Hanga csapata óriási győzelemmel kezdte az Euroligát!

Ma este hét mérkőzéssel folytatódott az Euroliga alapszakasz-csoportkörének nyitófordulója, s többek közt Hanga Ádám új klubja, a Laboral Kutxa is bemutatkozott a sorozatban, méghozzá egy hatalmas, a Maccabi Tel-Aviv elleni diadallal. Több óriási meglepetés is lógott a levegőben, ám végül a Panathianikosz kivétel a nagyok meg is úszták a blamát. Jöjjön a játéknap összefoglalója!
 

A-csoport:

FC Barcelona (spanyol, 1 - 0) - Partizan Belgrade (szerb, 0 - 1) 67 - 60

A Barca nem vethette be ma egyik nagy nyári szerzeményét, Jacob Pullent, viszont az Olympiakosztól megszerzett Papanikolau (13 pont, 3 lepattanó, 4 gólpassz), valamint a szintén új Joey Dorsey (8 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) már most kulcsemberek tudtak lenni, mégis nyögvenyelősre sikeredett ez a meccs a katalán sztárgárdának. Juan Carlos Navarro csak 4 ponttal tudott besegíteni, viszont Brad Oleson távollétében Marcelinho Huertas (10 pont, 10 gólpassz) igyekezett extrát hozni hátvéd poszton, Ante Tomic pedig összeerőlködött 13 pontot, ami úgyszintén fontos volt a spanyolok számára.

A szépen helyt álló Partizan a Miloszavljevics (15 pont, 4 lepattanó), Westermann (10 pont, 3 gólpassz), Lauvergne (9 pont, 13 lepattanó) triótól kapta a legtöbb segítséget, de összességében inkább a csapatmunkának és az összeszokottságnak köszönheti, hogy végig meccsben volt a sokkal esélyesebb Pascual-tanítványok otthonában is.

A Barcelona legjobb dobói: Papanikolau, Tomic 13-13, Huertas 10

A Partizan legjobb dobói: Miloszavljevics 15, Westermann 10, Lauvergne 9

 

JFS Nanterre (francia, 0 - 1) - CSZKA Moszkva (orosz, 1 - 0) 59 - 62

A francia bajnok pár perc híján csodát tett, ám az oroszok tapasztalata sokat ért a végjátékban, ahol a 18-at szóró Will Daniels húzta Nanterre teljesen leállt a pontgyártással, Jeremy Pargo és Viktor Hjapa büntetői pedig biztosították a nehézkes győzelmet a CSZKA-nak. A moszkvaiaknál a 16 pontos, 9 lepattanós Kaun vitte a prímet, de az új szerzemény, Pargo (10 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és a vezér, Weems (12 pont) is kitettek magukért, nem kis pofont úszott meg a tavalyi Final Four-résztvevő, a gallok pedig meglepően erősnek mutatkoztak, főleg csapatként, illetve védekezésben.

A Nanterre legjobb dobói: W. Daniels 18, D. Thomas 11

A CSZKA legjobb dobói: Kaun 16, Weems 12, Pargo 10

 

Budivelnik Kijev (ukrán, 0 - 1) - Fenerbahce Ülker (török, 1 - 0) 84 - 102

A Darjus Lavrinovic (21 pont, 4 lepattanó) személyében igen jó formában lévő új vezérre lelő ukrán aranyérmes a harmadik negyed végégig közel állt a csodaszerű bravúrhoz, ám Bo McCalebb (11 pont, 4 gólpassz) korábbi sienai önmagát idézte, Bojan Bogdanovic (21 pont) pedig nem csak támadásban, de védekezésben is kulcsember tudott lenni, így az Obradovics-legénység megúszta az ukrán kirándulást, ráadásul a hajrában magabiztosan le is hagyta az újjáformált kerete ellenére is kicsit rövid érdemi rotációval rendelkező Budivelniket. Linas Kleiza 12 ponttal és 4 lepattanóval tért vissza az Euroligába, a fiatal Mahmutoglu pedig 12 egységével az est egyik meglepetésembere volt.

A Budivelnik legjobb dobói: D. Lavrinovic 21, Ahearn 16, Strelnieks 14

A Fenerbahce legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 21, Preldzic 14, Kleiza, Mahmutoglu 12-12

 

B-csoport:

Anadolu Efes (török, 1 - 0) - EA7 Emporio Milano (olasz, 0 - 1) 87 - 67

Óriási verésbe futott bele a keretét megreformáló és új koncepció alapján építkező Milano, pedig az Efes egyik legnagyobb nyári szerzeménye, Zoran Planinic (2 pont, 3 gólpassz) finoman szólva sem villogott ezen az estén. Ugyanakkor egy másik új isztambuli igazolás Scotty Hopson (22 pont, 4 lepattanó) nem akármilyen Euroliga-debütáláson van túl, a szintén nemrég megszerzett Kosztasz Vasziliadisz pedig 16 ponttal, 3 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 szerzett labdával indította törökországi EL-karrierjét. A harmadik negyed derekán eldőlő derbin az olaszok közül csak a 19-et szóró ifjonc, Alessandro Gentile, illetve a 20 egységig jutó Keith Langford volt dicsérhető, míg a Mahmuti-tanítványok közül a tavalyi jolly joker, Jamon Lucas (16 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) is megint kitett magáért, ahogy az Eb-t kihagyó, s ezek szerint alaposan fel is töltődő Dusko Szavanovics (22 pont, 4 gólpassz) is

Az Efes legjobb dobói: Hopson, Szavanovics 22-22, Vasziliadisz 16

A Milano legjobb dobói: Langford 20, Gentile 19, Samuels 10

 

D-csoport:

Laboral Kutxa (spanyol, 1 - 0) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 84 - 80

Igencsak hullámzó meccset vívott egymással a Hanga Ádám mellett Leo Mainoldit és az utóbbi pótlására szerződtetett Daniel Clarkot is kényszerből jegelő Laboral, valamint a Szkorcanitisz, Blu, Ingles trióval megerősített Maccabi. A remeklő Lamont Hamilton és a kulcspillanatokban egy triplát, majd két duplát is értékesítő friss Európa-bajnok, Thomas Heurtel főszereplésével viszont a hajrában jobban koncentrált, illetve nagyobb energiával játszott a Scariolo-legénység, mely ezzel megszerezte első tétmeccsen aratott győzelmét ebben az idényben és rendkívül fontos diadalt aratott, ami a Top 16-os reményeket illeti.

A vitoriaiknál szinte minden periódusban volt egy-egy mini-hős, kezdetben a német Pleiss energikus megoldásai, majd a fiatal cseh, David Jelniek találatai jelentették a pluszt a sokáig vezető spanyoloknál, majd jött a másik oldalon a 14-et szóró Joe Ingles, valamint a 20-ig jutó Ricky Hickman és az ő főszereplésükkel átvette a vezetést a második félidő derekán a Maccabi. Ám ekkor lendült bele Lamont Hamilton, aki Heurtel parádéja (zsinórban 7 pontjával a francia egyedül fordított a hajrában) a győzelmet biztosító kosarat értékesítette.

A Laboral legjobb dobói: Hamilton 15, Pleiss, San Emeterio 12-12, Heurtel 11

A Maccabi legjobb dobói: Hickman 20, Ingles 14, Ohayon 11

 

Crvena Zvezda (szerb, 0 - 1) - Lokomotiv Kubany (orosz, 1 - 0) 84 - 87

Az első félidőben még inkább a 17 pontos, 8 lepattanós, 6 gólpasszos Blake Schilb fémjelezte Zvezda játszott jobban, ám a fordulás után ritmust váltott a Pasutyin-legénység és a tarthatatlan Marcus Williams (23 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) - Richard Hendrix (19 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) duó kétszámjegyű előnyhöz juttatta az Európa Kupa tavalyi győztesét. A végjátékban mégis újra izgalmas lett a csata, hirtelen nagyon leállt ugyanis a Kubany, ezt pedig a lendületbe jövő Marjanovics (10 pont, 10 lepattanó) és társai ki tudták használni, ám hiába faultolták Marcus Williamst az utolsó pillanatokban, az ex-NBA-s hátvéd 6-ból 5 büntetőjét értékesítette kritikus pillanatokban, így célba ért a fontos idegenbeli diadalt arató Kubany.

A Zvezda legjobb dobói: Schilb 17, Radenovics, Nelson 14-14

A Kubany legjobb dobói: M. Williams 23, Hendrix 19, Jasaitis 12

 

Lietuvos Rytas (litván, 1 - 0) - Panathinaikosz (görög, 0 - 1) 84 - 83 - hosszabbítás után

A nap meglepetése Vilniusban történt meg, ugyanis a Pana képtelen volt felülkerekedni a selejtezőtornáról kvalifikáló Lietuvoson, pedig a hosszabbítás utolsó pillanataiban elképesztő izgalmak voltak a pályán és oda-vissza estek a kosarak, tehát bőven lett volna sansza nyerni a Pedulakisz-legénységnek is. A 19-et szóró Seibutis szerezte a győztes kosarat, amire már nem tudott válaszolni az utolsó támadást vezető Pana, de az új igazolás Darius Songaila (13 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és a nyáron szerzett irányító, Omar Cook (10 pont, 11 gólpassz) is felírták magukat az est hősei közé.

A görög bajnoknál senki sem tudott extrát hozni ezen a napon, aminek meg is itta a levét a zöld-fehér had, bár a litván Maciulis (13 pont, 8 lepattanó) honfitársai ellen nem játszott rosszul, Mike Batiste (12 pont 13 perc alatt) pedig kevés játéklehetősége alatt is megmutatta, hogy visszatérte után sem csak kiegészítőemberként szeretne vegetálni a Panathinaikosznál, de a győzelemhez ma ez nem volt elég. Hatalmas plusz ez a Rytas számára, ami a Top 16-os reményeket illeti, pláne, hogy a Zvezdának végül nem sikerül a bravúr a Kubany ellen.

A Lietuvos legjobb dobói: Seibutis 19, Songaila 13, Palacios 12

A Panathinaikosz legjobb dobói: Maciulis 13, R. Curry, Batiste 12-12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus