mai mérkőzés helyszínén, a 9 ezres bolognai Unipol Arénában, éppen a mai ellenfél, a Virtus Bologna ellen érte el. Íme az Avellino 2008-as olasz kupa diadalának rövid és látványos esszenciája:

A farkasok jelenlegi csapatkapitánya, Daniele Cavaliero részese volt a sikernek, így neki is kellemes emlékeket ébreszhetnek a ma esti kulisszák. Persze a jelen már nem ennyire fényes a "basket city" (a Virtus és a Fortitudo Bologna fénykorában, a 90-es évek derekán kapta ezt az elnevezést Bologna) "bianconeri" klubjánál. A bolognaiaik, akik még másfél évtizede is Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb kosárlabda-krőzusai voltak, mára alaposan összezsugorodtak, 5 amerikai légiósuk (Abdul Gaddy, Okaro White, Jeremy Hazell, Augustus Gilchrist, Allen Ray) közül csak Ray rendelkezik említésre méltó rezümével (47 NBA meccs a Celtics-szel, ex-Virtus Roma, Pau Orthez, Ulm és Cedevita Zágráb profi), ám kisebb sérülése miatt éppen Ray játéka kérdéses a ma esti összecsapás előtt. A Bologna olasz-sora azonban említésre méltó: az 1994-es születésű Matteo Imbro és az 1995-ös Simone Fontecchia személyében két rendkívül tehetséges fiatal erősíti a mezőnysort, míg a belső posztokon az olasz liga legmagasabb játékosa, a 222 cm magas Gino Cuccarolo, és az olasz válogatott center Valerio Mazzola okozhat kellemetlen perceket a vendég avellinóiaknak.

Ádámékhoz hasonlóan a Virtus Bologna is nagyszerű győzelmet aratott a mögöttünk hagyott hétvégén: az emilia-romagnai derbin a Grissin Bon Reggio Emiliát verték 78-66-ra közel 8 ezer néző előtt. Ezúttal ennyien talán nem lesznek az impozáns bolognai sportcsarnokban, de így is a Serie A egyik legnagyobb publikuma előtt kell sikerre vinni az avellinói expedíciót.

A vasárnap 18.15-től kezdődő Virtus Granarolo Bologna - Sidigas Avellino olasz bajnoki mérkőzést, erre a linkre kattintva élőképes közvetítéssel lehet majd követni.

Fontos: a mérkőzést közvetítő Canale 8 tv csak Campania tartomány területére adhatja ki adását az összecsapás alatt, de mivel ilyen esetekben a különböző helyi televíziók Olaszországban igencsak eltérő módon kezelik saját élő adásuk internetes streamjeinek elérhetőségét, illetve annak korlátozását, így sajnos most sem tudjuk garantálni, hogy a Canale 8 nem veszi le az élő adását a jelenleg még tökéletesen működő online felületéről. Megértésüket köszönjük!

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető!

(mindkét link csak közvetlenül a találkozó előtt válik "élővé"!)

Forza Avellino, hajrá Hanga Ádám!

A BEKO Serie A 9. fordulójának további programja:

Reggio Emilia -  Upea Capo d'Orlando    77-65
Enel Brindisi -  Openjobmetis Varese    69-71
Acea Roma -  Vanoli Cremona  07/12 18:15
Consultinvest Pesaro -  Reyer Venezia  07/12 18:15
Vitasnella Cantù -  Tesi Group Pistoia  07/12 18:15
Dinamo  Sassari -  EA7  Milano  07/12 20:30
Pasta Reggia Caserta -  Dolomiti  Trento  08/12 20:00

 

fotók: Flick/Basketinside (slide), Facebook/Scandone Avellino -Fabrizio Nigro

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus