Hangáék ma este a Virtus Roma ellen lépnek fel

Elmúlt heti balszerencsés bolognai vereségét ma este, a Virtus Roma elleni presztízs-rangadón javíthatja ki Hanga Ádám és az Avellino.

A szezon egyik legfontosabb mérkőzése előtt áll a Hanga Ádámot a soraiban tudó Scandone Avellino. A Virtus Roma elleni összecsapásoknak nemcsak azért van komoly tétjük Avellinóban, mert a play-offba kerülésért vívott harcban a rómaiak is közvetlen riválisai Hangáéknak, hanem azért is, mert a két szurkolótábor immáron több évtizede a másikat tekinti legnagyobb ellenfelének, talán nem túlzó, ha azt írjuk: ellenségének... A régi barát, a 2012/2013-as szezont Rómában "pattogtató" Lóránt Péter tudna mesélni arról, hogy sosem volt balhé- és problémamentes egyik Avellino elleni ütközetük sem... A helyi hatóságok éppen ezért a mai mérkőzés előtt olyan döntést hoztak, amelyre nagyon ritkán volt eddig példa az olasz kosárlabdában, megtiltották a jegyeladást a római lakcímmmel rendelkező szurkolóknak, így vendégszurkolók aligha juthatnak át a szigorú avellinói ellenőrzésen. Ha már szóba hoztuk válogatottbéli csapattársát, 2013 tavaszán nem sokon múlott, hogy Ádám, Lóránt csapattársaként, a Virtus Roma játékosa legyen. A sors azonban másképpen alakította azt a történetet is, de emiatt talán Ádám számára is kicsit különlegesebb lesz a mai mérkőzés.

Bevezetőnkben a feszültségekkel teli múltat említettük, ám a szervezők, így karácsony közeledtével, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne az indulatokról és a gyűlöletről szóljon az esti derbi, ezért a jéghokiban már bevált és népszerű, jótékonysági célokat szolgáló (gyermekkorházak kapják az így összegyűlt plüss kedvenceket) hétvégi itáliai (több más kosaras csarnokban is debütál majd ez a nemes akció) "macidobálás" egyik helyszíne az avellinói PalaDelMauro és a Scandone Avellino - Virtus Roma mérkőzés lesz. Az avellinói nézők az első sikeres kosár után "szórhatják meg" a parkettet a plüss figurákkal.

Ádámék számára természetesen a macik hajigálása helyett sokkal inkább a kosarak szerzése lesz a cél, ami nem lesz könnyű, a Virtus Roma ugyanis felettébb kétarcú egylet. Míg a EuroCup-ban biztos csoportgyőztesként remekel, az olasz bajnokságban az Avellinóval megegyező teljesítménnyel (4 győzelem - 5 vereség) a  Serie A aktuális táblázatának második felében közepesen szerepel. A két évvel ezelőtt bravúrosan szereplő Roma gárdájából azóta már nemcsak Lóránt Péter, de szinte mindenki távozott, az akkori sikercsapatból mindössze két játékos maradt hírmondónak: Péter egyik akkori legnagyobb (poszt)riválisa, Bobby Jones és Peti egyik legjobb római cimborája, Lorenzo D'Ercole. Az idegenben nem túl fényesen szereplő fővárosiak elsősorban mezőnysoruk ponterősségében bízhatnak, a Kyle Gibson - Brandon Triche - Rok Stipcevic triót kemény feladat (együttesen) 50 pont alatt tartani. A palánk alá, az utóbbi évek receptjét követje, egy amerikait (Jordan Morgan), egy született nigériait (Melvin Ejim) és egy európait (a belga Maxim De Zeeuw) szerződtetett a Virtus. Az 1300. (!) bajnoki mérkőzése előtt álló fővárosi alakulat nem titkoltan győzni meg Avellinóba, oda, ahol általában is jól szerepel (16 avellinói összecsapásukon 10  vendéggyőzelem született már), de jelenleg a hazai közönsége előtt szereplő Scandone tekinthető a találkozó egyértelmű esélyesének.

Ahogy ezt már a rendkívül kiegyenlített olasz bajnokságban megszokhattuk, várhatóan ezúttal sem lesz sétagalopp a mérkőzés, de mivel az utóbbi hetekben három (Reggio Emilia, Sassari, Bologna), már-már szinte kézzel fogható bravúr-győzelem csúszott ki Hangáék kezei közül részben a balszerencse, részben saját hibáik okán, így ma a kötelező győzelem valóban hangsúlyozottan kötelező feladat kell, hogy legyen.

A szombaton 20.30-tól kezdődő Sidigas Avellino - Virtus Acea Roma olasz bajnoki mérkőzést a Gazzetta dello Sport online felületet élő streamen közvetíti, az oldal linkje itt elérhető, azonban ez Magyarországról jó ideje sajnos elérhetetlen.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető!

(a link csak közvetlenül a találkozó előtt válik "élővé"!)

Forza Avellino, hajrá Hanga Ádám!

A BEKO Serie A 10. fordulójának további programja:

Tesi Group Pistoia -  Enel Brindisi  13/12 20:30
Capo d'Orlando -  Vitasnella Cantù  14/12 18:15
Vanoli Cremona -  Consultinvest Pesaro  14/12 18:15
 EA7  Milano -  JuveCaserta  14/12 18:15
Reyer Venezia -  Reggio Emilia  14/12 18:15
Openjobmetis Varese -  Virtus  Bologna  14/12 20:30
Dolomiti  Trento -  Dinamo Sassari  15/12 20:00  

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus