Izraelbe látogat az Alba

Holnap este 18:00-tól a FIBA Europe Cup J csoportjának első helyén álló Ironi Ness Ziona vendége lesz az Alba Fehérvár együttese.

FIBA Europe Cup, Második Csoportkör, J csoport, 3. forduló
Ironi Hai Motors Ness Ziona (izraeli, 2-0) - Alba Fehérvár (magyar, 1-1)
2019.01.09., szerda, 18:00

A J csoport élén álló izraeliek 14 éves múltra tekintenek vissza, mindössze 2005-ben alapították a klubot. Fennállása során soha semmilyen komolyabb eredménye nem volt a Ness Ziona városában létrehozott együttesnek - három évnyi első osztályú tagságot követően 2016/17-ben még az izraeli második ligát nyerte meg a csapat, amely az előző idényben a nyolcadik helyen végzett az élvonalban, és először indul a nemzetközi kupában.

Jelenleg a hetedik helyen állnak a bajnokságban 6-7-es mérleggel, a hétvégén nyerni tudtak a Galil Gilboa ellen (83-76). A FIBA Europe Cupot az első selejtezőkörben kezdték - itt a svéd Södertalje Kingst kettős győzelemmel, egy körrel később pedig a román U-BT Cluj Napocát összesítésben 12 ponttal ejtették ki. Az első csoportkörben az orosz Avtodor Szaratov mögött, a holland New Heroes Den Bosch-t és a cseh BK JIP Pardubicét megelőzve, a D csoport második helyén végeztek 4-2-es mérleggel. Ebben a csoportkörben eddig idegenben győztek a Lukoil Levski otthonában (89-98), majd hazai pályán simán verték a Balkant (100-73), így állnak most 2-0-val az első helyen.

Vezetőedzőjük az a Nadav Zilberstein, aki korábban volt az izraeli U18-as válogatottnál is, viszont már 8 éve, 2011 óta ő irányítja a klubot - mióta a csapat feljutott az izraeli harmadosztályból a második ligába.

Várható rotáció:
Browne - Cook - Dunne - Kadir - Lee
Brandwein - Gutt - Dowe - Solomon - Pitshon

Két kifejezetten nagy név van a keretben: a 2009-es NBA All-Star gála tripladobó versenyének győztese, a Miami Heat, az Oklahoma City Thunder, a Houston Rockets és a Chicago Bulls egykori játékosa, Daequan Cook, valamint a finn válogatott centere, Gerald Lee - előbbi már tavaly is a csapatban volt, utóbbi a szintén izraeli Maccabi Ashdodtól érkezett a nyár folyamán. Még két légiósuk van: a Puerto Rico-i válogatott, a triplákat a FIBA EC-ben idén 48%-kal értékesítő Gary Browne, valamint a Pau Ortheztől igazolt Chris Dowe. Ők négyen, valamint a Maccabi Rishon LeZionnal 2016-ban izraeli bajnok Golan Gutt, illetve a csapatkapitány, Tal Dunne alkotják a gárda magját, ők a legveszélyesebb játékosok.

Az Alba a FIBA Europe Cupban jól kezdett az edzőváltás után, 33 ponttal verte a Lukoil Levskit (89-56), viszont a bajnokságban szinte semmi nem változott a fehérváriaknál, hiszen a Sopron elleni győzelmet leszámítva csak vereségeket szedett be Jesus Ramirez együttese - Lóránt Péter visszatérése sem csökkentette a problémákat, továbbra is rettenetesen hullámzik a székesfehérváriak játéka, és ránézésre a tűz is hiányzik sokszor.

Az izraeliek jóval tapasztaltabbak, az aktív rotációjuk tele van 30 év körüli játékossal, Cook és Lee pedig rengeteg nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Az is igaz, hogy a Levski ellen is el lehetett ezt mondani, a végén pedig simán bedarálta ellenfelét az Alba, de az az eddigiekből kiderült, hogy messze a Ness Ziona a legerősebb ellenfél ebben a csoportban, idegenben borzasztóan nehéz dolga lesz a magyar alakulatnak. A Levski elleni győzelem óta nagyon sok minden történt az Albával, zömében negatív dolgok (lecsúsztak a bajnokságban Top8-ról, így még a kupa nyolcasdöntőjében sem lesznek ott), de össze kell szednie magát a székesfehérvári gárdának - verhető csapat az izraeli, de sokkal-sokkal jobb játékot kell mutatnia Filipovityéknak annál, mint amit az elmúlt hetekben bármikor láthattunk tőlük.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, az élőképes stream elérhetőségét közzétesszük majd a holnapi nap folyamán!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - Simon Erika, fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus