Kedden megkezdi a második csoportkört az Alba

Kedd este 18:30-tól az Ousmane Barrót és Török Rollandot is foglalkoztató U-BT Cluj-Napoca csapatát fogadja az Alba Fehérvár együttese a FIBA Europe Cup második csoportkörének első fordulójában. Az összecsapás beharangozóját olvashatjátok.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, O-csoport, 1. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 0-0) - U-BT Cluj-Napoca (román, 0-0)
2016.12.13., kedd, 18:30 (TV - DIGI Sport 2, 18:25)

A román listavezető múltjáról, keretéről ejtettünk már szót két héttel ezelőtt, azóta semmilyen változás nem volt náluk.

Várharó rotáció:
Adamovics - Rasics - Dykes - Moldoveanu - Barro
Gheorghe - Jucan - Pustozvonov - Török - Tóth

Akkor is beszámoltunk már róla, hogy vezették a román első osztályt, ez pedig azóta sem változott - a legutóbbi két mérkőzésüket is megnyerték, méghozzá nagyon könnyedén, a Dinamo Bukarestet idegenben (65-84), a hétvégén pedig a BC Timisoarát hazai pályán (98-81) intézték el. Egyelőre nagyon stabilan hozzák magukat hazájuk bajnokságában és a nemzetközi poronson is. Nincs túl mély keretük, viszont 7-8 fős rotációjuk elég jónak mondható, és az egységre épül - főleg védekezésben kiemelkedőek, az átlag 72.0 kapott pontjuk az egyik legjobb az egész mezőnyben. Támadásban a háromhátvédes felállásra kell majd készülni, illetve Moldoveanu képes magának is megcsinálni a helyzetet, de ebben egyértelműen előrébb jár az Alba.

Dzunincs Braniszlavék az utóbbi időben kicsit pihenhettek a korábbi heti két meccshez képest - az All-Star gála is itt volt, illetve volt egy többhetes szünet a FIBA Europe Cupban, ami alatt rendezhette a sorokat az Alba Fehérvár trénere. A bajnokságban hoztak is két nehéz meccset a Szolnok (85-79) és a Szedeák (84-89) ellen, viszont vannak óvatosságra intő jelek is. Az egyik Keller Ákos legutóbbi két találkozón nyújtott teljesítménye, ami jelentősen elmaradt a korábbi hetekben mutatott produktumtól, illetve ki kell emelni, hogy Brandon Taylor bokasérülést szenvedett Szegeden, az ő kiesése óriási érvágás (lehet) a székesfehérváriaknak.

Nagyon fontos lenne legalább a hazai meccsek behúzása a továbbjutás szempontjából, a Pau Orthez egyébként is egy fokkal talán erősebbnek tűnik a többi gárdánál, úgyhogy az otthoni meccseken aratott minél nagyobb arányú siker is dönthet majd a továbblépésről. Nagy a felelősség most Edwardson és Tóth Péteren, valószínűleg nekik kell pótolniuk Taylort, ha a játékmester kihagyja a találkozót, de Shepardon is rengeteg múlik, most egyel kevesebb ember tudja megfékezni a pályán, ha éppen rossz periódusa van. Az ő éppen aktuális formáján kívül Kelleré is nagy kérdés lesz, mert a fehérváriak játéka nagyban a jó védekezésből épülő gyorsindításokra épül, ehhez ő nagyon kellene.

Győzött már le komolyabb csapatokat is az Alba idén, mint a Kolozsvár, a Chalont jóval magasabban jegyzik a románoknál, és egy 20 pontos zakót a franciákra is feladtak Lóránték. Az is igaz, hogy alapvetően Taylor nélkül is potens ez a csapat, mert Edwards játékintelligenciája megvan ahhoz, hogy többé-kevésbé pótolja a kis amerikait, Lóránt tud többet vállalni, Farr és Markovics pedig a padról még mindig tudnak elég lendületet hozni a győzelemhez. Ettől függetlenül oda kell figyelnie a Fehérvárnak, és leginkább a saját játékára - ha belemennek egy felállt védelem elleni csatába, az Barróéknak tökéletes, a gyorsabb kosárlabda viszont egyértelműen az Albának feküdhet, a Kolozsvár a koszovói KB Peja elleni mérkőzéseket leszámítva csak a bajnokságban szórta meg igazán magát.

A találkozót a DIGI Sport 2 18:25-ös műsorkezdettel élőben közvetíti, de lesz majd élőképes stream is, amit a holnapi nap folyamán közzéteszünk.

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus