Hét ponttal kapott ki az Alba Észtországban

Egy utolsó másodperces triplával végül 78-71-es vereséget szenvedett az Alba Fehérvár csapata Tallinban a Kalev/Cramo elleni BL-selejtező odavágóján.

Bajnokok Ligája, Második selejtezőkör, 1. mérkőzés
BC Kalev/Cramo Tallin (észt) - Alba Fehérvár (magyar) 78-71 (24-21, 16-21, 18-15, 20-14)

Kalev/Cramo: Sokk 2, Keedus 11/9, Jöesaar 22/9, Szubotics 2, van der Mars 9.
Csere: Mazeika 8, Simmons 8, Kangur 9/3, Mirkovic 7/3, Dorbek -.

Alba Fehérvár: Hill 11/3, Markovics 1, Harris 14/6, Lóránt 16/6, Keller Á. 8.
Csere: Macon 9/3, Brbaklics -, Kovács 5/3, Keller I. 1, Fenner 6, Filipovity -.

A meccs teljes statisztikáját megtaláljátok ezen a linken!

A találkozó elején Harris, Hill és Keller Ákos kosaraival még az Alba vezetett, majd a negyedik perc végén vette át az irányítást Jöesaar és van der Mars kosaraival a hazai együttes (8-7). A tallini gárda sem tudott azonban nagyobb előnyt kiharcolni - a holland kezdőcenter mellett Keedus és Jöesaar emelkedett ki a vendéglátóktól, de az Alba kapaszkodott ellenfelébe, Lóránt és Markovics révén tartották magukat látótávolságon belül, két kosárnál nagyobb hátrányuk egyetlen egyszer sem volt. Rengeteget forgatta mindkét edző a csapatát, és Simmons kosaraival 10 perc után három ponttal állt jobban a Kalev/Cramo (24-21).

A második felvonás elején másfél percig adok-kapok ment, majd egy kis szünet után a 14. percben Hill és Fenner eredményes játéka révén fordított a székesfehérvári együttes (28-29). Harris vette kezébe a dolgokat a vendégeknél, majd amikor Keedus egy triplával egyenlített, Kovács Ákos azonnal válaszolt rá a túloldalon a 17. perc közepén (33-36). Harris, Lóránt és Macon révén egy 6-0-t is futott az Alba a félidő vége felé, így hét pontra nőtt a magyar csapat fórja (35-42), de Jöesaar és Sokk két pontra hozták fel az észteket a nagyszünetre (40-42) - érdekesség, hogy a Tallin 10, míg az Alba 11 játékost pályára küldött az első félidőben, mindkét edző odafigyelt arra, hogy két nap múlva visszavágó, aztán pedig rögtön utána egy potenciális harmadik selejtezőkör is van még.

A fordulás után az észtek nagyon leálltak, pontosan a negyed feléig kellett várni az első kosarukra, amit Jöesaar szórt be a triplavonalon túlról, addig azonban egy 13-0-t futott Dzunics Braniszlav alakulata, amely ennek köszönhetően már 15 ponttal is vezetett a 25. percben (40-55). A szakasz második fele azonban totálisan az első öt perc ellentettje volt. Mazeika és Jöesaar kosaraival gyorsan csinált egy 8-0-t a Kalev/Cramo, időt is kért Dzunics a 27. perc közepén (48-55), de ez nem sokat ért. Egyedül Macon talált be a negyed második felében a székesfehérváriaktól, míg a túloldal beszórt két újabb hármast, Jöesaart nem igazán lehetett tartani (20 pontnál járt három negyed után, és Maconnak is kiosztott egy látványos blokkot), és az ő duplájával át is vette a vezetést a házigazda az utolsó játékrész előtt (58-57).

A záró 10 perc elején az Alba nem tudott ritmust váltani, igaz, Jöesaar és Mazeika 2-2 pontjára Lóránt a 33. perc közepén triplával felelt (62-60) - ezt az egy kosarat szerezte a magyar alakulat a negyed első felében, így az észtek 6 ponttal megléptek a 35. perc végére (66-60). Harris és Hill találtak be fehérvári részről, de a Tallin büntetőkkel tartotta előnyét az utolsó három percre fordulva (70-65). Lóránt három nagyon fontos kosarat is szerzett támadópattanók után a végjátékban, így hiába szórta be például harmadik hármasát Keedus, ott maradt ellenfele közelében az Alba - és mivel oda-visszavágós a rendszer, ennek kulcsjelentősége volt. 0.8 másodperccel a vége előtt is Lóránt volt eredményes, az időkérés után azonban Kangur még beszórt egy triplát, így 78-71 lett a vége, hétpontos hátránnyal várhatja a Fehérvár a visszavágót. 

Foto, Slide - Alba Fehérvár facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus