Körmend: Menekülés a győzelembe!

Ma este 18 órától az EuroChallenge D-csoportjának 3. fordulójában az Inkognito Fashion Körmend BC a BC Kijev együttesét fogadja. A továbbjutási remények életben tartásához győzniük kell a vasiaknak. Lássuk milyen előjelekkel várják a csapatok a mérkőzést.

Az ukrán BC Kijev ott kezdte az idényt, ahol az előzőt befejezte. Csupán két győzelemmel állnak hazájuk élvonalának alsó traktusában, mellette öt vereséggel, ráadásul sikereiket a bajnokság két leggyengébb csapata ellen érték el. Az EuroChallengeben tükörsimán kaptak ki hazai pályán a Medgyestől, majd múlt héten a Triumph 36 pontos zakóval küldte őket haza Oroszországból. Ezt követően nem játszottak mérkőzést, hat napjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a Körmendből.

A hármas és négyes poszton is bevethető Mike Davis a csapat motorja, érdekesség, hogy egyes helyeken centerként jelölik, súlyban aligha veszi fel a versenyt Rakocseviccsel. A 25 éves kosaras 2011-ben végzett az egyetemen, tavaly a D-Ligában játszott, előtte azonban két ukrán együttesnél is megfordult.

Az ex-zalaegerszegi Donald Copeland csődöt mondott az idény elején, ezért szerződtették Dominique Colemant, aki még csak szokja a csapat légkörét. A sokoldalú hátvéd lepattanózásban, s a társak kiszolgálásában is jeleskedik (5,8 pattanó, 6,8 gólpassz meccsenként), jól bontja a védelmet, ám külső dobása – sok csapattársával egyetemben - nincs. Az ő cseréje a szintén amerikai Lee Humphrey, aki 9,6 pontot, és 4,6 gólpasszt tesz a közösbe. Biztos kezű büntetőző, ellenben a mezőnybeli hatékonysága hagy kívánnivalót maga után (31% mezőny, 26,5% hárompontos).

Őket követi a rangsorban a dobóhátvéd, Vladiszlav Podolian, aki alig éri el a tíz pontos átlagot az ukrán bajnokságban, pont olyan triplavető, mint Humphrey, s a Medgyes elleni, jól sikerült (18/12 pont, 4 gólpassz) találkozó után momentuma sem akadt a Triumphnál. Az imént említett két húzóember mellett legnagyobb bizodalmukat a Himiktől érkező Vjacseszlav Bobrovba fektethetik. A 21 éves erőcsatár a gárda legjobb lepattanózója, s a büntetőkkel sem áll hadilábon. A Medgyes ellen ő tartotta életben a csapatot, ám az orosz kirándulás során faltproblémái miatt kevés lehetőséghez jutott.

Három fiataljuk közül a 21 esztendős, 207 centiméter magas, saját nevelésű erőcsatár-center átmenet, Makszim Szandul már tavaly is kapott 13 percet meccsenként, idén is hasonló mennyiségű játékidő jut a tehetséges játékosnak. Pavlo Krutosz 20 éves, de tavaly már 20 percet a pályán töltött átlagban, ám idén alig kap lehetőséget (7,7 perc meccsenként). A 22 esztendős dobóhátvéd, Ruszlan Otvercsenko annyira jó volt, hogy idény közben elvitte őt a BC Donetsk. Az a kaland nem jött be neki, úgyhogy még a szezon vége előtt visszaadták a Kijevnek. Otvercsenko és Svec a két legveszélyesebb kinti dobó, rájuk komolyan kell figyelni a periméter védekezében.

Várható rotáció:
Coleman - Podolian - Dikij - Davis - Bobrov
Humphrey – Krutosz - Otvercsenko - Svec - Szandul

Hencsey Tamás együttese viszontagságos időszakot – reményeik szerint - tudhat maga mögött. Öt mérkőzéses nyeretlenségi sorozatukat szombaton, a ZTE elleni örökrangadón szakították meg. Ám ahhoz, hogy nemzetközi szintéren életben tartsák továbbjutási esélyeiket, mindenképpen győzniük kell az ukrán alakulattal szemben. Bármilyen meglepő, a feladat nagyságrendekkel egyszerűbb, mint a Triumph, de egy kategóriával biztosan könnyebb, mint a Medgyes elleni.

A Devon Moore, Jeremy Fears páros - különösen az előbbi - sokat javult a Kecskemét elleni találkozóhoz képest. Igaz, hogy a külső dobásaik továbbra sem ülnek, de a védelmet jól bontják, előbbi pedig védekezésben is felnőtt a feladathoz. Zsarko Rakocsevics - sérülés ide, meg nem kapott fújások oda - igazi harcos módjára teszi a dolgát, dominál a palánk alatti területeken. Szükség is van határozott játékára, az ukránok ellen is várják tőle a drukkerek a dupla-duplás teljesítményt, valamit azt, hogy extázisba hozzák a montenegrói magasembert.

Ferencz Csaba szereplése adja a legtöbb kérdést a vasiaknál. Tavaly a legjobb szezonját futotta a válogatott bedobó, ám idén egy kivételtől eltekintve nem érkezett tőle átlagon felüli teljesítmény. Látszik rajta, hogy nem csak magának, de a szurkolóknak is szeretne bizonyítani. Ha a találkozó elején néhány helyzete, legyen az üres, vagy melós, de kosárral fejeződne be, akkor nem csak a mai mérkőzésre, hanem a továbbiakra nézve is fontos lélaktani gátat törne át a körmendiek Fepuja.

Kérdés, hogy Török Rollandot, vagy Farkas Attilát küldi kezdőként csatába Hencsey mester, az azonban biztos, hogy mindkét játékosnak lehető legjobbjukat kell nyújtani, hogy tehermentesítsék Rakocsevicset és megnehezítsék az ellenfelek dolgát a lepattanózásban, pontszerzésben egyaránt. A legutóbbi mérkőzéseken Kutasi Gergely jól szállt be a padról, ahogy E.J. Kusnyer is fontos kosarakat szerzett a ZTE elleni derbin. Sonyák Béla és Fodor Gergely a hátvéd posztokon szereplő kezdőket tehermentesítheti, védőmunkájukkal lendületet adhatnak a piros-feketének. Grebenár Pétertől a rutinja mellett szükség lesz a masszív elzárásokra, védekezésre, s minél több támadólepattanó begyűjtésére, pontra váltására.

Várható rotáció:
Moore – Fears – Ferencz – Török – Rakocsevics
Kutasi – Sonyák – Fodor G. (Kusnyer) – Farkas – Grebenár

Összegezve a fentieket, a Körmendnek az a legfontosabb feladata, hogy Colemant semlegesítse, megakadályozza, hogy tiszta kinti dobásokat vállaljanak az ukránok, föléjük kell kerekedni lepattanózásban, s minimalizálni kell az eladott labdák számát. Ha ezeket sikerül megoldania a piros-feketének, akkor joggal bízhatnak abban, hogy harmadik próbálkozásra sikerül megszerezniük első győzelmüket, amivel életben tarthatnák továbbjutási reményeiket.

Szurkoljunk együtt a magyar csapat sikeréért!

Hajrá Körmend! Hajrá magyar kosárlabda!

 

Fotók - fibaeurope.com
Slide - Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus