Ismerős izraeli vendége lesz ma este az Albának

Ma este 18:15-től az Alba Fehérvár az izraeli Bnei Herzliyát fogadja a FIBA Europe Cup csoportkörének első fordulójában - a vendégek nagyon hasonló kerettel érkeznek Fehérvárra, mint amivel januárban Körmenden jártak.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, F-csoport, 1. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 0-0) - Bnei Rav-Bariach Herzliya (izraeli, 0-0)
2017.10.18., szerda, 18:15 (TV - DIGI Sport 2, 18:00)

Az izraeliek ebben a naptári évben már jártak Magyarországon, hiszen januárban egy csoportban voltak a FIBA Europe Cup második csoportkörében az Egis Körmenddel - akkor oda-vissza kikaptak a magyar együttestől, és 1-5-tel a négyes utolsó helyén végeztek. Történelmükről írtunk már tavaly novemberben - ehhez érdemes hozzátenni, hogy beállították fennállásuk legjobb bajnoki eredményét, ötödikek lettek az izraeli első osztályban az alapszakaszban, mielőtt a Maccabi Tel-Aviv 3-0-lal búcsúztatta volna őket a negyeddöntőben.

Eddig idén 1-1-gyel állnak hazájuk pontvadászatában, miután 72-58-ra legyőzték az Ironi Nes-Ziona együttesét, a hétvégén azonban nem volt esélyük a Maccabi Tel-Aviv ellen, 80-61-re, simán kikaptak. A FIBA Europe Cup két selejtezőköréből az elsőben azt a BM SLAM Stal Ostrów-t verték, amely játszott felkészülési mérkőzést az ősz során az Albával - a lengyeleket összesítésben 9 ponttal múlták felül. Következett az FC Porto elleni második selejtezőkör, amelyben az első meccsen 3 ponttal kikaptak hazai pályán, a másodikon csak 2-vel nyertek idegenben, de szerencsés vesztesként így is továbbjutottak, mint a legjobb "kieső" együttes.

Várható aktív rotáció:
Green - Mayaan - Dawson - Kanacevic - Adrien
Singer - Thames - Rosenberg - Archie

Ugyanúgy Mickey Gorka a vezetőedzőjük, mint az előző idényben, a tavalyi meghatározó emberek, aktív rotációtagok közül pedig megmaradt Taurean Green, Jeff Adrien, Halil Kanacevic, Tom Mayaan, DJ Sharp és Orr Leumi is, úgyhogy nem kellett teljesen új együttest építeniük.

Öt igazán lényeges emberük érkezett. A kezdőben Karam Mashour helyét az izraeli válogatott kettősállampolgár, Shawn Dawson vette át, aki a szintén izraeli Maccabi Rishon LeZionnál tavaly a Bajnokok Ligájában 10 pont fölött átlagolt (10.8). A padra leigazolták egyrészt a 22 éves, 193 centi magas, amerikai Sam Singert, aki a Kalifornia egyetemen kiegészítő volt. A 26 éves, 191 centi magas, amerikai Xavier Thames már jóval nagyobb név - tavaly macedón bajnok lett az MZT Szkopjével, a EuroCupban pedig 16.8 pontot átlagolt, ő azért könnyedén pótolhatja azt a Stephen Dennist, akinek a helyére érkezett.

Két amerikai csatárt is szerződtettek, de a 26 éves, 201 centi magas, kettős állampolgár Alex Rosenberg a ligautolsó Maccabi Kiryat Gatnál is csak kiegészítő volt. Nem úgy Dominique Archie, aki szintén 201 centi, de az olasz Betaland Capo d'Orlando egyik vezéreként 13.7 pont mellett 5.5 pattanót átlagolt 42.1%-os triplával - klasszisokkal jobb játékos, mint a tavaly itt kosarazó Adom Jacko, és a padról ő és Thames kifejezetten komoly lendületet tudnak hozni. Mindemellett a tavalyi problémáik most is megvannak: Kanacevic 203 centivel csúcstartó ebben a keretben, és Adrient leszámítva nincs is igazi echte centerük, ő is alulméretezett, ezzel fogható most is a Bnei Herzliya.

Az Albánál vannak gondok, a sérülések a Pinar Karsiyaka elleni BL-selejtező visszavágóján még nem jöttek ki, azóta viszont egyre inkább - hiába játszik kiválóan például Luka Markovics, Lóránt Péterrel a játékuk meghatározó alapja hiányzik, ezt egy egész mérkőzésen még nem nagyon tudják megoldani, és ennek is köszönhető, hogy ugyan egy dudaszós kosárral, de kikaptak legutóbb Zalaegerszegen. Elijah Macon visszatért, a héten pedig elvileg már Trevis Simpson is játszani fog, de jelen állás szerint csak a Pécs elleni hétvégi bajnokin, ráadásul DJ Fenner is kidőlt egy bordasérüléssel egy hónapra - megint borzasztóan tartalékosak lesznek Dzunics Braniszlavék.

Nehéz ilyenkor esélyekről beszélni, hiszen az Albánál több légiós és legjobbjuk is hiányzik, ennek ellenére a magassági fölényt kihasználhatja a gárda, és ha ez sikerül, akkor győzelmi esélyei lesznek. Az is igaz viszont, hogy Archie-val és Thames-szel jelentősen erősödött az izraeliek kispadja ahhoz képest, amit egy éve láttunk tőlük. kifejezetten masszív csapatot alkotnak nevekre.

A találkozót a DIGI Sport 2 18:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus