Hanga csapata megverte a Panát, a Barca elvette a Fener veretlenségét!

Péntek este hat összecsapással zárult le az Euroliga alapszakasz-csoportkörének hetedik fordulója, ahol a nap rangadóját a Barcelona meglehetősen simán hozta a korábban makulátlan mérlegű Fenerbahce ellen, ezzel pedig már biztos Top 16 résztvevő a katalán gárda és a Kijevben nyerő CSZKA Moszkva is. A nap legfontosabb magyar vonatkozású híre viszont a Laboral Kutxa diadala a Panathinaikosz ellen, amivel gyakorlatilag saját dupla lépéselőnybe került a továbbjutásért folytatott harcban Hanga Ádám új klubja. Jöjjenek a részletek!

A-csoport:

Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 6) - CSZKA Moszkva (orosz, 5 - 2) 74 - 82

A 21-et szóró korábbi D-Liga-menő, Blake Ahearn főszereplésével egy egységnyi előnnyel mehetett neki az utolsó etapnak a Kijev, de Kyle Hines 18 pontjából 10-et az utolsó játékrészre tartogatott, Milos Teodoszics (10 pont, 9 gólpassz) pedig megállíthatatlan volt a hajrában, így a CSZKA legyűrte az érdemi továbbjutási esélyeiről ezennel le is mondó Budivelniket és biztosította helyét a Top 16-ban.

Az egykori NBA-s Daequan Cook 16 ponttal mutatkozott be az ukránoknál a menesztett Micah Downs helyén,  de hiába ért vissza az Egyesült Államokból DaJuan Summers  (9 pont, 3 lepattanó) is, az öt kétszámjegyű dobóteljesítményt felvonultató moszkvai sztárgárda rutinosabb volt a végjátékban.

A Budivelnik legjobb dobói: Ahearn 21/12, Cook 16/12, Strelnieks 9/9, Summers 9

A CSZKA legjobb dobói: Hines 18, Weems 12, Micov 11/6

 

FC Barcelona (spanyol, 5 - 2) - Fenerbahce Ülker (török, 6 - 1) 94 . 81

Nagyot fordult a világ Barcelonában, hiszen a szezon elején felettébb bukdácsoió, Isztambulban csúnyán ki is kapó és a spanyol bajnokságban is kínos vereséget elszenvedő katalán alakulat még mindig Oleson és Lorbek nélkül felállva nagyon könnyedén leigázta a már biztos továbbjutó és korábban és a feldobásig Fenert.

Az első negyedben már 35-15-ös előnye volt a spanyol alakulatnak, melyet két olyan nyáron szerzett ász húzott ezen a derbin Kosztasz Papanikolau (18 pont, 6 lepattanó) és Bostjan Nachbar (23 pont, 9 lepattanó) személyében, akik eddig nagyon gyengén muzsikáltak gránátvörös-kékben. Érdekesség, hogy a 20 pontos mínuszról még egyszer négy egységnyire visszajövő Ülkernél hárman is elérték a 20-as szintet dobásban, de ez sem segített most.

A Barcelona legjobb dobói: Nachbar 23/9, Papanikolau 18/6, Navarro 13/3

A Fenerbahce legjobb dobói: McCalebb 22/9, N. Bjelica 20/15, Preldzic 20/9

 

B-csoport:

Zalgiris Kaunas (litván, 3 - 4) - EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4 - 3) 73 - 71

A Zalgiris megint Justin Dentmon (15 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) győztes kosarával nyert kritikusan fontos meccset, de így is jobban áll még a Milano az egymás elleni összevetésben, tehát nagy lépést tett a továbbjutás felé a litván bajnok, de még mindig további bravúrokra lesz szüksége a Stombergas-legénységnek a Top 16-ba jutáshoz.

A 36-os index-szel záró Keith Langford (29 pont, 6 lepattanó) most kis túlzással egyedül tartotta a lelket a milánóiakban, míg a baltiaknál szinte mindenki hozzá tudott tenni érdemben a közös produkcióhoz. Az 55,3 százalékos mezőnyözés a csapatszinten kiosztott 18 gólpassz Dentmon higgadtságával együtt most diadalt ért.

A Zalgiris legjobb dobói: Dentmon 15/3, Pocius 13/3, Klimavicius 9

A Milano legjobb dobói: Langford 29/9, Moss 12/3, Gentile 11/3

 

Anadolu Efes (török, 4 - 3) - Strasbourg (francia, 1 - 6) 88 - 65

Két vállra fektette a két vereség után igen szép teljesítménnyel előálló Efes a legutóbb nyeretlenségi sorozatát megtörő francia ezüstérmest. Alexis Ajinca (21 pont, 6 lepattanó) hozta a megszokott szintet a Strasbourgnál, de most nem igazán akadt társa, miközben a töröknél Sotty Hopson (23 pont) mellett Semih Erden (12 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Jamon Gordon (18 pont. 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Kosztasz Vasziliadisz (12 pont) is jó napot fogott ki.

Az Efes legjobb dobói: Hopson 23/9, Jamon Gordon 18/6, Vasziliadisz 12/12, Erden 12

A Strasbourg legjobb dobói: Ajinca 21, Abromaitis 12/3, Campbell 8/6

 

C-csoport:

Montepaschi Siena (olasz, 2 - 5) - Bayern München (német, 3 - 4) 71 - 62

Érthetetlen visszaesést produkál a Bayern, mely most Sienában is kikapott, ezzel nem csak hogy a csoportot megnyeréséről kellett lemondania, de az is kétséges, hogy egyáltalán a Top 16-ban ott lesz-e, pláne mivel most a közvetlen rivális Sienától sikerült kikapnia a 12 pontos, 11 lepattanós John Bryant húzta bajor alakulatnak.

A hazaiaknál visszatéért Spencer Nelson (14 pont, 5 lepattanó), Daniel Hackett (15 pont, 10 gólpassz) pedig nem lassít, ráadásul Ercik Green is lassan húzóembernek lesz nevezhető. A Montepaschi ezzel a bravúrjával visszakerült a versengésbe, de még mindig rá kell tennie egy lapáttal a Crespi-legénységnek, ha meg akarja élni a következő kört is.

A Siena legjobb dobói: Hackett 15/3, Nelson 14/6, Green 10/6

A Bayern legjobb dobói: Delaney 13/6, Bryant 12, Djedovic 10/3

 

D-csoport:

Laboral Kutxa (spanyol, 4 - 3) - Panathinaikosz (görög, 3 - 4) 79 - 77

Hanga Ádámot még nem vetette be Sergio Scariolo mester, ahogy Andres Nocionit és Fabien Causeurt sem lehetett játszatni sérülés miatt a vitoriaiaknál, ehhez képest az első 10 percet 15 ponttal nyerte meg a Laboral, mely első 10 triplakísérletéből egy kivételével az összeset a gyűrűbe juttatta.

A végül a nem száz százalékos Ukic mellett a szintén fájdalmakkal küszködő Gist, Lasme páros játékát is erőltető görög bajnok viszont ledolgozta tetemes hátrányát a fordulás után, de Diamantidisz (19 pont, 7 gólpassz) kihagyta a potenciális győztes triplát, így a 17 pontos, 6 lepattanós Milko Bjelica húzta spanyol gárda ért célba és ezzel már harmadik a csoportban.

A Zvezda és a Lietuvos csütörtöki vereségeivel az a helyzet állt elő, hogy az addigra már Hangával a soraiban küzdő baszk együttesnek akkor sem kell kétségbe esnie, ha két hét múlva Belgrádban kikap, gyakorlatilag ha otthon megveri azt a Lietuvost honfitársunk csapata, melyet idegenben kiütött, akkor biztosan ott lesz a Top 16-ban idén is!

A Laboral legjobb dobói: M. Bjelica 17, San Emeterio 15/15, Huertel 10/6

A Panathinaikosz legjobb dobói: Diamantidisz 19/15, Maciulis 19/9, Ukic 14/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus