Himki - Szolnok 17:30 (Sport2)

Holnap este a EuroCup D-csoportjának favoritjával, a Himki Moszkvával mérkőzik meg a Szolnoki Olaj KK, ráadásul Oroszországban.

EuroCup, Első csoportkör, 4. forduló
Himki Moszkva (orosz, 2-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-2)
2014.11.05., szerda, 17:30 (TV - Sport2, 17:30)

Az ellenfelet szeptember végén részletesen is bemutattuk, ezt EZEN A LINKEN elolvashatjátok.

Jól kezdték az idényt, de október második felében azért jött egy kis hullámvölgy számukra - vagy csak tartalékolnak a szezon hátralévő részére. 3-0-val álltak a VTB Ligában és kiütötték a VEF Rigát a EuroCup első fordulójában, az utóbbi hetekben azonban nem voltak túl meggyőzőek. A Union Olimpija vendégeként már éppencsak győztek (85-88), a CSZKA Moszkva nagyon simán verte őket a városi rangadón (60-78), majd az előző EuroCup-körben Törökországban is kikaptak a Besiktas ellen (66-64). A Zenitet ugyan legyőzték a VTB Liga legutóbbi fordulójában vasárnap (81-76), de itt sem sziporkáztak, az utolsó negyedben kellett fordítaniuk hátrányból.

Várható rotáció:
Rice - Vjalcev - Monya - Honeycutt - Lauvergne
Popovic - Koponen - Ilnickij - Seleketo - Augustine - Davis

Egészen pazar állománnyal rendelkeznek, de ezt már a szeptemberi bemutatóban is láthattuk. Rimas Kurtinaitis mester egyelőre erősen próbálgatja a felállásokat, ez a játékidőkből és a használt szerkezetekből is világosan látszik - a bajnokságban Szergej Monya, a EuroCupban pedig Tyrese Rice játékideje emelkedik ki, a többiek általában 15-23 perc körül átlagolnak, nagyon sokat forgatja, rotálja a csapatát a litván mester, igaz, meg is van ehhez az állománya.

Az is érdekes, hogy egy viszonylag alacsony szerkezettel kezdenek, hiszen az egyébként hármas posztos Monya - Tyler Honeycutt duó egymás mellett kezd kiscsatárban és erőcsatárban annak ellenére is, hogy a tripladobásáról híres Monya eddig borzalmasan céloz kintről - így viszont adott a játéklehetőség a 20 esztendős Sztanyiszlav Ilnickij számára is. A két amerikai magasember, Paul Davis és James Augustine csak a padról kezdenek a francia válogatott Joffrey Lauvergne mögött, de eddig mindketten hoznak egy megbízható szintet. A hátvéd posztok azok, ahol nincs különösebben nagy meglepetés, talán csak annyi, hogy Rice, Marko Popovic és Petteri Koponen mellett is jelentős szerepe van Jegor Vjalcevnek, ez a négyes biztos.

Az Olaj sincs kirobbanó formában, hiszen a jó szezonkezdet (2-1 az Adria Ligában, győzelem a Zenit ellen a EuroCupban) után előbb jött a Szkopjében (74-58), majd a Rigában elszenvedett vereség (71-61). Ezt követően ugyan sikerült legyőzni a Levszki Szófiát a Tiszaligetben (81-67), ám egy héttel ezelőtt nyert helyzetből bukott el a magyar bajnok a Union Olimpija elleni debreceni mérkőzésen (80-86), vasárnap pedig egy pontgazdag meccsen kapott ki a Szolnok az Adria Liga címvédőjének otthonában (96-92).

Sérültje elvileg nincs a csapatnak, és bár a Himki sincs éppen csúcsformában, ez az a mérkőzés, amelyre az esélytelenek nyugalmával készülhet Dragan Alekszics együttese. Talán ez az egyetlen érv is amellett, hogy itt valami bravúr, csoda várható - az oroszok idegenbeli legyőzése az lenne. Rice-ékat az egész EuroCup egyik, ha nem a legnagyobb esélyesének tartja az európai szaksajtó, úgyhogy holnap este teljesen felszabadultan játszhatnak a magyarok, semmiféle elvárás nincs ezen az összecsapáson velük szemben. Ha ezt a lelki állapotot a javukra tudják fordítani, akár egy szoros mérkőzés is lehet belőle, de a papírforma szerint a moszkvai együttes egy másik kategória. Ha a szorosan vett európai elitnek nem is része a Himki, a tágabb értelemben vettnek biztosan - Top30-ba tartozó klub az öreg kontinensen.

A találkozót 17:30-as műsorkezdettel közvetíti a Sport2 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus