Körmend – Medgyes: Győzni kell!

Ma este, 18 órakor saját közönsége előtt lép parkettre az EuroChallenge D-csoportjának 2. fordulójában az Inkognito Fashion Körmend BC együttese. A piros-fekete alakulat a medgyesi Gaz Metan Mediast látják vendégül a Szentély Arénában. Idei első, EuroChallenge szereplésük tekintetében második hazai győzelmére készül a vasi alakulat, melynek eddig nem úgy alakul a szezonja, mint amire engedtek következtetni a felkészülés időszak történései. Nézzük, mi várható az összecsapáson!

A Medgyes jól indította a kupaidényt, idegenben múlták felül a BC Kyiv gárdáját, meggyőző magabiztossággal. Minden bizonnyal nagy elánnal fognak játszani, mivel szeretnék megismételni tavalyi szereplésüket - a legjobb 16 közé jutottak az EC-ben -, valamint feledtetni rossz kezdésüket a román bajnokságban - 2 győzelemmel és 5 vereséggel állnak, csupán három csapatot előznek meg, akik csak a kiesés elkerüléséért küzdenek.

Sikerült megtartaniuk egy tavalyi húzóemberüket, Kyle Shiloh-t, aki a jelenlegi szezonban 27 perc alatt 11,1 pontot és 3,3 gólpassz átlagol, ráadásul 191 centis magassága ellenére 5,4 pattanót is betesz a közösbe, ám külső dobása gyakorlatilag nincs (6/24).

Az új érkezők között két amerikait találunk. Az egyik a 23 éves csatár, Jake Koch, aki idén végzett a Northern Iowa egyetemen, a másik a 26 éves irányító, Willie Kemp, aki a cseh és a szlovák bajnokságban is induló Levice csapatától tette át székhelyét. Koch 21 perc alatt 6 pontot és 2,7 lepattanót átlagol a román bajnokságban, Kemp viszont a csapat húzóembere, melyet számai is alátámasztanak: 27 perc alatt 15,9 pontot (57,5% mezőnyből, 57,1% triplából, 92,6% büntetőből), 3,9 gólpasszt és 1,4 szerzett labdát tesz a közösbe mérkőzésenként.

A román válogatott kiválóságára, Andrej Mandachera (14,6 pont, 40% hárompontos, 47,6% büntető) is nagyon kell figyelni, akit Ferencz Csaba jól ismerhet a válogatott nyári mérkőzéseiről. Rajtuk kívül a görög center, Jorgosz Ciarasz (8,1 pont, 4 lepattanó), valamint a montenegrói Radomir Marojevics (7,4 pont, 3,6 lepattanó) azok, akiknek elég komoly szerepük van, jó munkásemberként teszik a dolgukat. A szerb dobóhátvéd, Szlavisa Bogavac biztos kezű büntetőző (25/26), pontátlagát azonban csak a ligautolsó elleni találkozó (19 pont), valamint idei legjobb mérkőzése (21/6 pont) viszi tíz egység fölé.

Összességében elmondható, hogy kilenc embert számláló rotációt használ Marcel Tenter, a román nemzeti együttes szövetségi kapitánya, ám két játékos (Liviu Dumitru, Tudor Dumitrescu) alig átlagolnak tíz percet. Kemp semlegesítése lesz a legfontosabb, ha ezt a feladatot sikerül megoldaniuk a vasiaknak, akkor félig nyert ügyük van. Kérdés azonban, hogy a sérüléssel bajlódó Rakocsevics, valamint a Török-Farkas-Grebnár hármas fel tudja-e venni a versenyt a Koch-Ciarasz-Majorevics trióval.

Várható rotáció:
Kemp - Shiloh - Bogavac - Koch – Ciarasz
Mandache - Dumitrescu - Szolopa - Majorevics - Dumitru

Nincs könnyű helyzetben Hencsey Tamás. Előbb a Szegedtől elszenvedett vereséget vállalta magára (Moore – Summers csere), majd vasárnap egy elképesztően szoros mérkőzést bukott el idegenben csapata. Kérdéses, hogy a bokasérüléssel küszködő Fodor Gergely, valamint a nagylábujja húzódása miatt szenvedő Zsarko Rakocsevics milyen állapotban léphet parkettre.

A sorozatban négy vereséget (3 bajnoki, 1 EC) begyűjtő gárdának támadásban kell fejlődnie, ellenkező esetben nem tudják kamatoztatni a „védelem nyeri a bajnokságot” elvet, mert azt egyértelműen le kell szögeznünk, hogy rég hozott körmendi csapat olyan jó védőjátékot, mint az idei. A legégetőbb a külső dobások kérdése. Ferencz Csabán kívül nincs olyan játékos, aki rendszeresen tudna hozni két-három triplát, enélkül pedig hamar kioltják az ellenfelek a Körmend egyik fegyverét. Vegyük csak az utóbi két találkozót: Ferencz a Triumph ellen 4-ből 3, Kecskeméten pedig 5-ből 4 hárompontost szerzett az első félidőben, míg a másodikban 4–ből 1, valamint 5-ből 0 állt a lőlapján egyik, illetve másik helyen.

A Körmend számára nem álom a csoportból való továbbjutás. Úgy látszik, hogy a Triumph kibéreli majd az első helyet, így a második pozícióért folytatott harcban minden hazai találkozó duplán fog számítani. Az ukrán bajnokságban bukdácsoló Kyiv nagyon hamar kiszállhat a versenyből, így a Körmendnek ma mindenképp győznie kell, ha tovább szeretne jutni. S valljuk be, hiába állnak 2-5-ös mérleggel, a román bajnokságban szintén ilyen mutatóval álló csapattól nem kell megijedni, különösen hazai környezetben nem.

Várható rotáció:
Moore – Fears – Ferencz – Török – Rakocsevics (Farkas)
Kutasi – Sonyák – Kusnyer (Fodor G.) – Farkas – Grebenár

Szurkoljunk együtt a magyar csapat sikeréért!

Hajrá Körmend! Hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto, Slide - Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus