Hanga nélkül szenvedett az Euroligában a Laboral

Csütörtök este hat mérkőzéssel megkezdődött az Euroliga alapszakasz-csoportkörének negyedik fordulója, s ezen a játéknapon honfitársunk, Hanga Ádám új klubja, a Laboral Kutxa is igen fontos feladat előtt állt, de tartalékos összeállításban végül kikapott saját közönsége előtt a Crvena Zvezdától, így nem tette meg a várt nagy lépést a Top 16 felé. A Milano nem kis meglepetésre idegenben oktatta a Bamberget, a Lokomotiv Kubany pedig egy utolsó másodperces triplával végezte ki Krétán a Panathinaikoszt, de érdekesség, hogy a Maccabi is a dudaszó pillanatában szerezte meg a győzelmet a Lietuvos Rytas vendégeként. Jöjjön a játéknap teljes összefoglalása!

B-csoport:

Strasbourg (francia, 0 - 4) - Real Madrid (spanyol, 4 - 0) 66 - 85

Hihetetlen, de a Real nem csak veretlen, de átlagban több, mint 20 ponttal veri eddigi ellenfeleit, ez pedig azt jelenti, hogy a tavalyi ezüstérmesé az új évezred eddigi legjobb rajtja az Euroligában. A 34 indexet összehozó Alexis Ajinca (23 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 szerzett labda, 2 blokk) az egyetlen volt, aki kiemelkedő teljesítményt tett le az asztalra a végig alárendelt szerepet játszó galloknál, akik másik Európa-bajnokuk, Antoine Diot nélkül nem tudták saját legjobbjukat sem adni. A madridiaknál Rudy Fernandez (24 pont, 3 gólpassz, 3 szerzett labda) és a 14-et szóró Jaycee Carrol kiemelkedtek, de csapatként is szokásos módján masszív volt a Real.

A Strasbourg legjobb dobói: Ajinca 23, Murphy 17, Lacombe, Toupane 6-6

A Real legjobb dobói: Fernandez 24, Carroll 14, Buruszisz 9

 

Brose Baskets bemberg (német, 2 - 2) - Olimpia Milano (olasz, 2 - 2) 62 - 76

A felül még mindig elég foghíjas, azaz Lawal, Kangur és Gigli nélkül harcoló Olimpia Milano "elkezdte a szezont", ugyanis az olasz kirakatcsapat végre potenciáljának megfelelően produkált és már a félidőre kétszámjegyű előnyt kiépítve gyűrte le idegenben közvetlen riválisát, a német bajnok Bamberget. A hazaiaknál a csapat-dolgokon kívül a legutóbb nyerőembernek bizonyuló Casey Jacobsen három pontos betlijét is ki kell emelnünk,  40 százalék alatti mezőnyözéssel nem volt igazán keresnivalója a Fleming-legénységnek a 18 pontja mellé 6 gólpasszt is kiosztó Gentile húzta itáliaiak ellen, így nem tették meg azt a bizonyos újabb nagy lépést a továbbjutás felé a bambergiek.

A Bamberg legjobb dobói: Wright 13, Markota 10, Ford, J. Smith 9-9

A Milano legjobb dobói: Gentile 18, Samuels 13, Melli, Jerrells 11-11

 

Anadolu Efes (török, 3 - 1) - Zalgiris Kaunas (litván, 1 - 3) 72 - 61

A vártnál sokkal jobban megszenvedett a 15 pontos, 4 lepattanós Scotty Hopson vezette Efes a Ksistof Lavrinoviccsal némi meglepetésre már egy hete kiegészülő Zalgirisszel, ráadásul egy nem várt hős vitte be a célba a Mahmuti-tanítványokat Tadija Dragicsevics személyében, ugyanis a montenegrói center a hajrában rengeteg fontos kosarat szerzett és hátán vitte a sokkal esélyesebb isztambuli alakulatot, mely innen már csak elbukhatja a továbbjutást. Érdekesség, hogy a litvánoknál az amerikai Dentmon 14 pontot szórt az első kilenc percben, majd a meccs hátralévő részében teljesen kikapcsolta őt a török védelem.

Az Efes legjobb dobói: Hopson 15, Vasziliadisz, Szavanovics 13-13

A Zalgiris legjobb dobói: Dentmon 14, K. Lavrinovic 11, Milaknis 10

 

D-csoport:

Laboral Kutxa (spanyol, 2 - 2) - Crvena Zvezda (szerb, 1 - 3) 63 - 73

Az Euroligában eddig semmi panaszunk nem lehetett arra, amit Hanga Ádám távollétében produkált a Laboral, ám most visszaadta az esélyt egyik közvetlen riválisának a baszk együttes arra, hogy a végelszámolásnál megelőzhesse. A Huertelt, Hamiltont és Causeurt is nélkülöző spanyol alakulat nagyon hullámzó mérkőzésen maradt alul az első EL-diadalát megszerző Zvezdával szemben. Az első negyedben hamar ellépett a Demarcus Nelson (22 pont, 7 lepattanó, 31-es index) fémjelezte szerb együttes, majd a félidőben már eggyel Sergio Scariolo tanítványai mentek, ám a második félidőben újra Blake Schilbék (18 pont) kontrollálták a játékot és célba is értek a nagyon pontatlanul, dekoncentráltan játszó vitoriai gárda ellen. Ez azt is jelenti, hogy több, mint valószínű, hogy az akkorra már Hanga Ádámmal kiegészülő Laboralnak nyernie kell majd a Top 16-ba jutásért Belgrádban, ha úgy nagyjából a papírforma szerint alakulnak a dolgok ebben a hatosban a további fordulókban.

A Laboral legjobb dobói: M. Bjelica 14, Jelinek 10, Pleiss 9

A Zvezda legjobb dobói: Nelson 22, Schilb 18, Jenkins 10

 

Panathinaikosz (görög, 2 - 2) - Lokomotiv Kubany (orosz, 3 - 1) 69 - 72

A 18 pontos James Gist húzta Pana most megszenvedte, hogy csarnokbezárása miatt (zsinórban másodszor) nem otthon, hanem Krétán kellett rendeznie a mérkőzést, s így lépéshátrányba került a Pedulakisz-legénység a Kubany, Maccabi duó mögött. Az oroszok voltak már kétszámjegyű előnyben is, de a hajrában kiegyenlített az athéni gárda egy Diamantidisz-féle triplával, ám az eddigi abszolút alulteljesítő Krunoslav Simon jóvátette eddigi bűneit azzal, hogy az utolsó pillanatban beverte ezt a triplát, amivel végül megszerezte a győzelmet a legutóbb otthon, a Maccabi ellen bukó Pasutyin-had visszakapta a reális esélyét a csoport megnyerésére, pedig az ex-Panás Aleks Maric rendelkezésre sem állt az oroszoknál.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist 18, Pappas 13, Maciulis 10

A Kubany legjobb dobói: Jasaitis 14, D. Brown 13, Bikov 11

 

Lietuvos Rytas (litván, 1 - 3) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 3 - 1) 74 - 76

A Maccabi is hasonló győzelmet aratott, mint a Kubany, hiszen egálnál az utolsó másodpercben süllyesztette el volt csapatát Tyrese Rice, így a baltiaktól egyre messzebb kerül a Top 16, míg az izraeliek fél lábbal már a következő körben tudhatják magukat. A 24-et dobó Gecevicius hiába egalizált 12 másodperccel a végső dudaszó előtt, nem tudta tehát kivédekezni az utolsó támadást a Rytas, a 18 pontos, 5 lepattanós Devin Smith és társai így zsinórban harmadszor ünnepelhettek győzelmet.

A Lietuvos legjobb dobói: Gecevicius 24, Seibutis 15, Cook 10

A Maccabi legjobb dobói: D. Smith 18, Hickman 11, Szkorcanitisz, S. James 10-10

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus