Hatalmas győzelemmel kezdett az Olaj a Eurocupban

Megkezdte EuroCup szereplését a Szolnoki Olaj KK együttese, amely az orosz Zenit Szentpétervárt fogadta Debrecenben. Végig nagyon fordulatos találkozót játszott egymással a két gárda, nagyobb előnyt egyik fél sem tudott kialakítani, folyamatosan változott az éppen vezető csapat kiléte. A végjátékban egyik alakulat sem tudott hibázni sokáig, az oroszok viszont megtették ezt a szívességet fél perccel a vége előtt. Színvonalas, nagyon szoros mérkőzésen, Vojvoda és Lazeric Jones vezetésével győzött a Szolnok 96-94-re.

EuroCup, Első csoportkör, 1. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-0) - Zenit Szentpétervár (orosz, 0-1) 96-94
(22-21, 25-23, 16-23, 33-27)

Szolnoki Olaj KK: Wittmann 12/12, Vojvoda 25/12, Sztajkovszki -, Lóránt 2, Báder 10.
Csere: Milosevics 10, Keller 5, L. Jones 23/9, Brkics 9/9.

Zenit Szentpétervár: Hodge 25/9, Komolov 8/6, Kulagin 13/6, Koscsejev -, Landry 12/3.
Csere: C. Jones 14, Valijev 6, Borovnjak 13, Vihrov 3/3, Babuskin -.

A teljes statisztikát ezen a linken megtaláljátok!

Az Olaj nem jó előjellel kezdte a találkozót, miután a tegnap esti edzésen Stefan Sinovec bokasérülést szenvedett, ma nem tudott pályára lépni.

Ettől függetlenül kiválóan indult az összecsapás a szolnokiak szempontjából Báder Márton jóvoltából: a csapatkapitány kiharcolt egy faultot, szerzett egy duplát centermozgás után, lepattanót szedett a saját palánkja alatt, majd középtávolról is betalált, Vojvoda Dávid kosara után rögtön meglépett az Olaj (6-0). Megkezdte a pontgyártást a vendég gárda is Kulagin és Hodge vezetésével, de legfőképpen Vojvoda kosaraival tartotta előnyét a Szolnok (15-10). Az ötödik perc közepétől aztán három és fél percig nem szerzett pontot a magyar együttes, a Zenit pedig kihasználta ezt: Vihrov triplájával már ők vezettek a 7. perc közepén, Cameron Jones két büntetőjével pedig még tovább nőtt a távolság (15-19). A Szolnok időben ébredt. Milosevics 2+1-ére hiába válaszolt Cameron Jones, a szolnokiak Jonesa, Lazeric egy ziccer+fault kombináció után kihagyta a büntetőt, leszedte a támadópattanót és betett még két pontot, ezzel vezetett az Olaj 10 perc játék után (22-21).

Brkics triplájával tovább nőtt a vendéglátók előnye, de másfél perc alatt összeszedte a négy csapatszemélyit az Olaj, Kulagin duplája és Hodge nagyon messziről bedobott hármasa után pedig újra az oroszoknál volt az előny (25-26). Fej-fej mellett haladtak ezután a felek. A hazaiaknál Milosevics játszott ekkor nagyot, négy ponttal, támadópattanóval, kiharcolt faulttal jelentkezett. 31-30-nál megálltak a csapatok, két percig egyik fél sem talált a gyűrűbe, aztán az 16. perc közepén egy 1+2-es vendégakcióra előbb Wittmann Krisztián triplával, majd Keller Ákos duplával, Vojvoda hármassal, Lazeric Jones pedig egy 2+1-gyel válaszolt, megint kezdett elhúzni az Olaj a 18. perc elején (42-34). Komolov érkezett a vendégek segítségére, két triplájával zárkózott a Zenit (44-40). Az utolsó másfél perc is jobban sikerült az oroszoknak: Wittmann triplájára Hodge 4 ponttal kontrázott, így három egységgel vezetett a Szolnok a nagyszünetben (47-44).

A félidőben elég nagy különbségek voltak a statisztikákban. A 18, illetve 20 pattanó, valamint az 5, illetve 3 eladott labda még nem perdöntő számok, ám a dobószázalékokban komoly differenciák mutatkoztak mind a ketteseket (15/23 - 9/20), mind a triplákat tekintve (5/12 - 5/15). Amivel versenyben tartotta magát ekkor a Zenit azok a büntetők voltak (2/4 - 11/14). A hazaiaknál Vojvoda (12 pont) és Lazeric Jones (9 pont, 4 gólpassz) voltak a leghasznosabbak, míg a túloldalon Hodge (14 pont) emelkedett ki.

Báder kettesével indult a második félidő is, ahogyan az első is, Borovnjak és Cameron Jones dupláira pedig Lazeric Jones válaszolt még egy hármassal, itt azonban nagyon megállt az Olaj (52-48). Valijev támadópattanó után volt eredményes, Hodge pedig több elerőlködött betörést követően négy pontot szerzett két támadásból. Borovnjak percei következtek: három kettest is dobott a center a kisemberek forintos passzait követően, így 26 perc elteltével a Zenit vezetett 6 ponttal (54-60). Ekkor kezdett felébredni újra az Olaj, három triplát is elsüllyesztettek másfél perc alatt (Vojvoda, Wittmann és Lazeric Jones), így a 28. perc közepén már a hazaiak álltak újra jobban (63-62), folytatódott az első félidőben is tapasztalt folyamatos hullámzás a játékban és az eredményben. Az oroszok reagáltak is: Landry két büntetője után Kulagin kintről volt eredményes, 4 ponttal vezetett a Zenit az utolsó negyed előtt (63-67).

A záró felvonás Landry triplájával indult, de Wittmann azonnal válaszolt rá, majd egy perccel később Vojvoda szinte ugyanonnan volt eredményes, -7-ről pillanatok alatt jött vissza megint a Szolnok (69-70). Több támadást is elrontott mindkét csapat - Cameron Jones vezetésével a Zenit mozdult el a holtpontról, Lazeric Jones viszont 2+1-gyel egalizált, Cameron Jones újabb duplájára pedig Milosevics jött egy 2+1-gyel, megint a hazaiaké volt az előny a 35. perc közepén (75-74). Innentől kezdve hol az egyik, hol a másik együttes állt jobban 1-1 ponttal. A jég Marko Brkics triplájánál tört meg 3 perccel a vége előtt (84-80), de Kulagin azonnal válaszolt, majd az újabb Brkics hármas után Hodge dobott egy 2+1-et (87-86). Időkérés után Vojvoda két büntetője, majd Valijev két ziccere következett két perccel a vége előtt (89-90). Egy Lazeric Jones - Keller alley-oop, egy Kulagin dupla, majd egy Lazeric Jones tripla volt a további forgatókönyv, egyik csapat sem esett össze attól, hogy a másik állandóan átvette a vezetést (94-92). Az oroszok hibáztak először bele a végjátékba. Keller egy büntetőt bedobott a kettőből 19 másodperccel a vége előtt, Hodge két jó egypontossal válaszolt, Brkic pedig mindkettőt kihagyta (95-94). Hodge-on harcolt ki támadót Wittmann, és bár Vojvoda is csak egy büntetőt dobott be, Kulagin nem tudott betalálni kintről, győzelemmel kezdte a Szolnok a EuroCupot (96-94).

A mérkőzés utáni nyilatkozatokat ezen a linken olvashatjátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus