Hanga: Cremonában a kupadöntőért (Élőképpel!)

Amennyiben nem akar mindent egy lapra, a jövő heti utolsó "őszi" fordulóra feltenni az Avellino, ma mindenképpen győzniük kell Cremonában.

Ma is kezdjük a friss hírekkel: sokáig úgy tűnt, ma éles ki-ki meccset vívhat a Vanoli Cremona és a Sidigas Avellino, ám azzal, hogy tegnap késő este az újonc-derbin a Trento lesöpörte a Capo d' Orlandót, már minden további eredménytől függetlenül mai házigazdánk, a Cremona biztosan ott lesz az olasz kupa februári nyolcas döntőjében. Történelmi tett ez a kiscsapat életében, még soha nem szerepeltek ilyen rangos eseményen! A tegnapi Trento sikerrel nemcsak a Cremona részvétele biztos (Milano, Velence, Sassari, Reggio Emilia, Brindisi, Trento, Cremona - már biztosították részvételüket), de az is eldőlt, hogy már csak egyetlen hely kiadó a kupadöntőre!

Ezért az egyetlen kiadó helyért jelenleg még öt klub (Avellino, Pistoia, Varese, Cantu Bologna) küzdhet jelentősen különböző esélyekkel. Ezen ötösből Ádámék pozíciója és sanszai a legjobbak, ám ha el akarják kerülni a jövő heti "matekozást" és horror-végjátékot", egy esetleges ki-ki ütközetet a Varese ellenében, ma mindenképpen gyzőzniük kell.

Hanga Ádámot az újévben rögtön komoly elismerés érte, a nyomtatott és online kiadásban is megjelenő vezető, helyi (Avellino és környéke) lap, az Ottopagine pénteki számának sportoldalán, nem túlzás, dicshimnuszokat zeng Ádám képességeiről és jelenlegi formájáról Sidigas, un Hanga formato Mvp című cikkében.

Az írás kiemeli, hogy mind védekezésben, mind támadásban a csapat gerincévé és legfontosabb támaszává vált, lenyűgőző, statisztikáiban is megnyilvánuló sokoldalúsága pedig az olasz első osztály legjobb "all round" játékosává avanzsálják Ádámot. Az Ottopagine is megemlíti, hogy Hanga még nem érkezett el lehetőségei határaihoz, elsősorban távoli dobásai és büntetőzése hatékonyabbá tételével még komoly tartalékok lehetnek benne. De a "H-faktor" több mint egy sokoldalú statisztika, az érzés és intelligencia a játékában számokkal nem mindig kimutatható, és az e heti Top 10 élére kerülő varázslata csak a jéghegy csúcsa, az igazán lényeges dolgok itt is a "víz alatt" vannak. Az, hogy a liga legjobb dobóit egymás után minimalizálja, a Serie A nehéztűzérei, Mitchell, Young, Kaukenas, Jones vagy Taylor mind tudnának erről mesélni... A sportág szerelmesei számára Hanga elegáns játékát látni élmény a szemnek. A szezon végén valószínűleg visszatér a Laboralhoz (szerk.: Ádám csak kölcsönben szerepel Itáliában), de addig is Hanga MVP formája messzire repítheti az Avellinót - írja az Ottopagine.

Visszatérve rendkívül fontos ma esti mérkőzésünkhöz, lássuk, kik ellen kell értékesíteni az első "meccslabdát". A Vanoli Cremonát 2009-es feljutásuk óta szinte mindig minden szezonrajt előtt elsők közt vetik a biztos kiesőjelöltek közé a szakírok, ám a cremonaiak eddig mindig fittyet hánytak erre, és szinte mindig "csont" nélkül bentmaradtak. Az idei évadban eddig nemcsak, hogy a kiesőzónától kerültek messzire, hanem óriási meglepetésre a felsőházban ragadtak! De nemcsak emiatt számít kuriózumnak a szereplésük, rajtuk kívül nincs még egy olyan egylet a Serie A-ban, amely 6 olasz játékost aktívan játszatna a saját rotációjában, a Vanoli Cremona ilyen!

A center, Marco Cusin és a 201 centijével irányítóként szereplő Luca Vitali neve talán itthon is dereng a kosárlabdát aktívan követők számára, mindketten jelenleg is tagjai az olasz válogatott keretének. Nicola Mei, Giulio Gazzotti, Fabio Mian vagy Luca Campani már biztosan keveseknek ismerős, ám mindannyian hasznos tagjai a Vanolinak. A Cremona négy amerikai légiósa közül Cameron Clark és James Bell rookie-ként, egyetemi évei után, életük első profi szerződésüket írták alá a Cremonával. Előbbi (Clark) Vitali és Hayes mellett a csapat legjobbja, így várhatóan a fiatal amerikai semlegesítése hárul majd a vele hasonló poszton szereplő Ádámra. Említettük már Kenny Hayes-t, ő  legnagyobb név a légiósok közt, tavaly (még a Maccabi Ashdod bedobójaként) az izraeli első osztály egyik legjobb pontszerzője volt majd 16 pontos átlagával. A negyedik amerikait, az olasz másodosztályból érkező Jazzmarr Fergusont általában Vitali cseréjeként használja Cesare Pancotto mester. Apropó Pancotto, a 60 éves szakvezető és az Avellino kapcsolata érdekes felhangot ad a mai találkozónak: Pancotto két éve, szezon közben beugorva még a mai vendég zöld-fehéreket mentette meg a kieséstől, ám azóta egy prémium vita következményeként elmérgesedett a két fél viszonya, ami mára odáig fajult, hogy jelen pillanatban is éppen Pancotto miatt (pontosabban a mester jogosnak ítélt követelése miatt) FIBA átigazolási tiltása alatt áll december eleje óta a Scandone.

A vasárnap 18.15-től kezdődő Vanoli Cremona - Sidigas Avellino olasz bajnoki mérkőzést erre a linkre kattintva élőképes közvetítéssel lehet majd követni.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Avellino, hajrá Hanga Ádám!

A BEKO Serie A 14.. fordulójának további programja:

Dolomiti  Trento -  Capo d'Orlando 90-73
Openjobmetis Varese -  Tesi Group Pistoia  04/01 18:15
Reggio Emilia -  JuveCaserta  04/01 18:15
Consultinvest Pesaro -  Vitasnella Cantù  04/01 18:15
Virtus Roma -  Virtus Bologna  04/01 18:15
Reyer Venezia -  Dinamo Sassari  04/01 20:30
EA7  Milano -  Enel Brindisi  05/01 20:00

A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

fotók: Facebook/Scandone Avellino- Fabrizio Nigro (slide), Ottopagine.it

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus